In beeld: studentenprotest tegen samenwerking met Israël breidt uit

De bezetting van de Gentse universiteit gaat zijn tweede week in. © Belga

Geïnspireerd door studentenprotesten wereldwijd, zijn er ook in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel  vreedzame bezettingen van de universiteitsgebouwen.

De studenten eisen voornamelijk een academische boycot tegen Israëlische universiteiten.

Gent

Sinds vorige week bezetten een honderdtal studenten het Universiteitsforum. De actievoerders van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent eisen dat de universiteit met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes. De studenten krijgen nu ook steun van een zestigtal professoren, PHD-studenten en personeelsleden.

De UGent stuurde als reactie op de protesten al een overzicht uit van de gescreende samenwerkingen met Israëlische partners sinds de implementatie van het UGent-mensenrechtenbeleid in 2018. “De UGent heeft momenteel geen enkele samenwerking met partijen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen. Niet in Gaza, niet in Oost-Jeruzalem en ook niet op de Westelijke Jordaanoever”, zei rector Rik Van de Walle. Alle Israëlische banden verbreken, vindt de rector geen goed idee. “Het is mijn overtuiging dat ook vanuit de academische wereld verzet tegen overheidsoptreden kan ontstaan en oplossingen om de situatie te verbeteren kunnen worden aangebracht”, zegt hij. “Door ook Israëlische partners die het goed menen en actief kunnen bijdragen tot vrede en herstel de rug toe te keren, brengen we een oplossing voor de huidige schrijnende situatie niet dichterbij.”

KU Leuven

Een zeventigtal KU Leuven-studenten heeft sinds maandag tenten opgezet in het Collegegebouw De Valk aan de Tiensestraat. “Wij hadden vorige week nog een overleg met het rectoraat”, vertelt Niels De Ridder, doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven. “Die gesprekken lopen ook al enige tijd, maar hebben nog steeds geen resultaat opgeleverd. Daarom hebben we besloten over te gaan tot de bezetting.”

De KU Leuven zegt de Israëlische instellingen niet automatisch te willen gelijkstellen met haar overheid, maar daar zijn de studenten niet van onder de indruk. “Die universiteiten worden financieel gesteund door de Israëlische staat, en leveren technologie aan het Israëlische leger”, stelt De Ridder. “Het is ook bekend dat die universiteiten het Israëlische leger ideologisch steunen. Daarom vinden we het onaanvaardbaar om verder met hen samen te werken.”

De studenten willen het gebouw blijven bezetten tot de KU Leuven haar projecten met Israëlische universiteiten schrapt. “We blijven zolang er geen zinvolle actie komt om de samenwerkingsverbanden stop te zetten. Wij hebben geen einddatum in zicht”, besluit De Ridder.

Brussel

Sinds vorige week bezetten studenten een gebouw van de Solbosch-campus van de Brusselse universiteit ULB. Ze roepen het bestuur van de universiteit op om “onmiddellijk en ondubbelzinnig alle vormen van samenwerking met zionistische academische instellingen en bedrijven te verbreken die deelnemen aan de systematische onderdrukking van het Palestijnse volk”.

Volgens de studentenbeweging negeerde het bestuur van de universiteit open brieven, petities en manifestaties op de campus. “Dit toont een flagrante onverschilligheid voor de stemmen en wensen van de studenten, professoren en het personeel. Dat laat ons geen andere keuze dan onze acties op te voeren”, aldus de beweging in een persbericht.

Ook aan de VUB startte maandag een actie waarbij een veertigtal VUB-studenten het STOA-lokaal op de campus Etterbeek bezetten. Het Palestine Solidarity Network klaagt de academische banden van de VUB met Israël aan en eist een academische boycot.

“Universiteiten zijn plaatsen waar meningen gevormd worden, waar meningen ook veranderen”, aldus rector Jan Danckaert. “Deze actie getuigt ook van maatschappelijk engagement van onze studenten die terecht verontwaardigd zijn over wat er in Gaza gaande is.” De rector stelt dat de blokkade mag blijven doorgaan “zolang alle normale activiteiten kunnen plaatsvinden”.

Antwerpen

De Antwerpse studenten beginnen maandag aan hun bezetting en roepen op de “problematische banden” tussen de faculteit Sociale Wetenschappen in Antwerpen en de Hebrew University of Jerusalem te verbreken. “Daar wordt onderzoek gedaan naar staatsregulatie. Met andere woorden: hoe een land strengere regels kan invoeren en tegelijkertijd het vertrouwen van de bevolking in de staat kan vergroten.”

Concreet komen de studenten in Antwerpen met drie eisen: transparantie over de samenwerkingen, een actieplan om academische banden die de Israëlische bezetting in Palestina in stand houden te verbreken en een ethisch charter dat dit soort samenwerkingen in de toekomst tegenhoudt. Tot slot vraagt men de rector zich duidelijk uit te spreken tegen de bezetting (van Palestina, red.).

Partner Content