John Crombez: ‘Ontslag van Balthazar is niet de oplossing’
Partijvoorzitter van de sp.a. John Crombez reageert in de Zevende Dag op het ontslag van zijn partijgenoot Tom Balthazar. Die stapte gisteren op nadat zijn naam viel in het schandaal rond PubliPart.
Er hangen donderwolke boven de socialistische partij in Gent. Gisteren bleek dat de Gentse schepen Balthazar betrokken was bij een schandaal rond PubliPart. Volgens het Laatste Nieuws strijken de bestuurders riante verloningen op terwijl de intercommunale investeert in dubieuze ondernemingen. Nadat de Gentse oppositiepartijen hun ongenoegen hadden geuit over heel de affaire, besloot Baltahazar op te stappen. “Niet omdat ik een ernstige fout gemaakt heb of schuld zou moeten bekennen, maar omdat ik de toekomst van een progressief Gent niet wil laten verlammen door maanden van schandalen en opgeklopte discussies over vergoedingen”, liet hij in een persbericht weten. Balthazar gaat ook niet langer de lijst trekken in Gent.
“Het vertrouwen is weg”
u0022Als we een bepaalde norm zetten, moeten we die voor iedereen zettenu0022
In de Zevende Dag reageert zijn partijgenoot Crombez voor het eerst op het schandaal. “Ik respecteer de beslissing van Balthazar. Het vertrouwen is weg. Daarom is het verstandige beslissing om even een stap opzij te zetten”, steekt hij wal. “Wij moeten nu wel niet verwachten dat alles is opgelost.” Daarmee verwijst hij naar de andere betrokken politici. Onder meer de naam van Christophe Peeters (Open VLD) viel in het dossier. Zijn partij heeft ondertussen laten weten dat zijn ontslag niet aan de orde is.
Dat terwijl Crombez ervan overtuigd is dat andere partijen net zo schuldig zijn. “We moeten net vermijden dat er een poliltiek spel wordt gespeeld waarbij sommige mensen zwaarder worden aangepakt dan anderen”, zegt hij. Crombez wil dat alle politici stoppen met het cumuleren van mandaten. “Als we een bepaalde norm zetten, moeten we die voor iedereen zetten”, klinkt het. Hij wijst erop dat zijn partijgenote Freya Van den Bossche in de vorige legislatuur ongeveer 1200 mandaten heeft geschrapt. “Waarom is dat nu niet mogelijk”, gaat hij verder.
Scherp voor Bracke
Hij is in het bijzonder scherp voor de kamervoorzitter Siegfried Brack (N-VA). “Hij is de duurste politicus van Vlaanderen, en cumuleert nog eens een aantal mandaten. Zo zit hij onder meer in de adviesraad van Telenet. En nu vliegt hij als een aasgier boven PubliPart”, klinkt de verontwaardiging bij Crombez.
Gisteren uitte Brack in het VTM Nieuws nog zijn ongenoegen over het ‘Vlaams Publi-schandaal’. Hij had het over een heel duistere acrobatische constructie. “Het bewijst wat ik al ettelijke keren heb gezegd, namelijk dat van alle socialisten in Vlaanderen die van Gent het meest ‘PS’ zijn, inclusief de graaicultuur.”
Voorts benadrukt Crombez in het interview dat Publipart niet te vergelijken is met Publifin. “In Wallonië ging het over schijnvergaderingen. Hier in Vlaanderen werden er effectief vergaderingen gehouden”, verduidelijk hij. “Wij vinden het weliswaar logisch dat de verloningen worden teruggestort als blijkt dat die te hoog zijn.”
In Vlaanderen geldt er een decreet dat een plafond van 205 euro bruto per vergadering oplegt. Probleem is dat Publipart daar niet onder valt. “We moeten dat plafond overal toepassing zonder uitzondering”, aldus Crombez. Of hij de vergoeding moet terugbetalen, laat de voorzitter weliswaar aan Balthazar zelf over.
Crombez besluit dat hij blijft geloven in een goede samenwerking met zijn kartelpartner Groen. “Gent wordt nog altidj op een fantastische manier bestuurd. Daar gaat Publipart niet veel aan veranderen”, klinkt het. Deze middag gaat sp.a bovendien met Groen rond tafel gaan zitten. “We moeten eerst een analyse maken van de situatie en daarna kijken hoe we ermee omgaan”, aldus schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Filip Watteeuw.
Publipart
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier