Gedetineerden gevangenis Brugge kregen jaar lang uitsluitend diepvriesmaaltijden te eten
In de gevangenis in Brugge hebben gedetineerden het afgelopen jaar uitsluitend diepvriesmaaltijden gekregen. Dat blijkt uit een verslag van de Commissie van Toezicht bij de Brugse gevangenis over het afgelopen jaar. Bovendien kregen gedetineerden ook maar drie stukken fruit per twee weken.
Doordat de gevangeniskeuken in 2022 gesloten was voor vernieuwing, kregen de gedetineerden in de Brugse gevangenis een jaar lang uitsluitend diepvriesmaaltijden te eten. “Het ging om maaltijden van 500 gram, met weinig afwisseling en vooral onvoldoende verse groenten en fruit”, klinkt het bij de Commissie van Toezicht. Gedetineerden kregen ook slechts drie stukken fruit per twee weken. “Toen de Commissie bij het hoofdbestuur in Brussel en de federale minister van Justitie de alarmklok luidde, kreeg zij van geen van beide instanties zelfs maar een ontvangstmelding.”
De Commissie maakt zich ook zorgen over het gebrek aan aangepaste opvang van gedetineerden met een chronische ziekten of bejaarde gedetineerden met dementie. “Wij moesten vaststellen dat op een bepaald moment vijf hoogbejaarden met dementie verbleven in de medische boeg. Die medische boeg is daar totaal niet geschikt voor, noch inzake infrastructuur, noch inzake personeel.”
Het jaarverslag kaart ook de gevolgen en problematiek van de overbevolking in de Brugse gevangenis aan. Zo werden cellen op de mannenafdeling die bedoeld zijn voor één persoon, bewoond door drie gedetineerden. Daarvan moest een gedetineerde op een matras op de grond slapen. “De overbevolking vormt op zich al een probleem voor een menswaardige behandeling van de gedetineerden, maar vooral ook leidt ze tot andere problemen. Want er is een direct verband tussen de overbevolking en de toename van agressie en geweld binnen de gevangenismuren.”
Bovendien zorgde de overbevolking ervoor dat het aantal bezoekers per gedetineerde beperkt werd, aangezien de bezoekerszalen vol zaten. “Ook loopt de opmaak van de individuele verslagen die de strafuitvoeringsrechtbank nodig heeft voor haar uitspraken vertraging op. Hierdoor missen de gedetineerden kansen.”