Korpschef Jurgen De Landsheer van Politiezone Zuid: ‘De cowboy uithangen in burger geeft bewoners geen groter veiligheidsgevoel’

© BELGA
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Een tiental Brusselse politiemensen wijt de toename van het wapengeweld in de politiezone Zuid aan het opdoeken van de ‘nabijheidsploegen’.

In een brief aan de krant L’Echo wijzen de anonieme politiemensen erop dat dit jaar 70 procent van alle schietincidenten in zone Zuid plaatsvonden.

De briefschrijvers vragen om opnieuw met die speciale teams te werken. Die nabijheidsploegen waren kleine teams die in burger op straat de dealers rechtstreeks confronteerden. Daarbij werd het gebruik van geweld niet geschuwd.

De teams werden opgedoekt omdat er nogal wat fout ging. Er was sprake van racisme en collusie met het criminele milieu. Enkele oud-teamleden komen binnenkort voor de correctionele rechtbank. Korpschef Jurgen De Landsheer blijft bij zijn beslissing om die teams op te doeken.

Hebben de briefschrijvers geen punt dat wapengeweld is toegenomen sinds die teams zijn verdwenen?

Jurgen De Landsheer: Nee, dat verband is er niet. Ik denk dat de briefschrijvers wel gemotiveerde en betrokken politiemensen zijn, maar de oplossing is niet om politie in burger op straat dealers te laten oppakken. Daar kwamen klachten over van racisme, geweld en grensvervaging met het criminele milieu. Het feit dat we die teams opgedoekt hebben en er binnenkort een proces komt tegen enkele oud-teamleden, zegt toch genoeg?

‘De gemeenten subsidieerden de oude teams en dat is weggevallen door de misbruiken.’

Onveiligheid bestrijd je met meer zichtbaar blauw op straat, met preventie, samenwerking met andere diensten, begeleidingstrajecten voor wie opgepakt werd, enzovoort. Op straat de cowboy uithangen in burger zal bewoners geen groter veiligheidsgevoel geven.

Drugsgeweld in Brussel: ‘Je kunt onze hoofdstad echt niet vergelijken met Marseille – nog niet’

Die teams boekten toch ook resultaten voor ze ontspoorden?

De Landsheer: Ze werkten ook maar op een handvol straten. De ontsporingen waren een gevolg van gebrek aan opleiding, controle en centrale aansturing. Het nieuwe team dat we hebben opgericht heeft dat wél allemaal. Die lopen niet zomaar rond in burger op dagen en uren die ze zelf kiezen.

Bovendien is het ook een kwestie van middelen. De gemeenten subsidieerden de oude teams en dat is weggevallen door de misbruiken. Het nieuwe nabijheidsteam van zo’n dertig manschappen wordt goed aangestuurd vanuit de centrale directie en komt in actie op basis van de info die we van burgers krijgen en van wat we zelf observeren en ons eigen inlichtingenwerk. Misschien kwamen er juist meer problemen en geweld omwille van die teams, omdat sommigen te dicht tegen een of andere bende aanschurkten?

‘Misschien waren er juist vanwege die teams meer problemen en geweld.’

Toch nemen de schietincidenten nu ook niet af.

De Landsheer: Als ik voor elke gemeente zo’n team van dertig man kon inzetten, zou dat een ander verhaal zijn. Maar die mensen en middelen zijn er niet. Ondertussen pakken we mensen op, lopen er onderzoeken en doen we goede vangsten waarover we nog niet kunnen communiceren.

Procureur-generaal Van Leeuw over Brussels drugsgeweld: ‘We lieten sans-papiers aan hun lot over. Nu proberen zij te overleven’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content