Komt de erkenning van het boeddhisme in het gedrang?
Krijgt het boeddhisme nog deze legislatuur zijn erkenning als levensbeschouwing? Het wetsontwerp dat die erkenning regelt, zit momenteel geblokkeerd in de Kamer omdat er binnen de meerderheid vragen zijn gerezen. Het dossier werd teruggestuurd naar de regering, maar die zal zich moeten haasten, want binnen een maand sluit het parlement de deuren in aanloop naar de verkiezingen.
Ons land kent naar schatting 150.000 aanhangers van het boeddhisme. De Boeddhistische Unie van België (BUB) diende reeds in 2006 een aanvraag in voor de erkenning als niet-confessionele levensbeschouwing. De regering-De Croo nam de erkenning op in haar regeerakkoord en het wetsontwerp dat die erkenning effectief uitvoert, passeerde al twee keer langs de regeringstafel.
De tekst moest enkel nog groen licht krijgen in de Kamer, maar daar stropte het proces. Volgens een bron is de erkenning simpelweg van de baan wegens onenigheid binnen de meerderheid. Met name PS en MR zouden een probleem hebben met het ontwerp. Een andere bron merkt op dat het punt deel uitmaakt van het regeerakkoord en dat er alsnog naar een oplossing zal worden gezocht, maar dan opnieuw aan de regeringstafel.
Feit is dat het wetsontwerp vorige week op de agenda stond van de bevoegde Kamercommissie, maar er ook weer van werd afgehaald. Daarvoor wordt verwezen naar de passage van het Centre d’Action Laïque (CAL) enkele weken voordien in de commissie. Het CAL is de spreekbuis van de vrijzinnigheid in Franstalig België en heeft daar best wat invloed op het maatschappelijk debat.
Tijdens een hoorzitting in de Kamer verzette het CAL zich tegen het wetsontwerp. De organisatie stelt zich vragen bij de categorisering, met andere woorden of het wel gaat om een niet-confessionele levensbeschouwing, dan wel om een religie. In een open brief die maandag verscheen, verwijst voorzitter Carlo Luyckx van de BUB ook naar het ‘intensieve maar discrete’ lobbywerk van de vrijzinnigen tegen de erkenning.
Het dossier is terug verhuisd naar de regering om een oplossing te zoeken. Op het kabinet van bevoegd minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) wil men niet te veel commentaar kwijt. Indien de erkenning nog deze legislatuur groen licht moet krijgen, dan zullen de zeven partijen zich moeten haasten.
Op 8 mei staat immers de laatste vergadering van de Kamer geprogrammeerd. Nadien sluit het parlement de deuren in de aanloop naar de verkiezingen. Mocht het ontwerp alsnog de eindmeet halen, dan zou het boeddhisme de achtste officieel erkende levensbeschouwing in België worden, na de rooms-katholieke, Israëlitische, anglicaanse, protestants-evangelische, islamitische, orthodoxe en vrijzinnig-humanistische levensbeschouwingen. De BUB zou aangeduid worden als vertegenwoordiger van de boeddhistische gemeenschap en dus ook tot de officiële gesprekspartner van de overheid.
De officiële erkenning voor het boeddhisme gaat gepaard met financiële ondersteuning. Zo heeft het voortaan recht op een federale dotatie om de organisatiestructuur te professionaliseren, wedden en pensioenen te betalen en de werkingskosten van het federaal secretariaat te dekken. Sinds 2008 krijgt de BUB al een jaarlijkse subsidie van ongeveer 200.000 euro om zich beter te structureren met het oog op erkenning. Na de erkenning zou daar elk jaar een bedrag van 1,2 miljoen euro bovenop komen.