Lachaert volgt Rutten op als Open VLD-voorzitter
Egbert Lachaert heeft de Open VLD-voorzittersverkiezingen gewonnen. Hij volgt zo Gwendolyn Rutten op.
Kamerlid Egbert Lachaert heeft de voorzittersverkiezingen bij Open Vld gewonnen. Hij haalde in de eerste ronde 61,03 procent van de stemmen. De andere favoriet Bart Tommelein kreeg 29,74 procent van de stemmen. In totaal brachten 16.128 leden een geldige stem uit.
Lachaert en Tommelein waren de topkandidaten om Gwendolyn Rutten de komende vier jaar op te volgen aan het hoofd van de Vlaamse liberalen. Dat Lachaert het in een ronde zo afgetekend haalt, is opvallend. Het verschil is wel duidelijk. De Oost-Vlaming kreeg 9.784 stemmen, terwijl Tommelein het met 4.768 stemmen moest doen. Bij de andere kandidaten kreeg Els Ampe 1.172 stemmen, ofwel 7,31 procent. Stefaan Nuytten tot slot haalde 307 stemmen, ofwel 1,92 procent. ‘Dit is een droomscenario’, reageerde Kamerfractieleider Lachaert. ‘Ik dacht dat er een tweede ronde zou komen. Zo’n duidelijke overwinning geeft een fijn gevoel’.
Het is de tweede keer dat Lachaert een gooi deed naar het voorzitterschap. De vorige keer, in 2012, nam hij het op tegen Gwendolyn Rutten, maar moest hij de duimen leggen. Lachaert wil een stuk vernieuwing brengen in de partij en inhoudelijk scherp stellen op een aantal kernthema’s. ‘Op het vlak van Werk, Economie en Overheidsefficiëntie verwachten de mensen dat we de marktleider zijn’, aldus Lachaert. Maar Open Vld mag zich niet exclusief op één groep in de samenleving richten, luidde het. ‘Het liberalisme moet een brede beweging zijn die brede lagen van de bevolking aanspreekt.’
Wellicht komen er in het najaar nog congressen om de structuur en inhoud op scherp te stellen. En een nieuwe naam? Als die er komt, moet dat het sluitstuk zijn van een hervorming. Eerst een nieuwe naam kiezen en dan hervormen, zou volgens Lachaert niet geloofwaardig zijn. Hij hoopt alleszins dat Open Vld (of de opvolger) opnieuw 20 procent van de stemmen kan halen. ‘Dat is een mooi streefcijfer.’
Lachaert kwam voor de coronacrisis vooral in beeld als het boegbeeld van het verzet binnen de liberale partij tegen een paarsgroene regering, zoals PS-voorzitter Paul Magnette die voor ogen had. Magnette en sp.a-voorzitter Conner Rousseau zijn bezig met een voorzichtige consultatieronde. ‘Wij zullen als liberalen constructief meewerken, maar voor mij primeert de inhoud. Wij zullen geen agenda goedkeuren waar de leden niet mee kunnen leven’, verzekert hij. In het verliezende kamp besefte Bart Tommelein, oud-minister en burgemeester van Oostende, dat het verschil met Lachaert duidelijk is.
Een reden daarvoor ziet Tommelein in de ‘lage opkomst’. ‘Ik wist dat die niet in mijn voordeel speelde.’ Hij ziet daarin ook een boodschap voor het nieuwe bestuur. ‘De leden waren niet gemotiveerd genoeg en hebben het voor een stuk aan zich voorbij laten gaan.’ Wat Tommelein niet wil zien gebeuren, is dat Open Vld een rechtse partij wordt. ‘Als 30 procent voor mij heeft gestemd, dan willen ze ook dat er invulling wordt gegeven aan het volksliberalisme en een breed liberalisme. Niet rechts, maar wel met aandacht voor de thema’s die de mensen bezig houden’, aldus Tommelein.
Els Ampe bedankte de andere kandidaten voor de sportieve campagne en beloofde voor de basis te blijven knokken. Dat eerste is opvallend. Ampe kreeg nogal wat kritiek over de soms forse filmpjes met kritiek op de coronamaatregelen die ze via twitter verspreidde, terwijl er net was gevraagd een serene campagne te voeren. Ze blijft alleszins achter die campagne staan.
‘Ik ben ervan overtuigd dat we met Egbert een nieuw liberaal programma gaan kunnen schrijven, dat inzet op de relance na de coronacrisis’, besloot Nuytten.
Alexander De Croo eerste ondervoorzitter
Federaal minister Alexander De Croo wordt de eerste ondervoorzitter van Open Vld. Hij kreeg bij de verkiezingen voor het partijbestuur de meeste stemmen achter zijn naam – meer dan de nieuwe voorzitter Egbert Lachaert.
Samen met een nieuwe voorzitter mochten de liberale leden ook stemmen voor het nieuwe partijbestuur. Dat zal 28 leden tellen, waarvan er 20 rechtstreeks werden verkozen. De acht overige leden komen uit de provincies en het Brussels gewest. De meeste stemmen gingen naar voormalig voorzitter Alexander De Croo, die er 12.051 achter zijn naam kreeg. Op de tweede plaats volgt Egbert Lachaert met 9.078 stemmen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block is derde met 7.974 stemmen. Ze blijft dus populair binnen haar partij. Vier jaar geleden haalde ze wel nog de meeste stemmen voor het partijbestuur. De lijst met rechtstreeks verkozen leden bevat weinig grote verrassingen. Francesco Vanderjeugd, die een tijd kandidaat-voorzitter was maar finaal tot het team rond Bart Tommelein toetrad, schopt het wel tot het partijbestuur. Hij haalde 5.153 stemmen. En kandidaat-voorzitster Els Ampe kon zich als twintigste van een zitje in het partijbestuur verzekeren. Ouderdomsdeken en oud-voorzitter Herman De Croo – toen nog van de PVV – blijft eveneens in het partijbureau zetelen, net als collega-oud-voorzitters Bart Somers, Gwendolyn Rutten, Karel De Gucht en Dirk Sterckx. Guy Verhofstadt en Bart Tommelein, die wel voor het voorzitterschap ging, waren geen kandidaat.
Lees ook: Patrick Dewael (Open VLD): ‘Gebrek aan kandidaat-premier van N-VA of PS bemoeilijkt gesprekken’
Lees ook: Politoloog Carl Devos: ‘Zelfs vrienden van me zouden de Wetstraat graag met tomaten bekogelen’
Lees ook:Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert: ‘Ik wil van de Open VLD geen rechts clubje maken’