Justitiewaakhond ziet verschillende “disfuncties” in Operatie Kelk
De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) heeft een reeks disfuncties vastgesteld in Operatie Kelk, het onderzoek dat in 2010 van start ging naar seksueel misbruik in de kerk. Dat blijkt uit een toelichting die de HRJ dinsdag heeft gegeven in de onderzoekscommissie in de Kamer bij zijn onderzoek naar het verloop van Operatie Kelk. Of er indertijd druk is geweest vanuit de kerk is volgens de HRJ niet bewezen, maar kan ook niet worden uitgesloten.
“Het is betreurenswaardig dat mensen die het slachtoffer waren van seksueel misbruik, veertien jaar later nog altijd aan het wachten zijn”, stelde Davy Jordens zowat aan het einde van zijn erg gedetailleerd verslag in de Kamer.
Jordens is voorzitter van de werkgroep binnen de HRJ die zich over Operatie Kelk zou buigen. Dat “onderzoek naar het onderzoek” ging van start na de uitzending “Godvergeten” op de openbare omroep.
De HRJ had overigens vanuit de onderzoekscommissie zelf kritiek gekregen omdat zijn rapport er nu pas kwam, maanden na de start van het onderzoek. Maar vroeger kon niet, legde voorzitter Hilde Melotte uit. Het dossier telt 104 kaften. Elke kaft telt zowat 500 pagina’s, wat dus grofweg 50.000 pagina’s opleverde.
De HRJ voerde 35 hoorzittingen uit. De meeste mensen verleenden zonder problemen hun medewerking, al beantwoordde niet iedereen de uitnodiging. De HRJ kreeg ook “vrij vlot” toegang tot de dossiers, behalve tot de werkkaften.
Uit het verslag van de HRJ blijkt dat het onderzoek een heel kluwen is van procedures. Operatie Kelk begon min of meer in juni 2010, met de spectaculaire huiszoeking in het aartsbisdom in Mechelen, in het bureau en in de woonst van toenmalig kardinaal Godfried Danneels. Daarbij werden 931 dozen in beslag genomen, met daarbij de bekende beelden van dozen die door het raam naar de vrachtwagen werden gegooid.