Maatschappij Oorlog in Oekraïne, klimaatrampen en epidemieën: moet de overheid ons overlevingsadvies geven?
Opinie | Anna Defossez 'Zorg voor slachtoffers betekent ook dat we moeten kijken naar plegers, voorbij de verontwaardiging en demonisering'
Column | Ann Peuteman ‘3.000 euro huur als waarborg? Sommige verhuurders maken zwaar misbruik van het tekort aan huurwoningen’
Opinie | Bieke Verlinden 'Laat ons zorgen dat ook ongehuwde papa’s hun stilgeboren kindje kunnen erkennen'
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri ‘Wat vind ik het belangrijkst: niet gezien worden als een asociale medeburger? Of mijn gsm?’ Wat drijft het wantrouwen van mensen ten aanzien van hun medemensen?
Maatschappij Maatschappij Dolfinarium in Brugge moet uiterlijk tegen 2037 dicht Uiterlijk tegen 2037 moet het dolfinarium van het Boudewijn Seapark de deuren sluiten. Dat heeft de Vlaamse regering beslist, schrijft De Zondag. Het Brugse dolfinarium reageert dat het de overheid aan eerder gemaakte afspraken wil houden en die desnoods juridisch zal afdwingen.
Maatschappij Maatschappij Jong talent: Joran Simoens (28) pleit voor meer zekerheid in de levens van nieuwkomers in België ‘De onzekerheid waarin nieuwkomers moeten leven in België, is slopend’, zegt Joran Simoens, die al drie jaar de jongerenwerking van het Protestants Sociaal Centrum (PSC) in Antwerpen coördineert, een plek waar jonge nieuwkomers die alleen in België zijn elkaar kunnen ontmoeten.
Maatschappij Maatschappij Afscheid van Armand Everaert, barman van de herenliefde (92): ‘Je gaf ons de moed om te zijn wie we zijn’ Zelf had hij het zich wellicht nooit kunnen voorstellen, maar homo-icoon Armand Everaert kreeg een uitvaart in een volle Antwerpse Kathedraal.
Opinie | Geert Hoste Opinie | Geert Hoste 'Meer dan de helft van de Belgische gemeenten respecteert de mensenrechten niet' Geert Hoste vraagt aandacht voor het lokale bedelreglement, dat in een groot deel van de gemeenten nog altijd problematisch is. 'Wanneer mensen in armoede gehinderd worden om via bedelen in hun basisbehoeften te voorzien, wordt volgens het Europees Hof hun menselijke waardigheid aangetast.'
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Auto’s in brand steken? Het wordt tijd om de selectieve verontwaardiging over geweld ter discussie te stellen' Ik kijk op naar mensen die zich verzetten tegen onrecht.
Maatschappij Maatschappij Dienstencheques: hoeveel betaalt u straks en wat krijgt uw poetshulp? De Vlaamse regering verhoogt de prijs van de dienstencheques. Wat zullen ze straks kosten en hoeveel daarvan gaat naar uw poetshulp?
Opinie | Gijs Van Essche Opinie | Gijs Van Essche 'Van heilig naar commercieel: ook in Vlaanderen ontkomt de kerk niet aan toerisme' Betalen we binnenkort allemaal voor een bezoek aan de kerk? Gijs Van Essche specialiseert zich aan de Thomas More-hogeschool in erfgoedtoerisme.
Maatschappij Maatschappij Actrice Daphne Agten: ‘De beste oplossing voor de wereld lijkt me de eliminatie van de mens’ Daphne Agten speelde de hoofdrol in Holy Rosita en neemt nu deel aan De Slimste Mens ter Wereld (Play4).
Maatschappij Maatschappij Het levensverhaal van Feline Minne (1987 – 2024): ‘Mijn dochter maakte een kunstwerk van haar dood en ik had het niet door’ Dit voorjaar stapte kunstenares en schrijfster Feline Minne uit het leven. Een half jaar later zoeken we met haar moeder naar antwoorden. ‘En dan was er die uitgelaten zin op mijn voicemail: ‘Mama ik wil zo graag leven.’ Op 12 februari 2024 stapt ex-model en fotografe Eva Rossie in Zaventem op het vliegtuig. Richting haar …
Maatschappij Maatschappij Waarover twijfelt actrice en zangeres Loes Van den Heuvel? ‘Vroeger primeerde mijn carrière’, zegt Loes Van den Heuvel. ‘Ik was net afgestudeerd aan Studio Herman Teirlinck en zoals alle acteurs wilde ik de beste zijn. Alles stond in functie van het vak. Ik offerde er ook alles aan op, verwaarloosde zelfs mijn vrienden en familie. Op het podium zouden we ook sterven, dat was …
Maatschappij Maatschappij In memoriam Quincy Jones, de legendarische producent, zakenman, en keizer van de zwarte muziek In Bel Air (Los Angeles) stierf de legendarische Quincy Jones, 91. De zwarte muzikant, arrangeur, dirigent, producent en zakenman overspande zeven decennia muziek, van blues en jazz tot r&b, rock en rap. 28 Grammy’s haalde hij binnen. Quincy, kind van de depressiejaren, ziet als uk zijn schizofrene moeder met enige dwang afgevoerd naar een psychiatrische …
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Ondernemen met een hoger doel: hoe bedrijven de wereld gaan redden' Nicholas Vijverman en Peter Depauw van de Vrijdaggroep staan stil bij het idee van 'steward-ownership', dat volgens hen de basis kan vormen voor een economie die de continue spanning tussen bedrijfsbelangen en winstgevendheid wegneemt.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Minder werkdruk voor verpleegkundigen? Daar kunt ook ú iets aan doen’ De zorgsector dreigt zo langzamerhand onder de hoge werkdruk te bezwijken. ‘Als we daar echt iets aan willen doen, zullen we spaarzamer met zorg moeten omgaan.’
Maatschappij Maatschappij Na de coming-out van Ruben Van Gucht over polyamorie: 'Bijna altijd betaalt iemand de prijs' Ondanks de toegenomen vrijheid kiezen de meeste mensen in relaties nog altijd voor romantische en seksuele exclusiviteit. Maar is monogamie altijd een bewuste keuze?
Column | Amir Bachrouri Column | Amir Bachrouri 'Gent, de oase? In Antwerpen is het de imperfectie die de stad net perfect maakt'' In de ander zie je je eigen spiegelbeeld.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Scrollen op Instagram en inzoomen op iemands badkamertegels: het is gênant zo veel over iemand te weten die je eigenlijk niet kent' We romantiseren het idee van authentieke zelfbepaling.
Opinie | Brecht Nuyts Opinie | Brecht Nuyts 'De overgang van het tijdelijke naar het eeuwige moet niet omgevormd worden tot iets leuks' 'Misschien is het tijd om de dood opnieuw in een fris daglicht te plaatsen en ze terug te koppelen aan zingeving, verbondenheid en hoop', schrijft godsdienstleerkracht Brecht Nuyts aan de vooravond van Allerheiligen, op basis van zijn ervaringen met klasgesprekken over de dood.
Opinie | Frank Judo Opinie | Frank Judo 'Vrees voor overvolle kerkhoven? Het wordt tijd om anders om te gaan met onze begraafplaatsen' 'Onze kerkhoven zien er vandaag nog droeviger uit dan vroeger', schrijft Frank Judo, in een pleidooi om het stysteem van de concessies aan te passen. 'Wat we vandaag zien getuigt niet echt van een respectvolle omgang met onze overledenen.'
Maatschappij Maatschappij Donorkind Patty van der Zee: ‘We zijn intussen met bijna 60 halfbroers en -zussen’ Op haar drieënveertigste kwam de Nederlandse Patty van der Zee erachter dat ze is verwekt met het sperma van de Belgische fertiliteitsarts Jos Beek. Met Schepsel schreef ze een boek over wat ze ‘de plottwist’ van haar leven noemt. ‘Dat ik een donorkind bleek te zijn, was ontwrichtend. Dat ik tenminste wist wie de donor was, voelde dan weer als een opluchting.’
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Waarom doen veel ouders de moeite niet meer om hun kind te leren fietsen?’ Vooral in de steden valt het leerkrachten op: steeds meer leerlingen kunnen niet goed meer fietsen. ‘Dat heeft met kansarmoede te maken, maar ook met angst’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag.
Maatschappij Maatschappij Beruchte neonazidocumentaire 'Europa: The Last Battle' blijft nieuwe fans bereiken Vlaamse complotdenkers uit de coronaperiode raken in de ban van Europa: The Last Battle, een zeven jaar oude antisemitische neonazidocumentaire.
Maatschappij Maatschappij Jong Talent: Shanice Engel (31) zet influencermarketing in om maatschappelijke kwesties aan te kaarten ‘Influencermarketing kan veel meer doen dan verkoopcijfers van merken opkrikken’, zegt Shanice Engel. ‘Het kan ook ingezet worden om sociaal-maatschappelijke kwesties aan te kaarten en om relevante boodschappen uit te dragen.’
Maatschappij Maatschappij Wonderwoud in Oostakker: Katrien Kintaert en haar honden wijzen verloren jongeren de weg terug naar de samenleving Sommige straten hebben een tragische naam. De Gefusilleerdenstraat, bijvoorbeeld. De weg ligt verstopt in een deelgemeente van Gent, zeg gerust in het hol van Pluto – al hebben de marketeers daar een andere naam voor verzonnen: het Wonderwoud. Het is een straat vol symboliek, die doodloopt op een executieoord. Tientallen verzetsstrijders zagen hier, tussen 8 …
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'In het klein doen mijn ouders wat een samenleving met de geschiedenis doet' Wie het succesvolste herinneringsbeleid voert, schrijft geschiedenis.
Psychologie Psychologie Autisme-expert Peter Vermeulen: ‘Te veel kinderen krijgen het label autisme opgeplakt’ Uit een Pano-reportage blijkt dat steeds meer kinderen het label autisme krijgen. Om toegang te krijgen tot het buitengewoon onderwijs is die diagnose cruciaal. ‘Dat zou niet mogen,’ zegt autisme-expert Peter Vermeulen. ‘Schaf die koppeling af en focus op de noden van het kind.’
Opinie | Sylvie Walraevens Opinie | Sylvie Walraevens 'Hoe nog christen zijn met opgeheven hoofd?' 'Vreemd toch hoe religie en Kerk in het individuele leven van de meeste Belgen nog nauwelijks plaats innemen, terwijl de media er al ruim een jaar een thema in vinden dat interesse wekt', schrijft Sylvie Walraevens bij de start van de nieuwe documentairereeks Het Vaticaan - De staat van de kerk van Rik Torfs op Canvas.
Opinie | Niels Morsink Opinie | Niels Morsink 'Hoe onze lokale politici 9000 levens kunnen redden' 'Nu in elke gemeente een nieuw bestuursakkoord gesmeed wordt voor de komende zes jaar, hebben onze lokale verkozenen de kans om duizenden levens te redden. De wetenschappers van Sciensano geven alvast een voorzet', schrijft Niels Morsink van denktank Minerva.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'We moeten ervoor zorgen dat de moed van Gisèle Pelicot niet tevergeefs is geweest' 'Het Pelicot-proces onthulde een diepgewortelde verkrachtingscultuur', schrijft Melodie Geurts van de Vrijdaggroep. 'De ophefmakende strafzaak in Frankrijk heeft het idee ontkracht ontkracht dat verkrachting een marginaal probleem is, gepleegd door een paar afwijkende individuen.'
Opinie | Els Hertogen Opinie | Els Hertogen 'Nieuwe lichting burgemeesters krijgt nu de kans om hun stempel te drukken op lokale én mondiale uitdagingen' Burgemeesters kunnen de wereld een beetje redden.
Opinie | Suzy Serneels Opinie | Suzy Serneels 'Nieuwe Belgische regering moet zich inzetten voor internationale solidariteit en de strijd tegen honger' 'Door de vele langdurige conflicten is de strijd tegen honger prangender dan ooit', schrijven Suzy Serneels en Fairouz Gazdallah naar aanleiding van Wereldvoedseldag. Ze roepen de partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering op om niet te besparen op ontwikkelingssamenwerking en de strijd tegen honger op te voeren.
Maatschappij Maatschappij Aparte fitness of jeugdhuis: ‘Is het zo erg dat vrouwen dingen onder elkaar doen?’ Vormt een aparte sportschool of een apart jeugdhuis voor meiden, waar PS-politica Catherine Moureaux voor pleit, een probleem? Experts vinden het juist emanciperend.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Is het een kwestie van pech dat iemand long covid krijgt?' Ik was onlangs op een conferentie waar iemand een mondkapje droeg. Ze leed aan een ernstige vorm van long covid, net als enkele vrienden van mij van wie ik het vaagweg weet. Af en toe delen ze iets op sociale media over de aanhoudende effecten van het virus, en dan denk ik telkens: wat hebben …
Maatschappij Maatschappij Jezus is trending: jongeren vinden steeds meer het geloof op sociale media Nogal wat jongeren en jongvolwassenen ruilen yoga, meditatie en ademwerk in voor bidden tot God. ‘Na jaren zoeken heb ik eindelijk rust gevonden.’
Opinie | Christelle Baseke Kaisala Opinie | Christelle Baseke Kaisala 'Hoe kon ik de mythe van de sterke zwarte vrouw aan diggelen slaan?' 'Ik ben niet de enige binnen de Afrikaanse diaspora die een andere invulling wenst te geven aan wat sterk zijn betekent', schrijft Christelle Kaisala. In deze bijdrage naar aanleiding van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid staat ze stil bij de mythe van de sterke zwarte vrouw.
Maatschappij Maatschappij Luc Desmedt (Reizigersbond): ‘Politici praten wél over lege bussen, nooit over lege auto’s’ Het (vaak lamentabele) openbaar vervoer is een thema tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Luc Desmedt van de Reizigersbond: ‘Als je er zelfs niet meer in slaagt om je basispubliek te bedienen, zit je met een serieus probleem.’
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Ik wil bij het dutjesministerie' Hoewel we steeds meer praten over zelfzorg en de waarde van nietsdoen, lijkt er weinig te veranderen in onze cultuur.
Opinie | Samuel Poos Opinie | Samuel Poos 'Lokale producten zijn essentieel voor de ontwikkeling van eerlijke handel' Willen we dat fair trade een stevige vooruitgang kent in België? Dan moet het zich openstellen voor lokale producten.
Politiek Politiek Jeugdzorg: ‘De nieuwe Vlaamse regering maakt een onderscheid tussen goede en slechte ouders’ Controleren, responsabiliseren en sanctioneren: dat vat de passage over jeugdzorg in het Vlaamse regeerakkoord zo’n beetje samen. ‘Er staan echt verontrustende dingen in’, zegt professor Rudi Roose.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar ‘Burgerlijkheid is de prijs die je betaalt om niet te hoeven denken over je eigen positie in de wereld' Vroeger geloofde ik in een soort go with the flow wildheid, nu denk ik dat je goed organiseren de echte punk is.
Maatschappij Maatschappij Paus ontmoet Belgische slachtoffers seksueel misbruik De paus heeft vrijdagavond een gesprek gehad met Belgische slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Het was een "open, hard en ook emotioneel gesprek", klonk het na afloop.
Opinie | Filip Moons Opinie | Filip Moons 'De syndicus: regelmatig de zondebok, zelden de held' 'Appartementen waarin alle eigenaars alles afschuiven op de syndicus, organiseren hun eigen wanbeheer, en het grote tekort aan syndici', schrijft Filip Moons.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'De paus zal ons land ook terug verlaten, en wat dan?' Als onderzoekers van de faculteit theologie en religiewetenschappen vragen we ons af of de aanpak van het pausbezoek aan de KU Leuven geen gemiste kans is. Zijn komst naar Leuven had namelijk een gelegenheid kunnen zijn om in dialoog te gaan met jonge mensen om de uitdagingen van de 21ste eeuw te bespreken. Maar er zal enkel een ontmoeting zijn met de professoren. Desalniettemin willen we niet bij de pakken blijven zitten en al beginnen nadenken over het post-pausbezoek-tijdperk.
Maatschappij Maatschappij Pausbezoek: KU Leuven staat ijzersterk tegenover Rome – en Franciscus beseft dat Officieel is het bezoek van Franciscus aan de KU Leuven een vroeg verjaardagsfeestje. In werkelijkheid hoopt de paus vooral op goodwill van de universiteit. Niet omgekeerd.
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Mensen met cognitieve uitdagingen nog te vaak over het hoofd gezien in toerisme' Op Wereldtoerismedag moeten we ons afvragen: hoe toegankelijk is toerisme écht voor mensen met cognitieve uitdagingen? 'Ondanks jaren van inspanningen blijven zowel België als de Europese Unie achter in het bieden van volwaardige reiservaringen voor deze groep. Dat terwijl de behoefte aan inclusieve oplossingen steeds groeit', schrijven Marco Scholtz en Vicky Steylaerts van de Thomas More Hogeschool.