Lidl legt intern mailverkeer ’s avonds en in weekend stil: ‘Hoofd volledig leegmaken’

© belga

Supermarktketen Lidl België zal vanaf zaterdag, 1 september, het interne e-mailverkeer pauzeren tussen 18 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends en in het weekend. Een maatregel tegen verhoogde stress en burn-outs.

Lidl kondigt de maatregel vrijdag aan in een persbericht. ‘Op die manier geven we onze medewerkers de kans om hun hoofd volledig leeg te maken’, zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt.

Een interne mail die ’s avonds nog verstuurd wordt, zal pas de volgende dag om 7 uur ’s ochtends aankomen. Mails die in het weekend worden verstuurd, krijgen werknemers pas maandagochtend om 7 uur in de mailbox.

Geen druk

‘We voeren deze pauze voor het interne e-mailverkeer in om de privétijd van de werknemers nog meer te respecteren en zo een goede work-life balance te bevorderen,’ aldus Colbrandt. ‘Wie wil, kan wel nog altijd mails sturen, maar zet daarbij niemand onbewust onder druk om na de kantooruren nog met het werk bezig te zijn.’

‘Een maatregel die volgens experts niets te vroeg komt, want door die constante bereikbaarheid kunnen medewerkers nooit volledig ontspannen.’

Uitzonderingen

De maatregel geldt dus alleen voor interne mails binnen Lidl België en Luxemburg, mails van buitenaf komen wel nog aan.

Ook wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde departementen en functies, zoals de klantendienst, de bestellers en ontvangers in distributiecentra en de woordvoerders.

Staking

In april van dit jaar legde het personeel bij Lidl een week het werk neer, als protest tegen de te hoge werkdruk.

Na een akkoord tussen de directie en de vakbond kondigde de supermarktketen aan dat in het kader van een nieuwe cao zou worden gesproken over een vermindering van de werklast, een vereenvoudiging van de taken, de organisatie van het werk en de stabiliteit van de uren.

Peeters: ‘Geen verplichting’

Ook andere bedrijven, zoals concurrent Colruyt, namen eerder al initiatieven om het mailverkeer buiten de werkuren te limiteren en werknemers te beschermen tegen een burn-out.

In Duitsland is die praktijk al langer gangbaar in veel grote bedrijven en Frankrijk heeft een wetgeving over het recht op onbereikbaarheid voor werknemers.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) reageert tevreden op het initiatief bij Lidl en hoopt dat het een bron van inspiratie kan zijn voor andere bedrijven. Op Radio 1 zei de minister weet te hebben van andere ‘grote bedrijven’ waar ook afspraken zijn gemaakt.

In ons land koos de regering ervoor de verplichting om erover te spreken in te voeren, in plaats van een algemene verplichte invoering zoals in Frankrijk. ‘Ik denk dat dit een betere werkwijze is’, aldus de minister.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content