Opinie | Bruno De Lille Battaille 'Wat lgbtqi+-gemeenschap in Hongarije meemaakt, kan ook in België gebeuren'
Maatschappij Online activiste Nienke ‘s Gravemade: ‘We beseffen te weinig dat onze kinderen ook door hun mobieltjes worden opgevoed’
Opinie | Lennert Hansen Opinie | Lennert Hansen 'Caroline Gennez en co stormen af op TikTok en Instagram zoals Don Quichot op zijn windmolen' 'Eetstoornissen zijn een reëel en schrijnend probleem', schrijft Lennert Hansen. 'Maar jongeren worden niet ziek van een app op hun scherm.'
Maatschappij Maatschappij Toxische mannelijkheid: ‘Dries Van Langenhove is populair bij veel jongeren met migratieroots’ Vrouwenhaat bij jongeren is stilaan weer een probleem in Vlaanderen. De Vlaamse regering zoekt naar oplossingen. ‘Wij kregen al oproepen uit lagere scholen, waar jongens in de derde graad de autoriteit van de juf niet meer aanvaarden.’
Maatschappij Maatschappij 1 op de 5 jongeren vindt dat agressie tegenover homo’s aanvaardbaar is: ‘Ik word hier vooral moedeloos van’ Homofobie is in opmars bij Vlaamse jongeren. Onthutsend cijfer: meer dan 18 procent vindt agressie tegen homo’s ‘aanvaardbaar’. ‘Lgbti+-emancipatie is geen rechtlijnig verhaal van voortschrijdende tolerantie’, zegt Jonas Roelens, onderzoeker en auteur van een boek over de geschiedenis van homoseksualiteit in België.
Opinie | Thierry De Baets Opinie | Thierry De Baets 'Het lijkt me een gevaarlijke evolutie, beste Acid, als elke burger zich rechter waant, of slechter nog, zich geroepen voelt om beul te zijn' 'Stel u eens voor dat één van uw volgers zich door u gesteund voelt om die verkrachter aan te vallen, misschien zelfs te doden', schrijft traumatoloog Thierry De Baets in een brief aan Nathan Vandergunst. De bekende YouTuber had eerder de naam van de dader in de Leuvense verkrachtingszaak onthuld.
Wetenschap Wetenschap Waarom trouwen gezond is, en dan vooral voor de bruidegom Vooral mannen kunnen op gezondheidsvlak sterk profiteren van een langdurige relatie. Maar hoe werkt dat precies? En wanneer is een huwelijk ook gezond voor vrouwen?
Maatschappij Maatschappij De twijfels van moraalfilosoof Patrick Loobuyck: ‘Ik ben nogal gehecht aan het begrip intellectuele bescheidenheid’ ‘Ik ben al heel vaak over iets van mening veranderd’, zegt Patrick Loobuyck. ‘Dat is ook normaal. Het leven geeft altijd maar nieuwe input, je maakt voortdurend dingen mee. Het zou heel onnozel zijn om daar geen rekening mee te houden. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet hoe ik kinderen moest opvoeden. Dat heb ik al …
Opinie | Lode Cossaer Opinie | Lode Cossaer 'Hoe "leefbaarheid" stilaan de wooncrisis verergert' 'Het heeft weinig zin dat we als samenleving steeds productiever en welvarender worden, als onze woningmarkt daar niet in meegaat', schrijft Lode Cossaer. Hij vreest dat een aantalop het eerste gezicht goedbedoelde maatregelen, de steden in Vlaanderen structureel onbetaalbaar maken.
Opinie | Kasia Uzieblo Opinie | Kasia Uzieblo 'Van meldrecht naar meldplicht: Waarom verplichte melding bij geweld een risico is' Drie experten gaan dieper in het recente wetsvoorstel dat de aangifteplicht bij geweld op minderjarigen en kwetsbare personen uitbreidt. 'Hoewel het voorstel vertrekt vanuit de juiste intenties - het beschermen van kinderen en kwetsbare personen - is het belangrijk om ook te wijzen op de mogelijke negatieve en averechts werkende gevolgen', schrijven Kasia Uzieblo, Minne De Boeck en Tim Stroobants.
Opinie | Kemal Rijken Opinie | Kemal Rijken '"Wat zijn die Belgen toch aan het doen?" Algemene stakingsdag bekeken vanuit Nederland' De nationale actiedag van afgelopen maandag resoneert ook over de grens. Vanuit Nederland wordt met verbazing gekeken naar hoe de Belgen hun land platlegden. België-kenner Kemal Rijken legt het uit. ‘Bij ons gaan de bonden vaak voor publieksvriendelijke acties, waarbij de Nederlander niet voor het hoofd wordt gestoten.
Opinie | Dries Dulsster Opinie | Dries Dulsster 'Wat ‘Academische Gezelligheid’ ons écht leert: dit gaat over een systeem' 'Wie 'Academische gezelligheid' echt leest, weet: dit gaat niet over een man. Het gaat over een systeem', schrijft Dries Dulsster (UGent) na de commotie die ontstaan is over een nieuw boek van Hilde Van Liefferinge.
Maatschappij Maatschappij Brussel redt zijn oude liften: 'Na tien minuten krijgt iedereen claustrofobie in een gesloten kooi' Decennialang verdwenen ze stilletjes uit beeld: de karaktervolle liften met houten kooien, smeedijzeren deuren en heerlijke geluiden. Maar in Brussel en in de rest van het land krijgt dat erfgoed een tweede leven. Dankzij een koppige beweging van vaklui, ambtenaren en erfgoedliefhebbers. Maar ook met dank aan de traagheid van de Belgen.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Dat filmpje van Elisabeth Lucie Baeten op Instagram was overtuigender geweest met nuance’ 'Wie kan rekenen op bijna 300.000 volgers, heeft ook een zekere verantwoordelijkheid', schrijft redacteur Tex Van berlaer over Elisabeth Lucie Baeten.
Maatschappij Maatschappij ‘De laatste staking bij het Zwitserse spoor was in 1918. Wij doen beter!’ Alles went, zelfs een staking. Onze reporter en ervaringsdeskundige in treinstakingen Stijn Tormans noteerde de voorbije weken enkele vaststellingen. ‘Zonder smartphone ben je reddeloos verloren.’
Opinie | Sophie Van Reeth Opinie | Sophie Van Reeth 'Na opschorting van straf in een verkrachtingszaak: wie heeft er oog voor de beloftevolle vrouw?' 'Er wringt iets bij veel mensen', schrijft Sophie Van Reeth na de uitspraak in een verkrachtingszaak in het Leuvens studentenleven.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck De zaak-Carl Devos: waarom Knack heeft gewacht om te reageren 'Als u, beste lezer, op de cover van Knack deze week een streepje ironie ontwaart, dan is dat niet toevallig', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij Na Vive le vélo: ‘Kon Tom Waes echt geen vijf weken wachten?’ Na zijn zwaar verkeersongeval dook Tom Waes opvallend snel weer op in Vive le vélo. De schuldbekentenis leek oprecht. ‘Maar zijn boetedoening had beter elders plaatsgevonden’, schrijft redacteur Tex Van berlaer.
Maatschappij Maatschappij Het Fortuin Carlier: podcast reconstrueert de grootste erfenisstrijd van België Een erfenis van meer dan 200 miljoen euro. Dat enorme bedrag liet Marie-Antoinette Carlier achter toen ze in 2007 kinderloos en moederziel alleen in een Antwerps rusthuis stierf. De nieuwe VRT-podcast Het Fortuin Carlier onderzoekt wie met het geld is gaan lopen. ‘Hebzucht, dat is het centrale thema.’
Opinie | Gerlinde Van Puymbroeck Opinie | Gerlinde Van Puymbroeck 'Tussen diagnose en sanctie: ziek zijn is geen misdaad, toch word ik verdacht gemaakt' 'De term “langdurig zieken” suggereert een homogene groep, maar de realiteit is divers', schrijft Gerlinde Van Puymbroeck. 'Een hele groep mensen wordt herleid tot ziekte, maar de mensen zelf komen haast nooit aan het woord.'
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys '"Het gebied overspoelen" als strategie achter de waanzin: eerst verwarring zaaien, dan regeren" Flooding the zone. Het gebied overspoelen. Zo noemt Steve Bannon, voormalig politiek strateeg van Donald Trump, de communicatiestrategie van de Amerikaanse president. Door het verspreiden van zo veel desinformatie en absurde ideeën weet de opponent niet waar gekeken van verontwaardiging. Die kan niet anders dan reageren. Democraten móésten wel ontkrachten dat men in Springfield …
Maatschappij Maatschappij ‘Als de abortustermijn in België in allerijl wordt verlengd, dreigen we in Amerikaanse toestanden te belanden’ Volgens ethici van de KU Leuven is er in Vlaanderen helemaal nog geen draagvlak voor een uitbreiding van de abortustermijn. Ze pleiten voor een diepgaand debat waarin álle perspectieven aan bod komen. ‘Hoe het abortusdebat de komende tijd wordt gevoerd, heeft onvermijdelijk impact op andere ethische dossiers’, klinkt het.
Maatschappij Maatschappij België is het ziekste land van Europa: vijf feiten over langdurig zieken in ons land De regering-De Wever komt met maatregelen tegen de forse toename van langdurig zieken, die al meer dan 9 miljard euro aan uitkeringen kosten. Hoe komt het toch dat België het ziekste land van Europa is? En waarom móét minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erin slagen om het tij te keren? Spoiler: niet alleen om de begroting op orde te krijgen, maar vooral om onze sociale zekerheid overeind te houden.
Bijgedachte | Maatschappij Bijgedachte | Maatschappij ‘Welke ouder doet zijn twaalfjarige in hemelsnaam een fatbike cadeau?’ Elektrische fietsen rukken snel op onder jongeren, en dat brengt risico’s met zich mee voor hun veiligheid én hun gezondheid, schrijft redacteur Tex Van berlaer. ‘Het is een kwestie van tijd voor ook hier de cultuuroorlog uitbreekt.’
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Na 17 jaar in de zorg voor mensen met een beperking: ik voel onmacht, maar ook hoop' Na 17 jaar in de zorg zet Liesbeth Conickx een aantal hardnekkige obstakels op een rij die het werk in de sector bemoeilijken. Ze richt zich tot de Vlaamse regering en bevoegd minister Caroline Gennez om die knelpunten aan te pakken.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Het wordt tijd om van sport een politieke prioriteit te maken' Meer dan een derde van de Belgen doet nooit aan sport, een keuze die opvallend vaak langs sociaaleconomische breuklijnen loopt. Deze bewegingsarmoede eist een zware tol: ze ondermijnt niet enkel de gezondheid, maar knaagt ook aan onze productiviteit én aan de sociale cohesie. Alessandro Drappa van de Vrijdaggroep schuift enkele concrete beleidsvoorstellen naar voor.
Opinie | Emily Verté Opinie | Emily Verté 'Mishandeling in woonzorgcentra? Meer regels zullen niet volstaan' 'We hebben nood aan directies die kunnen leiden in plaats van overleven. Aan teams die gesteund worden, niet uitgeperst', schrijft Emily Verté naar aanleiding van de recente gevallen van onwaardige behandeling van bewoners in woonzorgcentrum in Oudenaarde.
Maatschappij Maatschappij Naar schatting meer dan 20.000 dak- en thuislozen in Vlaanderen In heel Vlaanderen beschikken 20.363 mensen niet over een eigen woongelegenheid. Dat is de conclusie donderdag na de laatste dak- en thuislozentelling, midden oktober, in de Westhoek, 22 gemeenten rond Antwerpen-stad en de stad Aalst. Op basis van die tellingen en de vier eerdere tellingen in andere regio's komen de onderzoekers tot die nieuwe schatting. In oktober 2023 werd het aantal dak- en thuislozen nog op 19.479 geraamd.
Maatschappij Maatschappij Agressie in woonzorgcentra: Ook zes bewoners in wzc in Gavere te zien op verontrustende filmpjes Ook zes bewoners van woonzorgcentrum Mariahuis in Gavere zouden te zien zijn op de verontrustende filmpjes waarop te zien is hoe rusthuisbewoners worden vernederd en mishandeld. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) dinsdag in het Vlaams Parlement gezegd. "Meer informatie heb ik niet. Maar het lijkt erop dat de daders dus actief waren in een derde voorziening", aldus Gennez. De Vooruit-minister wil zelf een aantal procedures verstrengen. Ze laat ook onderzoeken of woonzorgcentra die ernstige incidenten niet melden, financieel gesanctioneerd kunnen worden.
Opinie | Charlotte Van Coevorden Opinie | Charlotte Van Coevorden 'Als activisme politieke esthetiek wordt, verdiept het juist de kloven die het beweert te bestrijden' 'Te vaak richten Belgische activisten zich meer op ideologische profilering dan op het moeilijke, confronterende werk van samenwerken met Palestijnse en Israëlische activisten die op het terrein oplossingen uitbouwen', schrijft activiste Charlotte Van Coevorden.
Maatschappij Maatschappij Stefan Sottiaux (Vlaams Mensenrechteninstituut): ‘Het is frustrerend dat identitaire zaken zoals het boerkiniverbod zo veel aandacht krijgen’ ‘We begonnen met tegenwind. De Vlaamse oppositiepartijen waren tegen, middenveldorganisaties reageerden sceptisch. Wel, we geven de criticasters ongelijk’, reageert grondwetspecialist Stefan Sottiaux op het jaarverslag van het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI).
Column | Khalid Benhaddou Column | Khalid Benhaddou 'Dictatuur van de emotie: als alles kwetsend is, dan is uiteindelijk niets dat nog' Als élk gevoel van ongemak wordt opgewaardeerd tot een aanklacht, verliest échte onrechtvaardigheid haar gewicht.
Maatschappij Maatschappij Rita Afonso (27) onderzoekt en vraagt aandacht voor misogynoir in België ‘In debatten over gendergelijkheid of vrouwenrechten, worden zwarte vrouwen vaak vergeten’, zegt onderzoeker Rita Afonso. ‘Ofwel gaat het over seksisme en dan staan ervaringen van witte vrouwen centraal, ofwel over racisme en dan draait het rond ervaringen van zwarte mannen. De intersectie "zwart" en "vrouw" komt zelden aan bod. En dus gaan witte vrouwen er …
Maatschappij Maatschappij Slow living voor beginners: ‘Het vergroot je zelfvertrouwen, verbetert je relaties en spaart je bankrekening’ Onze levens zijn overvol en om het allemaal bij te benen, hebben we constant haast. Nochtans kan langzamer leven ons tijdsgebrek oplossen, legt fotograaf en auteur Eva Krebbers uit. ‘Het is allesbehalve een lui, onproductief leven.’
Maatschappij Maatschappij In memoriam Guinness-baas Colin Storm (85), definitely nobody’s fool Op Jersey overleed Colin Storm op zijn 85e. Zonder veel scholing werd hij opperbaas van de Ierse brouwerij Guinness en gaf Dublin zijn grootste toeristische attractie ooit.
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar 'Wat zijn wij, kinderen van deze tijd, van plan?' Wat zijn wij, kinderen van deze tijd, van plan?
Opinie | Ivo Mechels Opinie | Ivo Mechels 'Ouder zijn is meer dan een voltijdse job, zeker als je er alleen voor staat' Op de Dag van de Alleenstaande Ouder staat voorzitter Ivo Mechels van de Gezinsbond stil bij hoe het beleid meer aandacht kan hebben voor ouders die er alleen voor staan.
Maatschappij Maatschappij Psycholoog Birsen Taspinar: ‘Mensen van kleur zien racisme als hun lot, dus zwijgen ze erover’ Ze kon haar boek niet schrijven zonder haar eigen ‘racismepijn’ te herbeleven, zegt klinisch psycholoog Birsen Taspinar. In De pijn diep vanbinnen geeft ze ouders van kinderen met een migratieachtergrond een prominente stem.
Opinie | Isabelle Verhaegen Opinie | Isabelle Verhaegen 'Vrouwenrechten onder druk: na jaren van vooruitgang lijkt het alsof we op onze stappen terugkeren' 'Uiteraard worden er stappen in de goede richting gezet, maar uit onze ervaring bij Plan International België weten we dat er ook een aantal alarmen zouden moeten afgaan', schrijft Isabelle Verhaegen naar aanleiding van de e bijeenkomst van de Commission on the Status of Women in New York.
Opinie | Hans Maertens Opinie | Hans Maertens 'Braindrain? Nu VS de eigen welvaart onderuithaalt, moet Vlaanderen kansen ruiken' 'Laten we ervoor zorgen dat Vlaanderen niet aan de zijlijn blijft staan, maar een voortrekker wordt in het aantrekken van de knappe koppen die onze economie en samenleving vooruit kunnen stuwen. Want slim inspelen op opportuniteiten is wat sommigen zouden bestempelen als The Art of the Deal', schrijft Hans Maertens (VOKA).
Maatschappij Maatschappij Onderzoeker waarschuwt: ‘Wat Hongarije doet met gezichtsherkenning kan ook in België’ Het Hongaarse parlement heeft een amendement aangenomen om de Budapest Pride te verbieden. Mensen die toch opdagen, zullen met behulp van software voor gezichtsherkenning geïdentificeerd en beboet worden. ‘Technisch gezien is dat in België ook al perfect mogelijk’, aldus VUB-professor Rosamunde van Brakel.
Opinie | Joke Struyf Opinie | Joke Struyf 'Parentale burn-out? Structureel probleem kan niet alleen worden verholpen met individuele oplossingen' Het verhaal over de parentale burn-out mist een breder maatschappelijk perspectief', reageert Joke Struyf Knack. 'Moeten we in plaats van meer egoïsme te bepleiten niet liever hebben dat moeders er juist minder alleen voor staan?'
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune 'Belgische wet die sekswerk legaliseert: Wereldprimeur of de zoveelste bevestiging van mannelijke seksuele rechten?' Negen middenveldorganisaties hebben een verzoek ingediend bij het Grondwettelijk Hof om de recente Belgische wet die sekswerkerk legaliseert, te vernietigen. Vrouwenrechtenorganisaties Isala asbl, Mouvement du Nid en CAP International vinden dat die een activiteit witwassen die gebaseerd is op de seksuele slavernij van vrouwen.
Maatschappij Maatschappij Zorgpersoneel heeft hoogste pensioenleeftijd n geen enkele sector blijven mensen langer aan het werk dan de zorg. Met 63 jaar en 7 maanden heeft de sector de hoogste gemiddelde pensioenleeftijd van het land, zo blijkt uit een analyse die hr-expert Acerta zondag heeft gepubliceerd naar aanleiding van de Dag van de Zorg.
Opinie | Sofi Van Ussel Opinie | Sofi Van Ussel 'Voor de grote vragen die tot zelfontplooiing leiden, vinden jongeren nauwelijks ruimte' 'Jongeren worstelen niet alleen met schooldruk of sociale media. Het probleem is fundamenteler', schrijft Sofi Van Ussel (Kamino). ' Jongeren worden overladen met tools om zichzelf te ‘optimaliseren’, maar missen een gemeenschap waarin ze mogen bestaan zonder bewijsdrang.'
Opinie | Bahattin Koçak Opinie | Bahattin Koçak 'Internationale Dag tegen Islamofobie: de weg naar volledige acceptatie vraagt inspanningen van iedereen' 'Laten we op deze 15 maart niet alleen stilstaan bij de uitdagingen, maar ook bij de kansen', schrijft Bahattin Koçak van de islamitische denktank Fikr naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Islamofobie.
Maatschappij Maatschappij Uitgeverij EPO reageert op bibliotheekbeleid in Ninove: ‘Dit is verontrustend’ Schepen voor Cultuur en bibliotheek Werner Somers (Vlaams Belang) belooft in te grijpen als Ninove te veel boeken van uitgeverij EPO krijgt. Uitgever-coördinator Thomas Blommaert reageert verbijsterd. ‘Wat Somers uitkraamt, slaat nergens op.’