John Crombez: ‘Moeten sommige mensen tijdelijk beletten kinderen te krijgen’
Als het van John Crombez afhangt, moeten sommige mensen minstens tijdelijk belet worden om kinderen te krijgen. Dat zegt de SP.A-voorzitter in een interview in Humo. Crombez wil daarmee het debat (her)openen openen over het recht op ouderschap.
Zijn sommige ouders ongeschikt om kinderen te krijgen? Het debat daarover laait zo nu en dan eens op. Vorig jaar nog veerde de discussie opnieuw op na uitspraken van jeugdrechter Inge Claes in Radio Gaga. In een interview met Humo zwengelt SP.A-voorzitter John Crombez de discussie aan.
Hij wil de bescherming van het ongeboren kind voorop plaatsen. ‘Als je hulpverleners hoort vertellen over baby’s met een overdosis, omdat ze via de navelstreng te veel rotzooi hebben binnengekregen, twijfel je niet meer. Die kinderen moeten afkicken in een couveuse en krijsen van de pijn. Sommige verslaafde moeders zetten zo meer dan drie kinderen op de wereld. Dat kun je als maatschappij niet blijven slikken’, meent Crombez.
Crombez zegt dat de bescherming van het kind ‘moet voorgaan op het recht op ouderschap’. ‘We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen’, zo zegt hij in Humo. Dat zoiets op weerstand uit christelijke hoek zal botsen, beseft Crombez, maar is volgens hem geen reden om het debat niet te voeren. ‘Abortus en euthanasie zijn vandaag toch ook mogelijk? Het is tijd voor een debat daarover, de ellende is te groot. Geen enkele goede christen kan daar blind voor blijven’.
In De Ochtend legt Crombez uit dat een kinderrechter de mogelijkheid moet krijgen om maatregelen te nemen. Zoiets bestaat volgens hem al in Nederland, waar kinderrechters zich kunnen uitspreken over de bescherming van het ongeboren kind.
N-VA blij met debat
Bij N-VA klinkt er belangstelling voor de oproep van Crombez. Zo houdt Kamerlid Valerie Van Peel zich al enkele jaren bezig met de materie in Ekeren. ‘Bij een drugsverslaafde vrouw bijvoorbeeld die de zoveelste drugsbaby ter wereld brengt en haar vorige kinderen al geplaatst zag, gaan wij echt wel heel sturend richting tijdelijke anticonceptie werken om te voorkomen dat er een vijfde komt’, zegt ze.
Van Peel erkent dat mensen niet kunnen worden verplicht tot medische ingrepen, zoals het plaatsen van een spiraal. ‘Maar dat wil niet zeggen dat we er niet alles aan moeten doen om de cliënt zo ver te krijgen. Wij betalen de ingreep terug en zetten desnoods zelf de afspraken. Elk hulpgesprek wordt het debat ook opnieuw aangegaan. Dat is nog voor te veel hulpverleners taboe,’ klinkt het.
De partij stelt enkele denkpistes voor. Zo zou de overheid het gebruik van anticonceptie kunnen toevoegen als voorwaarde voor eventuele strafvermindering of als extra voorwaarde om voorwaardelijk vrij te komen bij personen die veroordeeld werden voor kindermishandeling.
SP.A wil studiedag rond recht op ouderschap: ‘dit was geen goedkope politieke uitspraak’
SP.A organiseert daarom binnenkort een studiedag ‘over de vraag hoe we omgaan met het recht op ouderschap in situaties waarin de veiligheid en de zorg van kinderen in het gedrang komt’, klinkt het. Een concrete datum is er nog niet, al komt de studiedag er zeker nog voor de verkiezingen van mei. Zowel voor- als tegenstanders, van binnen en buiten de partij, zullen een uitnodiging krijgen.
Bedoeling is uiteindelijk met concrete beleidsvoorstellen te komen. Bij de socialisten benadrukken ze nog dat de uitspraken van de voorzitter perfect binnen het partijprogramma passen. ‘Wij zetten in op zorgzekerheid, zorg voor iedereen, en dus ook voor deze kwetsbare jonge kinderen en hun ouders.’ Echt dissidente stemmen zijn er dan ook niet binnen de partij, klinkt het. ‘Dit moet natuurlijk goed doorgesproken worden, maar er ligt ook nog geen voorstel op tafel. Dat is voer voor de studiedag.’