Lode Ceyssens (Boerenbond) ‘Onze landbouw is de meest duurzame ter wereld’

(Archiefbeeld) Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens op 2 februari 2024. © BELGA

Je kiest in een restaurant maar beter voor een Belgische steak dan voor een Ierse ribeye, volgens Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond. Niet (alleen) omdat Belgisch vlees misschien beter zou smaken, maar vooral omdat het duurzamer wordt gemaakt. Dit komt naar voren in een interview op de Dag van de Landbouw met De Zondag.

44 Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven openen vandaag hun deuren voor het publiek. Het thema van deze dag is klimaat. Ceyssens benadrukt dat meer dan 90% van de Vlaamse boeren actief bezig is met het klimaat. Ze zijn de eersten die de gevolgen van klimaatverandering zouden voelen, zoals de snelle verspreiding van het blauwtongvirus na een nat voorjaar.

De Vlaamse landbouw is verantwoordelijk voor slechts 10% van de regionale broeikasuitstoot, vergeleken met 22% wereldwijd. “Onze landbouw is de meest duurzame ter wereld,” zegt Ceyssens. Een liter Vlaamse melk veroorzaakt bijvoorbeeld 0,99 kilogram CO2, wat lager is dan het Europese gemiddelde van 1,39 kilogram. Over vlees zegt hij: “Als ik kan kiezen, kies ik altijd voor Belgisch vlees. Hopelijk krijgen we daar ook de consument van overtuigd.”

Hij betreurt dat veel restaurants liever kiezen voor Ierse ribeye. De ecologische voetafdruk van Iers vlees is een derde groter dan die van Belgisch vlees, en die van Braziliaans vlees zelfs dubbel zo groot, volgens de Boerenbond-voorzitter. Dit komt niet door het transport. Het Belgische witblauw runderras heeft minder voer nodig om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren. Daardoor is de ecologische voetafdruk kleiner.

Als ik kan kiezen, kies ik altijd voor Belgisch vlees. Hopelijk krijgen we daar ook de consument van overtuigd

Hoewel de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw de afgelopen jaren iets is gestegen, ziet Ceyssens nog ruimte voor verbetering. Vooral in voedermanagement. Hij stelt dat de Vlaamse landbouw nog circulairder kan worden. Soms staan overheidsregels in de weg. Een voorbeeld hiervan is de deadline van 15 augustus voor het uitrijden van dierlijke mest. Door het natte voorjaar konden boeren dit jaar niet op tijd mest uitrijden. Ze moesten kunstmest gebruiken, wat voor meer uitstoot zorgt. “Die regeling moet op de schop,” aldus Ceyssens.

Daarnaast kaart hij de stikstofproblematiek aan. Volgens Ceyssens moet de landbouw niet langer als een restsector worden gezien, maar als een strategische sector voor Vlaanderen. Een nieuwe stikstofregeling zou volgens hem essentieel zijn om de sector te beschermen en te versterken.

Lees meer over de mening van Lode Ceyssens over het broeikasgas methaan en vleesimport in: De Zondag.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content