#CorruptionEurope: Italiaans Europarlementslid Andrea Cozzolino opgepakt
Het Italiaanse Europarlementslid Andrea Cozzolino is vrijdag opgepakt in Napels, melden Italiaanse media. Tegen de Italiaan had het federaal parket een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, schrijft persbureau Ansa. In Cozzolino’s woning in Elsene werd eerder op de dag ook een huiszoeking uitgevoerd, liet het federaal parket vrijdagmiddag al weten.
Het parlementslid werd opgepakt bij het verlaten van een ziekenhuis in Napels. Vorige week donderdag werd de parlementaire onschendbaarheid van de Italiaan al opgeheven. Ook de onschendbaarheid van het Belgische parlementslid Marc Tarabella, intussen uit de PS gezet, werd die dag opgeheven. Nog op vrijdag werd ook Tarabella opgepakt voor verhoor. Cozzolino en Tarabella houden beide hun onschuld staande.
Tot begin dit jaar was Cozzolino voorzitter van de delegatie in het Europees Parlement voor relaties met de Maghreb. Hij wordt verdacht van deelname aan een overeenkomst met anderen om, in het Europees Parlement, de belangen van buitenlandse staten te beschermen. Dat zou onder meer gebeurd zijn door, in ruil voor geld, de goedkeuring van parlementaire resoluties te verhinderen die de belangen van deze staten zouden kunnen schaden.
De speurders legden in dit grootschalig onderzoek al de hand op 1,5 miljoen euro aan cash geld. Dat geld werd aangetroffen bij de sleutelfiguur in deze zaak, het Italiaanse oud-Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, het Griekse Europarlementslid Eva Kaili en bij Kaili’s vader.
In dat onderzoek werden begin december vier personen onder aanhoudingsbevel geplaatst. Het gaat om het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, diens rechterhand Francesco Giorgi, Eva Kaili, Giorgi’s partner en de intussen voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, en de Brusselse lobbyist Niccolo Figa-Talamanca. Die laatste werd intussen door de onderzoeksrechter vrijgelaten, de andere drie zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.
Pier Antonio Panzeri heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier. Hij wordt als een spilfiguur beschouwd in het onderzoek. Het is via hem en zijn vzw Fight Impunity dat Qatar en Marokko zouden geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.