Nederlandse provincies tekenen beroep aan tegen ethaankraker Ineos: ‘Wij hebben geen andere keuze’

(Archiefbeeld) - Ineos in de Haven van Antwerpen © belga

De Nederlandse provincies Zeeland en Noord-Brabant hebben allebei opnieuw beroep aangetekend tegen de ethaankraker die de Britse chemiereus Ineos in Antwerpen bouwt. Dat bevestigen woordvoerders van beide provincies woensdag.

Woensdag liep de officiële beroepsperiode af. Zowel Zeeland als Noord-Brabant hebben daarvan gebruikt gemaakt en dienen dus, opnieuw, beroep in. ‘Wij hebben geen andere keuze’, klink het bij de provincies.

In een eerste aanvraag tot vergunning voor de kraker was er volgens de Nederlandse provincies geen goede passende beoordeling over de effecten van de stikstofdepositie op omliggend natuurgebied. De provincies gingen een eerste keer in beroep en de vergunning werd door de Vlaamse raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigd.

Lees verder onder de preview

800 bladzijden

Begin dit jaar werd er wél een vergunning verleend, ditmaal was er ook de gigantische passende beoordeling waarin Ineos stelde dat de depositie van stikstof geen significant negatieve effecten zou hebben op de natuurgebieden. Die beoordeling telde zowat 800 bladzijden.

‘Er wordt in die 800 pagina’s aangetoond dat er sprake is van depositie, maar dat deze geen effect heeft op de natuur, zonder hierop gedetailleerd in te gaan. Wij kunnen ons niet vinden in die conclusie’, aldus de provincie Zeeland.

‘De hoeveelheid stikstof is nog altijd vergelijkbaar met de eerste aanvraag’, klinkt het bij de provincie Noord-Brabant. ‘Wij vrezen voor de gevolgen voor onze natuur.’ In Zeeland klinkt een gelijkaardig geluid: ‘De aanvullingen op de vergunningsaanvraag hebben onze zorgen nog niet weggenomen, vooral omdat de ‘kritische depositiewaarde’ in de gebieden wordt overschreden.’

De Nederlandse provincies geven aan dat ze met de Vlaamse overheid en Ineos in overleg zijn gegaan. Daarbij zouden er oplossingen op tafel hebben gelegen. ‘Echter hebben we, tot op heden, helaas nog geen overeenstemming kunnen bereiken’, besluit een woordvoerder van de provincie Zeeland. ‘Mocht het tot overeenstemming komen met Ineos dan zullen we ons beroep intrekken.’

Antwerps havenschepen Annick De Ridder (N-VA): ‘Kwade wil’

Dat twee Nederlandse provincies opnieuw in beroep gaan tegen de ethaankraker van Ineos in Antwerpen, noemt Annick De Ridder (N-VA) ‘kwade wil’.

De havenschepen stelt woensdag dat ze herhaaldelijk heeft opgeroepen tot overleg. Ook Zeeland en Noord-Brabant geven te kennen dat ze met de Vlaamse overheid en Ineos in overleg zijn gegaan. Daarbij zouden er volgens de Nederlandse provincies oplossingen op tafel hebben gelegen. ‘Echter hebben we, tot op heden, helaas nog geen overeenstemming kunnen bereiken’, klonk het bij de provincie Zeeland.

Het nieuws dat men bij de noorderburen opnieuw naar de rechter stapt, noemt De Ridder ‘hallucinant’. ‘Met onwetendheid kan het niet te maken hebben, want we hebben het hen herhaaldelijk uitgelegd. Dus dit catalogeer ik eerder als kwade wil en verzet tegen het behoud van duurzame industrie.’

Volgens de havenschepen is de uitstoot van de kraker uiterst minimaal en bedraagt ze slechts een heel klein deel van alle stikstofuitstoot die werd afgebouwd door de havenbedrijven. ‘Bovendien vallen de Nederlandse provincies hiermee hun eigen bedrijven aan die qua normen ver boven die van Ineos zitten’, zegt De Ridder.

Partner Content