Advocaat Walter Van Steenbrugge buiten vervolging gesteld in drugszaak
In het onderzoek naar een omvangrijk drugslab heeft de Brugse raadkamer advocaten Walter Van Steenbrugge en Nancy Vanhee buiten vervolging gesteld. Het openbaar ministerie wilde hen vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie.
In totaal werden 23 verdachten wel naar de Brugse correctionele rechtbank verwezen.
Het onderzoek ging van start naar aanleiding van informatie over een bekende figuur in het West-Vlaamse drugsmilieu. Het gaat om een man die in 2017 al veroordeeld werd voor zijn aandeel in een cannabisplantage in Ledegem. De speurders kregen uiteindelijk een vijftiger uit Oostende als mogelijke spilfiguur in het vizier.
In het gerechtelijk onderzoek naar de productie en export van verdovende middelen voerde de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie op 8 september 2020 een reeks huiszoekingen uit. Op een boerderij in Lendelede werd inderdaad een groot lab voor de productie van synthetische drugs opgerold. In een oude varkensstal kon tot twee ton amfetamines geproduceerd worden. Volgens het parket waren er ook effectief gevaarlijke chemische stoffen aanwezig.
Walter Van Steenbrugge trad in het dossier op als advocaat van een verdachte. In zijn rol als raadsman zou hij zijn boekje te buiten zijn gegaan. Daarom wilde het openbaar ministerie hem vervolgen voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Voor de contacten met dezelfde cliënt werd ook Nancy Vanhee daarvan verdacht.
De zaak kwam op vrijdag 12 augustus al een eerste keer voor de raadkamer, maar werd toen op vraag van de verdediging van Van Steenbrugge uitgesteld. Na een zitting van bijna twee uur besliste de raadkamer om beide advocaten buiten vervolging te stellen. ‘Ik heb mijn cliënt 100 procent correct en professioneel advies gegeven’, reageerde meester Van Steenbrugge na de zitting. ‘De raadkamer vindt het zelfs de moeite niet om mij voor een rechter te brengen.’
Euthanasieproces
Van Steenbrugge hekelde ook meermaals de rol van het openbaar ministerie, die hem sinds het euthanasieproces zou viseren. Op de zitting zou het OM volgens de strafpleiter zelfs niet geargumenteerd hebben waarom het hem voor de correctionele rechtbank wilde brengen. ‘De bedoeling van de herhaaldelijke aanklachten, plotse en valse beschuldigingen is om advocaten af te schrikken, hen ervan te weerhouden zich vast te bijten in dossiers en grondig hun werk te doen, dat is absoluut niet min, het is geen goede zaak voor onze rechtstaat en dat moet stoppen’, klinkt het ook in een persbericht.
Ten slotte trok Van Steenbrugge ook fel van leer tegen de berichtgeving in de media. ‘Er werd vanaf dag 1 voorgehouden alsof er in het strafdossier een afgeluisterd telefoongesprek zou voorliggen tussen Walter Van Steenbrugge en zijn cliënt. Dit is een flagrante onwaarheid en is puur fake news. Er ligt in het dossier géén afgeluisterd gesprek tussen de advocaat en zijn cliënt voor, maar integendeel: Walter Van Steenbrugge heeft herhaaldelijk gevraagd om die afgeluisterde gesprekken bij te brengen omdat precies daar uit zou blijken dat hij nooit of te nimmer een advies heeft gegeven om bewijsmateriaal weg te maken. Meer nog, nu blijkt dat de afgeluisterde gesprekken van de cliënt verdwenen zijn en niet neerliggen ter griffie, wat wettelijk verplicht is.’