Column | Martha Balthazar '“Wat kunnen we nog doen?" Ik heb de vraag te vaak gehoord, ze zelf te vaak gesteld'
Maatschappij Maatschappij Econoom Paul De Grauwe: ‘Niemand zou meer dan 10 miljoen mogen erven’ Volgens een nieuw rapport van Oxfam komen er op deze planeet wekelijks bijna 4 miljardairs bij. Professor economie Paul De Grauwe erkent het probleem. ‘Er zijn te veel mensen met te veel geld. Zeker nu blijkt dat die mensen dat geld gebruiken om in te breken in het democratisch proces.’
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Uitkeringen werkloosheid beperken in de tijd? Dat alleen zal niet volstaan' De toekomstige Arizona-regering wil werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd. Lowie Cnockaert en Thibault Viaene van de Vrijdaggroep zijn het idee genegen, maar plaatsen één belangrijke kanttekening.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Blauwe maandag bestaat niet, en toch zult u de somberte misschien wel herkennen' Woorden maken geen betekenis uit het niets, ook Blauwe maandag niet. De stunt werkt omdat er toch iets in gevat wordt dat we begin januari ervaren.
Opinie | Don Moussa Pandzou Opinie | Don Moussa Pandzou 'Dit is het ideaal moment voor een Lumumbaplein in Oostende' 'De koloniale symbolen blijven vandaag alomtegenwoordig in Oostende', schrijft Don Moussa Pandzou. Naar aanleiding van de 100-jarige geboortedag van de Congolese leide Patrice Lumumba. 'Een stad die zoveel sporen van kolonisatie draagt heeft tegenklanken en alternatieve verhalen nodig die zichtbaar zijn.'
Opinie | Caroline Deiteren Opinie | Caroline Deiteren 'We mogen niet wachten tot de klimaatbom valt in Vlaanderen' 'De potentiële schade van een volgende klimaatbom zou voldoende moeten zijn om Vlaanderen wakker te schudden en zich volop te wapenen. Er zijn de voorbije jaren ook al stappen gezet, maar we gaan te traag', schrijft Caroline Deiteren. Ze roept op om ook hier lessen te trekken uit de bosbranden die momenteel de omgeving van Los Angeles teisteren.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De vastgoedmarkt groeit meer dan ooit in drie snelheden' Voor het derde jaar op rij zijn de huizenprijzen in Vlaanderen minder gestegen dan de inflatie. Vastgoed blijkt ook bij ons goedkoper te kunnen worden.
Maatschappij Maatschappij Murielle Scherre: 'Eens ‘uit’ staan zou niet slecht zijn' Murielle Scherre is oprichter en zaakvoerder van lingeriemerk La fille d’O.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij 'Factchecken is geen censuur, het tegendeel beweren is liegen' N-VA-Europarlementslid Assita Kanko lijkt, in navolging van Facebook-baas Mark Zuckerberg, niet te weten wat factchecken inhoudt.
Maatschappij Maatschappij Uitspraken Zuckerberg (Meta) beroeren EU: ‘Er moet geïnvesteerd worden in Europese ethische alternatieven’ De beslissing van Meta-topman Mark Zuckerberg om in de VS voor Community Notes in plaats van factcheckers ter kiezen, valt slecht bij Europarlementariërs. De Europese Commissie maakt zich geen zorgen en wijst naar de DSA-wetgeving.
Maatschappij Maatschappij Bart Tommelein wordt strategisch adviseur bij Growth Inc. Voormalig burgemeester van Oostende Bart Tommelein wordt, na 25 jaar in de politiek, strategisch adviseur bij Growth Inc. "Mijn professioneel politiek parcours is voor mij afgerond en ik keer nu terug naar mijn eerste passie: de bedrijfs- en communicatiewereld", zegt Tommelein vrijdag in een persbericht van het bedrijf.
Maatschappij Maatschappij Vakbondsvoorzitter betreurt kritiek op staking: ‘Ik betwijfel of veel mensen in de privésector met overheidspersoneel zouden willen wisselen’ Het overheidspersoneel staakt aanstaande maandag tegen plannen van een regering die er nog niet is. ‘Ik begrijp de kritiek’, zegt voorzitter van de socialistische vakbond ACOD Chris Reniers. ‘Maar ik twijfel er niet aan dat hun plannen al afgeklopt zijn.’
Maatschappij Maatschappij Wetstraat reageert op beslissing Mark Zuckerberg: 'Vrij spel voor algoritmes die onze kinderen ziek maken' De beslissing van Meta-topman Mark Zuckerberg om de samenwerking met onafhankelijke factcheckers in de Verenigde Staten terug te draaien, maakt ook Belgische politici ongerust. ‘Nog even en de wereldbevolking wordt met een spreekwoordelijke afstandsbediening gestuurd door Elon Musk en Zuckerberg .’
Maatschappij Maatschappij 10 jaar na de aanslag op Charlie Hebdo: ‘De persvrijheid wordt meer dan ooit bedreigd’ Canvas zendt morgenavond een interessante documentaire uit over persvrijheid, of het gebrek eraan. ‘Het is geen ver-van-ons-bedshow’, zegt documentairemaker Isabel Junius. ‘In Hongarije is tachtig procent van de media niet meer onafhankelijk, hoewel er geen enkele journalist in de gevangenis zit.’
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Zal ik ooit aan mijn kinderen willen vertellen over de laatste avocado die ik at?' Soms is het eenvoudig om te zeggen: dat hoef ik niet.
Maatschappij Maatschappij Schoonmaakcoach: ‘Opruimen is een kwestie van onderhandelen’ Opruimen is een machtskwestie, vindt Sabrina Rox. Als opruimconsulent voorkomt ze dat stellen elkaar de rug toekeren vanwege uiteenlopende ideeën over netheid en huishoudelijke taken. ‘De vaatwasser is voor koppels een geweldige manier om te leren dingen van elkaar te accepteren.’
Maatschappij Maatschappij Stijn Vandamme (ambassadeur InclusieAmbassade): ‘Beschouw beperkingen als deel van de samenleving’ Stijn Vandamme maakt deel uit van een groep ambassadeurs, stuk voor stuk ervaringsdeskundigen, die zich vrijwillig inzetten om de stem van mensen met een beperking te versterken.
Maatschappij Maatschappij Waarover twijfelt 11.11.11-directeur Els Hertogen? ‘Grappig om te zien dat een hond nooit twijfelt’ ‘Ik heb nooit in astrologie geloofd’, zegt Els Hertogen. ‘En toch identificeer ik me met mijn sterrenbeeld: de weegschaal. Ik ben iemand die altijd heel erg wikt en weegt voor ze een beslissing neemt. Vroeger frustreerde me dat soms. Tot mijn vader zei: "Welke keuze je maakt in het leven, is niet zo belangrijk. Je …
Opinie | Thierry De Baets Opinie | Thierry De Baets 'Geweld tegen hulpdiensten is een laffe messteek in de rug van de maatschappij' 'Onverschilligheid voor deze gebeurtenissen is als het opgeven van het respect voor onze samenleving', schrijft arts Thierry De Baets, naar aanleiding van wat stilaan 'de voorspelbare problemen van oudejaarsnacht' worden.
Maatschappij Maatschappij VRT-nieuwsanker Aurélie Boffé: 'Op sociale media zie ik ofwel wat ik zelf denk, ofwel het tegenovergestelde. Nuance blijkt niet erg sexy’ We zijn de kunst van het luisteren verleerd. Kersvers VRT-anker Aurélie Boffé en de educatieve organisatie Djapo gaan met elkaar in gesprek over hun pogingen om mensen dichter bij elkaar te brengen.
Maatschappij Maatschappij Erg onrustige oudejaarsnacht in Brussel: autobranden en molotovcocktails De Brusselse politie, onder het eengemaakt commando van Michel Goovaerts, de korpschef van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, heeft tijdens oudejaarsnacht in totaal 159 onruststokers aangehouden. Dat meldt de Brusselse politie in een balans. De nieuwjaarsnacht in Brussel is naar jaarlijkse gewoonte erg woelig verlopen: de brandweer rukte dertig keer uit voor voertuigbranden, en ook meerdere bussen en tramtoestellen van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB zijn beschadigd.
Opinie | Stijn Bruers Opinie | Stijn Bruers 'Goede voornemens? Hoe doe je dit jaar honderd keer beter' Moraalfilosoof Stijn Bruers (Effectief Altruïsme België) legt bij de start van het nieuwe jaar uit hoe je simpelweg honderd keer beter kunt worden in goed doen.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman 'Oudejaarsavond zou ik nog het liefst van al helemaal overslaan' Steeds meer mensen blijven op de laatste avond van het jaar gewoon thuis. ‘Laat u vooral niet wijsmaken dat u zielig bent’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Zolang u maar doet waar u zélf zin in hebt.’
Maatschappij Maatschappij Filosoof Menno de Bree: ‘Als je baas een optimist is, maak dan dat je zo snel mogelijk weg bent’ Zijn adolescenten lui, verwend en egocentrisch? Helemaal niet, vindt de bekende Nederlandse filosoof en columnist Menno de Bree. ‘Ze hebben een andere soort levensvisie. Je kunt die negatief labelen, maar dan begrijp je niet wat het betekent om in een wereld zonder ankers te leven.’ Een gesprek over God, Jean-Paul Sartre en Britney Spears.
Maatschappij Maatschappij In memoriam 2024: deze markante mensen overleden dit jaar Knack portretteert in zijn wekelijkse rubriek In memoriam opmerkelijke overledenen. Bekende en minder bekende zielen. Ook de twaalf vrouwen en mannen van het onderstaande, eigenzinnige lijstje gingen het afgelopen jaar heen.
Maatschappij Maatschappij Raad van State verwerpt schorsing van uitgaansverbod in Anderlecht Het schorsingsberoep tegen het besluit van de Anderlechtse burgemeester dat jongeren onder de leeftijd van 16 jaar in de Kuregemwijk verbiedt op oudejaarsavond alleen op straat te komen, wordt verworpen. Dat heeft de Raad van State maandagavond beslist.
Opinie | Khatera Shamal Opinie | Khatera Shamal ‘Niemand zit te wachten op deze vorm van ‘positieve discriminatie’, ook mensen van kleur niet’ 'Met het nieuwe jaar in zicht heb ik een aantal goede voornemens voor mezelf gemaakt en hoewel ik niet voor andere mensen wil spreken, wens ik er toch een te formuleren voor allerlei organisaties, het middenveld, het werkveld, de overheid en al wie daarin een rol speelt. Hopelijk nemen ze mijn verzuchting over', schrijft Khatera Shamal. 'Mijn - misschien wat bizar klinkende - wens: 'Laten we stoppen met token-diversiteit.'
Opinie | Koen Schoors Opinie | Koen Schoors 'Lang leve de ontgroening van de bevolking' In zijn nieuwste boek Alles wordt anders stelt econoom Koen Schoors voor om de term ‘bevolkingspiramide’ af te schaffen en te vervangen door de term ‘bevolkingszuil’. Wij bieden u hier een fragment aan.
Maatschappij Maatschappij Online misogynie en homohaat: waarom een feministische, kwetsbare versie van Andrew Tate niet de oplossing is Jongens die zich online vergapen aan vrouwenhatende influencers hebben positieve rolmodellen nodig. Dat is althans een populaire reactie op de groeiende groep jonge mannen die teruggrijpt naar traditionele rolpatronen en daarbij dreigt te belanden in misogynie en homohaat. Maar hoeveel heil kunnen we verwachten van progressieve TikTokkers? En is zo’n rolmodel zelfs niet even problematisch? ‘Je creëert opnieuw het beeld van onaantastbaarheid dat types als Andrew Tate zo graag ophangen.’
Maatschappij Maatschappij Update Auditeur adviseert om beslissing rond huisarrest oudejaar te schorsen Een jongen van zeventien jaar heeft beroep aangetekend bij de Raad van State tegen het preventieve huisarrest dat de stad Antwerpen hem opgelegd had voor oudejaarsavond.
Maatschappij Maatschappij ‘Er is nooit een ideaal moment’: data-analist Stephen Shaw over ongeplande kinderloosheid Data-analist Stephen Shaw (58) reisde de wereld rond op zoek naar oorzaken en gevolgen van de snelle geboortekrimp. Hij waarschuwt jongeren voor ongeplande kinderloosheid. ‘Bedenk dat je niet eindeloos de tijd hebt.’
Opinie | Ignace Demaerel Opinie | Ignace Demaerel 'Het kerstekind en moderne idolen: ware grootheid komt beter tot zijn recht in eenvoud' Godsdienstleraar Ignace Demaerel vergelijkt het kerstverhaal met hoe de maatschappij vandaag vaak met beroemdheden en idolen omgaat.
Maatschappij Maatschappij Over Bockie de Repper, Joe Speedboot, Kamp Waes en het Sportpaleis: de scherpste opinies van 2024 Deze schijf poëzie op kerstavond/oudejaarsavond is geplukt uit het refrein ‘Goochelaar’, van de Nederlandse groep Prins S. en de Geit, een drietal uit Den Haag dat zich gespecialiseerd heeft in uitzinnige dansmuziek met een donker randje. Aan goochelaars en leerling-tovenaars was er dit jaar geen gebrek. Met gekleurde beloftes, mooie praatjes, en verdraaide boodschappen, die …
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Beste Warmste Week. Ban ministers met een cheque op jullie podium, bespaar ons die hypocrisie’ Er kan niet genoeg gesproken worden over eenzaamheid. Het is een van de thema’s van deze tijd. Maar of het ook een goed thema is voor een liefdadigheidsactie?
Opinie | Evelien Bossuyt Opinie | Evelien Bossuyt 'Spendeer je kerstbudget aan lokale en duurzame ondernemers' 'Door de uitblijvende wetgeving, is het vandaag de consument die bepaalt wat er met de lokale en duurzame handel gebeurt', schrijft Evelien Bossuyt (UCLL) naar aanleiding van berichten dat lokale ondernemers lager omzetcijfers zien dan in de kerstperiode vorig jaar.
Maatschappij Maatschappij Nu ook in secundair onderwijs smartphoneverbod: 'Gewoon gezond verstand' De Vlaamse regering heeft een akkoord over een smartphoneverbod in het secundair onderwijs.
Maatschappij Maatschappij Na het vonnis: ‘De zaak-Pelicot heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de verkrachtingscultuur echt bestaat’ Dominique Pelicot werd veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het drogeren, verkrachten en laten misbruiken van Gisèle Pelicot, zijn toenmalige vrouw. Strafrechtadvocate Sanne De Clerck maakt de balans op na het vonnis. "Voor de rechtszekerheid is het goed dat er een debat op gang komt om de definitie van verkrachting scherper te formuleren. Op dat vlak doet België het beter dan Frankrijk."
Opinie | Bieke Verlinden Opinie | Bieke Verlinden 'Willen we dat zorg een recht blijft in plaats van een privilege? Dan moeten we opnieuw investeren in de publieke sector' De zorgsector kraakt. En onze woonzorgcentra delen in de klappen: ze kampen met personeelstekorten, torenhoge prijzen en kwaliteitsproblemen. Woelige tijden waarin commerciële spelers steeds meer terrein winnen. En dat is allesbehalve goed nieuws, want de cijfers liegen niet: zij leveren minder kwaliteit tegen hogere kosten. Daar zijn de Vlaamse ouderen én hun families de dupe van. En de grote winnaars? Een paar Franse multinationals die het grootste deel van die commerciële woonzorcentra in handen hebben.
Maatschappij Maatschappij Wie houdt de kinderen weg van de smartphone? ‘De overheid moet een dieet voor schermtijd ontwikkelen’ Volgens Kids Unplugged, een collectief van bezorgde ouders, doet de overheid onvoldoende om kinderen te beschermen tegen de negatieve effecten van de smartphone. ‘Goed gebruik van smartphones is een verantwoordelijkheid van ouders, scholen én overheden’, zegt expert Lieven De Marez.
Maatschappij Maatschappij Tine Embrechts (‘Menopauzia’): ‘Van schaamte over de menopauze heb ik helemaal geen last meer’ Actrice en zangeres Tine Embrechts, bijna 50, maakte met Menopauzia een openhartig programma over de menopauze, en heel veel Vlaamse vrouwen – en hopelijk ook mannen – zijn haar daar dankbaar voor. ‘Ik word overstelpt met berichten, nog altijd.’
Maatschappij Maatschappij 'Hangmatbeleggen' is Woord van het Jaar 2024 'Hangmatbeleggen' is verkozen tot Woord van het Jaar 2024.
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Eenzaamheid oplossen? Soms probeer je dat beter niet’ Hoeveel de Warmste Week dit jaar ook opbrengt, de actie zal eenzaamheid de wereld niet uithelpen. ‘Dat hoeft ook niet’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Zolang mensen maar het gevoel krijgen dat ze niet de enigen zijn die zich eenzaam voelen.’
Maatschappij Maatschappij Oorlog in Oekraïne, klimaatrampen en epidemieën: moet de overheid ons overlevingsadvies geven? Het Nationale Crisiscentrum lanceert in 2025 een grootschalige campagne om de bevolking 'weerbaarder' te maken. De bedoeling is duidelijk te maken hoe je moet schuilen, evacueren, en hoe je een eigen noodplan kan maken.
Maatschappij Maatschappij Meer Franstaligen in Vlaamse Rand, maar vooral meer diversiteit Het aandeel Franstaligen in de Vlaamse Rand neemt toe, maar het Nederlands blijft de dominante taal. Dat blijkt vrijdag uit de derde Taalbarometer voor de Vlaamse Rand van de VUB, uitgevoerd door het Brussels Informatie, Documentatie en Onderzoekscentrum (BRIO).
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Biodiversiteit of koopkracht beschermen? Dat is een valse tegenstelling' 'Kiezen tussen het einde van de wereld of het einde van de maand? Deze illusie houdt een vicieuze cirkel in stand: hoe langer we wachten met maatregelen tegen de milieucrisis, hoe duurder en pijnlijker de noodzakelijke acties worden – zowel voor de samenleving als voor het individu', schrijft Lara Hotyat van de Vrijdaggroep.
Maatschappij Maatschappij Tom Waes: VRT wil later kijken 'of we vanuit misstap iets positief kunnen opzetten' Tom Waes heeft het ziekenhuis verlaten en is opnieuw thuis na zijn ongeval aan de Kennedytunnel. Dat bevestigt de manager van de mediapersoonlijkheid. Publieke omroep VRT laat bovendien weten dat er een tijd geen nieuwe programma's van Waes te zien zullen zijn.