Leonie Delaey faciliteert diepgaande gesprekken die aanzetten tot reflectie
Leonie Delaey (27) probeert met haar vzw Let’s Talk Belgium mensen met verschillende meningen samen te brengen en zo boeiende, diepgaande gesprekken te laten ontstaan.
‘Wanneer heb je voor het laatst iemand gesproken die een andere blik heeft op de wereld dan jij?’ vraagt Leonie Delaey. ‘We omringen ons vaak met gelijkgezinden, en ook op sociale media krijgen we bijna alleen dingen te zien die passen binnen onze visie. Maar door in die bubbel te blijven, houden we onze wereld klein. Het is verrijkend om in gesprek te gaan met mensen die anders denken, en tegelijk merk je dan dat we meer op elkaar lijken dan verwacht.’ Om die ontmoetingen te faciliteren, richtte Delaey de vzw Let’s Talk Belgium op.
Waar komt die passie vandaan?
Leonie Delaey: Vanaf mijn zeventiende ben ik in mijn eentje beginnen te reizen. Ik trok van hostel tot hostel en ontmoette mensen van over de hele wereld. Vanuit mijn liefde voor het filosofische gesprek – daar zitten mijn Oostenrijkse roots misschien voor iets tussen – probeerde ik voorbij te gaan aan het alledaagse. Niet: waar kom je vandaan en waar gaat je reis nog naartoe? Wel: wat is de rol van de vrouw in onze samenleving, of hoe ga je om met vergeving? Terug in België wilde ik ook anderen de kans geven om met onbekenden van gedachten te wisselen.
Hoe doet Let’s Talk Belgium dat?
Delaey: In onze evenementen staan respect, openheid en nieuwsgierigheid centraal. Zo hebben we documentaires gemaakt waarin we verschillende mensen aan het woord lieten over hun persoonlijke ervaringen en opvattingen. Tijdens de coronapandemie zetten we in verschillende steden grote krijtmuren in de publieke ruimte waar mensen hun dromen op konden schrijven voor wanneer het normale leven zou terugkeren. En tegenwoordig organiseren we speeddates waar we de deelnemers aan de hand van gespreksstarters aansporen om meteen diepere gesprekken te voeren. Als ik iemand in gedachten verzonken zie vertrekken, ben ik gelukkig. Dat betekent dat we die persoon tot reflectie hebben aangezet.
Wat wilt u nog bereiken?
Delaey: Ik zou graag ruimtes creëren waar mensen met verschillende meningen elkaar vanuit nieuwsgierigheid kunnen ontmoeten. Zo worden we eraan herinnerd om onszelf ter discussie te stellen, en ook dat we deel uitmaken van een groot en complex geheel. Of zoals de Afrikaanse ubuntufilosofie ons leert: ik ben omdat jij bent.
Instagram: @letstalkbelgium // letstalkbelgium.wordpress.com