Leuvense politie schreef pv uit tegen man die Filip Dewinter aanviel

De Leuvense politie heeft zaterdagavond een man een proces-verbaal gegeven nadat hij Vlaams Belang-lid Filip Dewinter aangevallen had. Dewinter kwam in een gemeenschapscentrum in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo zijn nieuwe boek over de omstreden omvolkingstheorie voorstellen. Na het opstootje kon de voorstelling gewoon van start gaan.

“Wanneer meneer Dewinter aankwam, waren er een dertig-, veertigtal activisten aanwezig aan het gemeenschapscentrum”, bevestigde Mathieu Caudron, woordvoerder van de Leuvense politie. “Eén van hen is inderdaad op Dewinter afgestapt en heeft hem tegen de grond gewerkt. Dat het tot slagen of schoppen kwam, zoals meneer Dewinter beweert, ontkennen we met klem.” De politicus werd ook bekogeld met glitters.

Nog volgens Dewinter greep de politie te laat in. Ook dat is niet correct, zegt Caudron. “We waren preventief aanwezig en stonden vlakbij Dewinter wanneer de aanvaring plaatsvond.” Op beelden die ROBtv via sociale media verspreidde, zijn de politiediensten ook te zien. De activisten bleven ook na de aanvang van de voorstelling aanwezig, buiten aan het gemeenschapshuis, en probeerden met muziek en gezongen leuzen de lezing te verstoren. De voorstelling had om 21.30 uur moeten eindigen, maar om 21.45 uur was dat nog niet het geval.

Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter is fysiek aangevallen door linkse activisten voor de aanvang van een boekvoorstelling in Leuven, zo had de partij zaterdagavond eerder meegedeeld.

“Ik weet dat links niet wil dat ik over ‘omvolking’ spreek, maar dat men mij met fysiek geweld probeert te verhinderen om dit te doen, had ik niet verwacht”, zo zegt Dewinter in de mededeling. “Ik zal niet alleen een klacht indienen tegen onbekenden, maar ook de burgemeester van Leuven, Mohammed Ridouani (Vooruit), in gebreke stellen omdat de politie niet op tijd ingreep.”

Bij de boekvoorstelling in Leuven van ‘Omvolking’, het jongste boek van Filip Dewinter, werd het Vlaams Parlementslid naar verluidt op de grond gewerkt en met een stinkende vloeistof besmeurd. Hij zou ook klappen en schoppen gekregen hebben van activisten die voor de aanvang van de voorstelling postgevat hadden aan het ontmoetingscentrum Vlierbeekveld in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo. “Pas een poos hierna greep de aanwezige politie in”, aldus nog de persdienst van de extreemrechtse partij.  “Ik ben blij dat ik er met wat kneuzingen en blauwe plekken van af kom, maar dit had veel erger kunnen aflopen” zegt Dewinter. Volgens hem werd niemand van de geweldplegers door de politie opgepakt. 

Eerder deze week werd volgens Vlaams Belang onder andere op de nieuwssite Apache opgeroepen om de boekvoorstelling te verhinderen.

Partner Content