Kamer verplicht aanvaarding van cashbetalingen

© Getty

De economische inspectie zal kunnen afdwingen dat ondernemers cashbetalingen aanvaarden. De Kamer heeft daarvoor donderdagavond een wetsontwerp goedgekeurd.

In 2022 voerde de Kamer een verplichting in om minstens één elektronische betaalvorm aan te bieden. Cash was eigenlijk al een wettelijk betaalmiddel, al mogen handelaren dat wel weigeren als het bedrag te hoog is of ze niet genoeg wisselgeld in kas hebben. Alleen berust de verplichting om cash te aanvaarden op Europese rechtspraak, zonder verankering in de Belgische wetgeving.

De economische inspectie kan daarom niet optreden tegen inbreuken. Consumentenorganisatie Testaankoop vraagt al jaren om de wetgeving te verduidelijken en een sanctie te voorzien voor handelaren die de verplichting niet nakomen. Het aantal plaatsen waar niet met cash kan worden betaald en het aantal klachten daarover zitten namelijk in stijgende lijn.

(Lees verder onder de preview)

Het wetsontwerp van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne, dat donderdagavond groen licht kreeg in de Kamer, brengt daar nu verandering in. De economische inspectie zal kunnen optreden en handelaren die tot twee keer toe betrapt worden op het weigeren van cashbetalingen sanctioneren.

De cashverplichting is enkel van toepassing voor transacties waarbij zowel koper als verkoper fysiek aanwezig zijn. Voor automaten is er dus een uitzondering.

Partner Content