Parket Oost-Vlaanderen opent onderzoek naar column Herman Brusselmans

Herman Brusselmans in 2023. © Belga

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft een opsporingsonderzoek gestart naar de column van auteur Herman Brusselmans in weekblad Humo. Dat bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen woensdag aan Belga.

Gelijkenkanseninstituut Unia heeft vandaag officieel klacht ingediend bij het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent. Brusselmans zou volgens Unia met zijn column de antiracismewet (artikel 20) overtreden hebben en hebben aangezet tot haat of geweld tegen personen van Joodse afkomst. “Het is nu aan het parket om dit verder te onderzoeken”, klinkt het bij een woordvoerder.

Unia dient enkel een klacht in tegen de auteur, niet tegen Humo of DPG Media.


Het parket Oost-Vlaanderen bevestigt aan Belga dat het de klacht heeft ontvangen en start een opsporingsonderzoek.

Ook FJO, CCOJB en Instituut Jonathas willen Herman Brusselmans dagvaarden

Ook het Forum der Joodse Organisaties (FJO), het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) en het Instituut Jonathas, centrum voor studie en actie ter bestrijding van antisemitisme in België, willen columnist Herman Brusselmans dagvaarden. Ze hebben samen een advocaat aangesteld.

In een column in het weekblad Humo schreef Brusselmans vorige week: “Ik zie een beeld van een huilend en schreeuwend Palestijns jongetje dat helemaal buiten zinnen om z’n onder het puin liggende moeder roept, en ik beeld me in dat dat jongetje m’n eigen zoontje Roman is, en de moeder m’n eigen vriendin Lena, en ik word zo woedend dat ik iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes los door de keel wil rammen.” Daarop werden klachten ingediend door onder meer de European Jewish Association (EJA) en de Franstalige internationale liga tegen racisme en antisemitisme (Licra).

Woensdag laten drie nieuwe organisaties weten stappen te ondernemen. Ze stelden advocaat Julien Uyttendaele aan om de auteur voor de correctionele rechtbank te dagvaarden wegens het aanzetten tot haat en geweld en het dreigen met aanslagen tegen personen. Ook het weekblad zal zich “ten gepaste tijde moeten verantwoorden”, stellen ze.

Schrijver Arnon Grunberg stopt na 25 jaar als columnist bij Humo

De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg heeft zijn samenwerking met weekblad Humo na 25 jaar beëindigd. Dat wordt dinsdag door Humo bevestigd. Aanleiding van het vertrek is de ophefmakende column van Herman Brusselmans begin augustus.

“Wij betreuren deze beslissing en wensen Arnon Grunberg te bedanken voor 25 jaar samenwerking”, zegt Matthias Vanderaspoilden, adjunct-hoofdredacteur bij Humo. Eerder had de European Jewish Association (EJA) gevraagd om het magazine van begin augustus uit de rekken te nemen en er kwamen ook verschillende klachten op de column van Brusselmans. Online werd de tekst wel verwijderd. Humo benadrukte later dat het om een satirische column ging en niet om een journalistiek werk. 

Grunberg is afkomstig uit een Joods gezin. Zijn moeder overleefde Auschwitz en zijn vader zou op verschillende adressen zijn ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Partner Content