Journalist Naomi Izabela: ‘De Bijbel is een leidraad voor mijn leven’

© Studio Chapo

Naomi Izabela is student, journalist en jongerenvertegenwoordiger.

Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Dat politieke partijen weer allerlei verkiezingsbeloftes beginnen te lanceren die totaal niet haalbaar zijn. Onze welvaart op hetzelfde peil houden, biedt al uitdaging genoeg. Denk maar aan de pensioenen.

Hebt u een concreet idee of voorstel om de wereld te verbeteren?

Nooit meer oorlog.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat we in februari tien politieke partijen konden samenbrengen om in de Kamer een charter te ondertekenen om de stem van jongeren luider te laten klinken, voor en na de verkiezingen. Een mooie symbolische stap, die bewijst hoe krachtig samenwerking is.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat niet alle partijen aanwezig waren bij de ondertekening van dat charter. Omdat andere partijen het er moeilijk mee hadden, waren het Vlaams Belang en de PVDA er niet bij. Nochtans is dialoog met alle partijen cruciaal in de aanloop naar de verkiezingen.

Hebt u al eens overwogen om te emigreren?

Toen ik drie jaar was, kwam ik samen met mijn moeder en tweelingzus vanuit Congo naar België. Ik vind het een voorrecht om hier te wonen.

Aan welke jeugdherinnering bent u het meest gehecht?

Toen mijn tweelingzus en ik in België aankwamen, voelden we al een soort kracht en ambitie. En toen we naar de lagere school gingen, hebben we elkaar beloofd dat we ons nooit zouden laten doen en dat we iets zouden teruggeven aan de samenleving. Die belofte koester ik.

Wat is het ergste wat u over uzelf op sociale media hebt gelezen?

Sommige mensen die me bezig zien op tv of in een debat, noemen me ‘dominant’ of zelfs een ‘Afrikaanse furie’. Maar eerlijkheid en passie zijn ontzettend belangrijk voor mij. What you see is what you get.

Hebt u ooit al eens een zelfhulpboek gelezen?

De precieze titel of auteur kan ik me niet meer herinneren. Maar jaren geleden zag ik in de bibliotheek toevallig een boek over geduld – een van mijn grote werkpunten. Ik heb mijn eigen ongeduld beter leren begrijpen en beheersen.

Welk kunstwerk – boek, film, muziek, schilderij… – heeft u het meest geraakt of gevormd?

De Bijbel. Dat is een leidraad voor mijn leven. Ik heb verschillende Bijbel-apps op mijn telefoon, maar ik probeer ook elke dag in het boek zelf te lezen.

Hoeveel geld geeft u jaarlijks aan goede doelen?

Ik geef liever kledij, eten en speelgoed. Zo weet ik zeker dat mijn bijdragen terechtkomen bij wie ze echt nodig heeft en niet wegvloeien naar allerlei organisaties.

Wat vindt u het moeilijkste aan de liefde?

Ik ben dé liefde nog niet tegengekomen. Hopelijk kan ik deze vraag snel beantwoorden.

Vindt u seks overschat?

Geen idee. Maar ik verwacht dat het een prachtige expressie is van liefde en intimiteit.

Hoelang is het geleden dat u uw ouders hebt gezien?

Ik woon nog thuis en ben een echt moederskindje. Met mijn biologische vader heb ik geen contact meer, maar ik heb wel een mentor die de vaderrol overneemt.

Doet u iets bijzonders voor uw gezondheid?

Goede bedoelingen genoeg, maar dat blijft een werkpunt.

Wat hebt u geleerd in het leven?

Omdat ik graag mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opneem, moet ik ook kritiek slikken. Ik heb geleerd dat ik me niet mag laten ontmoedigen en dat ik het beste van mezelf moet laten zien.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content