Na stevige discussie tussen N-VA en Vooruit: Vlaamse regering heeft akkoord over renovatiepremie

Er is discussie over de renovatiepremie van de Vlaamse regering. Die moet iedereen een steuntje in de rug geven om een gebouw energiezuiniger te maken, bijvoorbeeld door de buitenmuren te isoleren. © ANP

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de hervorming van de  renovatiepremie, de Mijn VerbouwPremie. Dat meldt minister van Energie en Wonen Melissa Depraetere (Vooruit). De hervorming moet ingaan op 1 juli. Vanaf dan zal er enkel nog steun zijn voor energetische renovaties en wordt de steun toegespitst op de lage en middeninkomens. De laagste inkomens zullen een premie tot 50 procent van de kosten kunnen krijgen. Voor de hoogste inkomens gaat de steun omlaag. ‘Op vraag van N-VA hebben we de voorbije weken wel nog extra middelen gezocht voor de hogere inkomens’, zegt Depraetere woensdag.

Melissa Depraetere had al aangekondigd dat ze het bestaande premiesysteem wilde hervormen en dat ze daarbij mikte op een betere ondersteuning van de lagere inkomens. Over de precieze modaliteiten van de hervorming is de voorbije weken stevig gediscussieerd in de schoot van de Vlaamse regering.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de steun nu vaak terechtkomt bij mensen die ook zonder de steun zouden renoveren en veel minder bij de laagste inkomens, singles, alleenstaande ouders en gepensioneerden. Dat terwijl net die laatste categorieën vaak in slecht geïsoleerde woningen met een hoge energiefactuur wonen.

Bedoeling is om de steun ‘efficiënter en gerichter’ in te zetten. ‘Het resultaat is dat iedereen nog zal kunnen rekenen op een premie, renoveren is voor iedereen duur. Maar er zullen hogere premies zijn voor wie het meest nodig heeft en lagere premies voor wie zonder premie ook zou verbouwen’, legt minister Depraetere uit.

Minister van Energie, Klimaat en Wonen Melissa Depraetere (Vooruit) moet voorstellen uitwerken voor de hervorming van de Mijn VerbouwPremie. © BELGA

Concreet is het de bedoeling om vanaf 1 juli te werken met vier in plaats van de drie huidige drie inkomensgroepen. Voor de hoogste inkomensgroepen 1 en 2 blijven de inkomensgrenzen behouden, maar worden de premies beperkt tot 20 of 25 procent terwijl dat nu vaak opliep tot 35 of 40 procent. De huidige derde inkomensgroep wordt onderverdeeld in doelgroep 3 en 4. In doelgroep 3 blijft de steun zoals nu behouden tot 35 procent. Wie in doelgroep 4 zit, zal kunnen rekenen op een premie tot 50 procent.

De hervorming bevat ook een eigendomsvoorwaarde. Wie een tweede woning of bouwgrond heeft, komt sowieso enkel in aanmerking voor de laagste premies. Voor wie zijn tweede woning sociaal verhuurt is er een uitzondering. Die komt automatisch in de doelgroep met de hoogste premies terecht.

Nog een belangrijke verandering is dat er voortaan enkel nog premies toegekend worden voor energetische renovaties. ‘Alleen voor verbouwingswerken die tot doel hebben om minder energie te verbruiken en zo de energiefactuur te verlagen’, legt minister Depraetere uit.

Zo zal voor werken aan het dak, de buitenmuren, de vloer of de ramen enkel nog een premie worden toegekend als ook bijkomende isolatie wordt geplaatst. Premies voor binnenrenovaties, denk aan de plaatsing van een trap of de afbraak van een binnenmuur, worden geschrapt.

De premies voor warmtepompen blijven ook in het nieuwe systeem bestaan. Die warmtepompen blijven ook vandaag nog erg duur, maar zijn een belangrijke hefboom om op een meer klimaatvriendelijke manier te verwarmen. Daarom blijven de premies bestaan. Net als de premies voor warmtepompboilers. Die verbruiken ook tot driemaal minder energie dan de klassieke elektrische boilers die ze vervangen.

De premies voor zonneboilers worden wél stopgezet. ‘Dat is een relatief dure investering die slechts zorgt voor een beperkte besparing in vergelijking met de warmtepompboilers’, klinkt het.

Er werd de afgelopen weken stevig over de premie gediscussieerd in de schoot van de regering, onder meer omdat N-VA de hogere inkomens wilde blijven steunen. Daarvoor werd nu extra budget gevonden, bevestigt Depraetere. Omdat er deels sprake is van nieuw beleid, zou er toch nog Europese steun mogelijk zijn voor de laagste inkomens.

‘Minister van Financiën Ben Weyts heeft de opdracht gekregen om, in overleg met de federale regering, een verruimd inkomensbegrip uit te werken’, zegt Depraetere. Dat moet zorgen dat alle inkomsten in aanmerking worden genomen, om te verhinderen dat mensen met bijvoorbeeld een managementvennootschap onterecht een hoge premie zouden krijgen. ‘Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Het verruimd inkomensbegrip moet er komen’, zegt de minister.

Partner Content