Integraal: de open brief van VRT-medewerkers na ontslag netmanager Lotte Vermeir

CEO Frederik Delaplace © Belga

In een open brief uiten tientallen VRT-medewerkers, onder wie Bart Schols en Phara de Aguirre, hun frustratie over de manier waarop nethoofd Lotte Vermeir werd ontslagen.

Ricus Jansegers, de directeur content bij de VRT, en Lotte Vermeir, de netmanager bij VRT 1 en VRT Canvas, verlaten de openbare omroep. Dat besliste de directie van de VRT vrijdag.

De herschikking binnen de directie komt er na een onafhankelijk onderzoek van de dienst welzijn over de verstoorde organisatiedynamiek in de directie content, hierin bijgestaan door de externe bemiddelaar, Rob van Eijbergen. Die Nederlandse professor werd eind april aangesteld door de VRT-directie en de vakbonden om het interne vertrouwen te herstellen.

Meerdere VRT-medewerkers zijn echter niet te spreken over de gang van zaken. Onder hen bekende namen als Bart Schols, Phara de Aguirre, Thomas Vanderveken, Annemie Struyf en ex-CEO Leo Hellemans. Huidig CEO Frederik Delaplace wordt niet bij naam genoemd, maar het is duidelijk dat de brief gericht is aan de VRT-top.

INTEGRAAL:

Een zwarte dag voor VRT

Op de laatste dag van de zomervakantie werd Lotte Vermeir ontslagen als netmanager van VRT 1 en VRT Canvas. In de pers lezen we dat er wat schort aan haar leiderschapsstijl en dat het huis in twee kampen is verdeeld. Dat is helemaal niet hoe wij de samenwerking met Lotte hebben ervaren de voorbije negen jaren. Die kampen zien wij niet. Wat wij zien, is een netmanagement dat makers motiveerde, durfde doorduwen op belangrijke thema’s en bij elke beslissing de maatschappelijke opdracht van VRT voor ogen hield. Lotte en haar adjunct netmanager Lin lanceerden nieuwe gezichten, zetten mensen in hun kracht en realiseerden met hun team de beste cijfers voor VRT 1 in meer dan tien jaar.

Om dan te moeten vaststellen dat zij zonder boe of ba de laan wordt uitgestuurd, zoals in slechte Amerikaanse films, doet pijn. Laptop inleveren en door HR geëscorteerd naar haar wagen, niet in de mogelijkheid om op een waardige manier afscheid te nemen van de mensen met wie ze jarenlang heeft samengewerkt. Het is de VRT onwaardig, en het raakt elke Vlaamse tv-maker. Dat dit alles gebeurt zonder transparante inhoudelijke argumenten die een ontslag rechtvaardigen, maakt de beslissing nog extra zuur.

#bedanktLotteenLin voor wat jullie voor VRT hebben betekend.

Partner Content