Gangsterparadijs Dubai: België wacht op de uitlevering van 21 criminelen

© Ole Martin Wold
Kristof Clerix
Kristof Clerix Onderzoeksjournalist

Volgens Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) bevinden zich momenteel nog 21 personen in de Verenigde Arabische Emiraten van wie België de uitlevering heeft gevraagd. Eén bekende Belgische crimineel kon zijn Dubai-vastgoed verkopen aan een vermeende Spaanse cocaïnehandelaar, blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek waar Knack aan deelnam.

In december 2021 sloot België een uitleveringsverdrag af met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die al langer bekend staan als een schuiloord voor voortvluchtige criminelen. ‘Sindsdien heeft de Belgische justitie de uitlevering gevraagd van 27 personen die zich daar schuilhouden om zich te onttrekken aan het Belgische gerecht’, zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) aan Knack, De Tijd en Le Soir. ‘Het gaat zowel om verdachten die nog voor de rechter moeten worden gebracht, als om veroordeelden die in België een straf moeten uitzitten.’ De cijfers werden nooit eerder publiek gemaakt.

Van één persoon hebben de Emiraten de uitlevering geweigerd. ‘Bedoeling is dat zij zelf de vervolging overnemen’, zegt Van Tigchelt. ‘Nog een andere overleed in de loop van de uitleveringsprocedure.’

Vier geviseerden zijn inmiddels in handen van de Belgische justitie: François D. (financieel dossier), Franc G. (moorddossier), ‘Dikke’ Nordin E.H. (drugsdossiers) en John B. (voetbaldossier). Begin deze maand kondigde Van Tigchelt in het parlement aan dat ‘weldra’ nog een vijfde verdachte zal worden uitgeleverd.

‘Op dit ogenblik bevinden zich nog 21 personen in de Emiraten die we hier voor de rechter willen brengen of die hier hun straf moeten uitzitten’, zegt de minister. ‘De samenwerking tussen de Belgische justitie en de Emiraten verloopt steeds beter. We hebben er goede hoop dat zij in de nabije toekomst allemaal in handen van de Belgische justitie zullen zijn.’

17 dossiers over criminele vermogens

Dit voorjaar onthulden we in het onderzoek #DubaiUnlocked hoe Belgische criminelen jarenlang ongestoord miljoenen konden investeren in vastgoed in Dubai.

Van Tigchelt wijst erop dat het verdrag met de VAE voorziet in de mogelijkheid om beslag te leggen op crimineel vermogen: ‘Op dat vlak lopen op dit ogenblik 17 concrete dossiers tussen beide landen. Maar dat zijn geen eenvoudige verzoeken. Het opsporen van crimineel vermogen is op zich al niet evident, want de misdadigers maken onder meer gebruik van stromannen en juridische constructies om dat vermogen te verbergen.’

Ook de wetgeving in beide landen verschilt. Van Tigchelt: ‘Om dat probleem op te lossen heb ik middelen vrijgemaakt waardoor een parketmagistraat kon worden aangesteld die zich in de komende tijd grondig zal verdiepen in de wetgeving van de VAE.’

‘Het aantal plaatsen in de wereld waar criminelen zich nog kunnen schuilhouden wordt steeds kleiner.’

Justitieminister Paul Van Tigchelt

El Tigre

Via journalistencollectief OCCRP kregen Knack, De Tijd en Le Soir toegang tot nieuwe data over vastgoedtransacties en huurcontracten in Dubai. En die data leveren opnieuw interessante inzichten op over de 21 personen die België graag uitgeleverd ziet.

Zo stootten we samen met onze Spaanse mediapartner InfoLibre op een transactie tussen de Antwerpse drugscrimineel Othman E.B. (36) en een Spanjaard verdacht van cocaïnetrafiek. E.B. zelf werd in september nog door de Antwerpse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor de invoer van 840 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen.

Dat Othman E.B. tussen 2018 en 2022 negen eigendommen in Dubai van de hand deed, hadden we in mei al geschreven. Maar uit de nieuwe Dubai-data blijkt nu dat hij op 1 februari 2022 zijn flat van 185 m2 op de 29e verdieping van The Address Residence Sky View Toren 1 voor omgerekend zo’n 1,5 miljoen euro verkocht aan Alejandro S.V. (46). En dat is niet zomaar de eerste de beste.

The Address Residence Sky View in Dubai: twee futurische, ovalen wolkenkrabbers die met elkaar verbonden zijn via een luchtbrug en samen ruim 530 appartementen en 180 luxehotelkamers tellen. Op de 29e verdieping van Toren 1 had Othman E.B. een eigendom. © Ole Martin Wold

In december 2022 kondigde Spanje aan dat het een internationaal arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen Alejandro S.V., alias ‘El Tigre’. ‘Hij wordt door de Guardia Civil beschouwd als de belangrijkste Spaanse cocaïnehandelaar ter wereld’, aldus het persbericht. ‘Vanuit Dubai controleerde hij via gecodeerde communicatiesystemen een wereldwijd netwerk van cocaïnesmokkelaars.’ Zijn advocaat reageerde eerder al bij InfoLibre dat Alejandro S.V. de aantijgingen van Spanje ontkent.

Volgens de Spaanse overheid had ‘El Tigre’ in Dubai een zeer hoge levensstandaard en woonde hij ‘onopgemerkt onder de rest van de bevolking, met een voorbeeldig gedrag en zonder incidenten die de lokale politie konden alarmeren.’ Toch werd hij in augustus 2022 in Dubai aangehouden, niet voor drugshandel maar voor drugsgebruik. Volgens zijn advocaat werd hij er begin dit jaar vrijgelaten uit de gevangenis, nadat hij zijn straf had uitgezeten. Spanje wacht nog steeds op zijn uitlevering.

In het kader van wederhoor legden we onze bevindingen voor aan Othman E.B. en Alejandro S.V. We vroegen ook of ze verder nog zaken met mekaar hadden gedaan, maar de twee reageerden niet.

‘Niet in Dubai geweest’

Over het Dubai-vastgoed van Othmans jongere broer Younes E.B. (29) hadden we eerder al geschreven. Ook zijn uitlevering wordt door België gevraagd. Eind oktober haalde de man nog bakzeil voor het Hof van Cassatie.

Eerder was Younes door het Antwerpse hof van beroep in een SKY ECC-zaak veroordeeld tot 8 jaar gevangenis voor de invoer van cocaïne in 2021. Voor Cassatie probeerde Younes aan te voeren dat hij niet bij die trafiek betrokken was omdat hij ‘niet in Dubai heeft verbleven’. Maar Cassatie veegde die claim van tafel, zo blijkt uit het arrest dat we konden inkijken.

Drugsbaron

Voor het eerst vonden we in de gelekte data ook informatie over nog een andere Antwerpenaar wiens uitlevering België vraagt: Youssef B.A. (37). Afgelopen vrijdag werd hij door de correctionele rechtbank van Antwerpen bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel en 120.000 euro boete voor de invoer van 15,2 ton cocaïne via de Antwerpse haven. Volgens het Openbaar Ministerie is B.A. een van de grootste ‘drugsbaronnen’ van België die is uitgeweken naar Dubai. Het vonnis vermeldt ook een adres van hem op Jumeirah Beach.

Uit gekraakte berichten van Sky ECC was gebleken dat B.A. een goed georganiseerde criminele organisatie runde vanuit Dubai – waar hij blijkbaar een luxeleven leidt. Zo verwees de procureur naar foto’s van een familiereünie in het luxe-emiraat die op de gsm van B.A.’s broer waren gevonden. Hun moeder poseerde achter het stuur van een Ferrari voor een luxevilla en de familie bracht ook tijd door op een jacht. 

Maar ook al vóór zijn veroordeling was Youssef B.A. door het Amerikaanse ministerie van Financiën op een sanctielijst geplaatst (de zogenoemde OFAC-lijst, van het Office of Foreign Assets Control). Dat gebeurde in juli 2023. Volgens het OFAC had hij Othman B.A. geholpen bij het ‘opzetten van ogenschijnlijk legitieme bedrijven, die worden opgericht om de betrokkenheid van de organisatie bij illegale activiteiten te verbergen’.

En wat zien we in de Dubai-transactiedata? Dat B.A. precies een maand ná het OFAC-bericht zijn eigendom in Dubai van de hand deed aan een Marokkaanse vrouw. Pas in mei 2021 had hij dat eigendom in Al Merkadh, District one-B.196, verworven. B.A. reageerde niet op onze vragen in het kader van wederhoor.

Nog méér Dubai-vastgoed van drugstrafikanten

De nieuwe gelekte gegevens leggen bloot dat de drugstrafikanten die door België gezocht, vervolgd of al veroordeeld zijn, nog méér vastgoed in Dubai konden verhandelen dan ooit eerder bekend raakte.

Dat is bijvoorbeeld ook het geval voor de veertiger Maati K., die onder andere in een drugszaak in juni vorig jaar in eerste aanleg is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar, waartegen beroep is aangetekend.

In mei konden we de man al linken aan één appartement in Dubai, dat hij intussen alweer had doorverkocht met flinke winst. De nieuwe gegevens linken hem echter aan zes appartementen in Dubai, waarvan er verschillende in 2022 en nog vorig jaar zijn gekocht of verkocht. Onder andere met kopers en verkopers uit Rusland en Nigeria. Zijn advocaten antwoordden niet op onze vragen in het kader van wederhoor.

Het net sluit zich

Ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt is ervan overtuigd dat het een kwestie van tijd is voor het net rond de verdachten in Dubai zich volledig sluit.

‘Tot voor kort werden Dubai en Abu Dhabi door misdadigers beschouwd als luxebestemmingen waar ze openlijk en onbezorgd konden verblijven buiten het bereik van onze justitie’, zegt de minister. ‘Het is duidelijk dat die tijden nu voorbij zijn.’

‘De uitlevering van criminelen en de inbeslagname van hun vermogen in de Verenigde Arabische Emiraten is een feit, en daarmee wordt het aantal plaatsen in de wereld waar ze zich nog kunnen schuilhouden steeds kleiner. Deze kentering is niet enkel belangrijk voor België, het toont ook aan andere Europese landen dat de VAE een betrouwbare partner is en wil zijn in de bestrijding van internationale misdaad.’

Dit artikel maakt deel uit van de onderzoeksreeks #DubaiUnlocked.

Partner Content