Didier Reynders verdacht van witwaspraktijken: ‘Het gaat om grote bedragen’
Oud-minister en Eurocommissaris Didier Reynders (MR) wordt verdacht van witwaspraktijken. Dat schrijven Le Soir en het Europese onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) dinsdagavond. ‘Als hij kan bewijzen dat er geen zwart geld in het spel was, dan is er niets aan de hand’, zegt FTM-journalist Simon Van Dorpe.
Speurders van de federale politie zijn dinsdagavond op verschillende adressen binnengevallen, waaronder de privéwoningen van voormalig minister en Eurocommissaris Didier Reynders, aldus Follow the Money en Le Soir. Hij werd tot laat in de avond verhoord door de politie. Volgens Simon Van Dorpe, onderzoeksjournalist bij Follow the Money, gaat het om een onderzoek naar witwaspraktijken.
Waarover gaat het dan precies?
Simon Van Dorpe: Zowel de Cel voor Financiële Informatieverwerking als de Nationale Loterij heeft melding gemaakt van verdachte transacties, en daarop is het parket-generaal in actie geschoten. Reynders zou zowel via een e-account als met cash geld loterijtickets hebben gekocht en de winsten op zijn privérekening hebben geplaatst. Volgens onze informatie gaat het om grote bedragen en een periode van ongeveer tien jaar, waarin Reynders minister en Eurocommissaris was.
‘Reynders zou zowel via een e-account als met cash geld loterijtickets hebben gekocht en de winsten op zijn privérekening hebben geplaatst.’
Waarom is dat niet toegelaten?
Van Dorpe: Men gaat ervan uit dat Reynders de loterijtickets met zwart geld heeft gekocht, al is het niet duidelijk wat dan precies de oorsprong van dat zwart geld is. Bij zulke onderzoeken worden witwaspraktijken en corruptie normaal aan elkaar gelinkt, maar in dit geval gaat het – althans voorlopig – alleen om witwaspraktijken. Als Reynders kan aantonen dat de herkomst van het geld legaal is, dan is er in principe niets aan de hand.
Kunnen jullie inschatten of dat het geval is?
Van Dorpe: Wij niet, al vertelde één goed ingevoerde bron ons dat het hier om een ‘sterk dossier’ gaat. Dat mogen we interpreteren als een aanwijzing dat er wel wat bezwarende elementen tegen Reynders zijn gevonden.
‘Een goed ingevoerde bron vertelde ons dat het om een “sterk dossier” gaat.’
Waarom vonden de huiszoekingen dinsdagavond plaats?
Van Dorpe: Op 1 december liep het mandaat van Reynders als Eurocommissaris af. In die hoedanigheid genoot de MR-politicus een zekere immuniteit. Zo had de onderzoeksrechter eerst toestemming moeten vragen aan de Europese Commissie voordat hij huiszoekingen had mogen doen. Dat zou het geheim van het onderzoek en het verrassingseffect in het gedrang hebben kunnen brengen.
Reynders geniet nu geen immuniteit meer?
Van Dorpe: Niet als Eurocommissaris. Wel is er een goedkeuring van het parlement nodig om hem te kunnen arresteren, want de feiten zijn begonnen tijdens zijn mandaat als minister.
De voormalige Poolse premier Mateusz Morawiecki, die op ramkoers lag met de Europese Unie over de rechtsstaat, grijpt de feiten meteen aan om Brussel met de vinger te wijzen.
Van Dorpe: Dat moeten we vooral begrijpen als een boodschap aan zijn achterban. Als Eurocommissaris voor de rechtsstaat was Reynders niet bepaald een hardliner zoals onder meer Frans Timmermans dat was – Reynders voerde vooral uit wat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen van hem vroeg. Kijk, het is fundamenteel voor de Europese democratie ook Europese toppolitici gestraft worden als ze daadwerkelijk iets hebben mispeuterd. En het feit dat wij als journalisten daar zonder zorgen over kunnen berichten is ook een teken dat we in een gezonder rechtsstaat leven. Dat is het goede aan deze zaak.
Werd Didier Reynders genekt door de methode-Reynders?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier