Demir over illegale raveparty: ‘Waar is mevrouw Verlinden? Dit is haast medeplichtigheid’
Terwijl de illegale raveparty op het militair domein in Brustem (Sint-Truiden) op haar laatste benen loopt, komen er politieke vragen. Vlaams minister Zuhal Demir hekelde het niet-ingrijpen van federaal minister Verlinden: ‘Dit is haast medeplichtigheid’. Verlinden legde eerder de nadruk op dialoog en overleg.
De laatste aanwezigen op de illegale raveparty op het militair domein in Brustem (Sint-Truiden) – naar schatting zijn dat er nog ongeveer 1500 – vertrekken druppelsgewijs. De laatste muziekinstallaties worden afgebroken. Dat maakt Noodplanning en Crisisbeheer Limburg zondagavond kort voor middernacht bekend.
‘De politie blijft ter plaatse aandringen om snel en rustig de site te verlaten. Ze blijven ook aanwezig om te patrouilleren in de buurt. Ook de controles langs de weg door de lokale Limburgse patrouilles worden aangehouden’, zegt Michel Carlier van de provinciale veiligheidscel.
‘Wie nog te veel onder invloed is, mag van de politie uitslapen tot morgenvroeg’, zei een feestvierder aan Het Laatste Nieuws.
Demir: ‘Dit is haast medeplichtigheid’
Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) had zondagavond grote vragen over de niet-interventie van federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
‘Waar is mevrouw Verlinden? Veiligheidsbeleid gaat niet in verlengd weekend. Dit is geen onschuldig feestje. Dit is een promoparty voor drugs en burgerlijke ongehoorzaamheid en men staat erbij en kijkt ernaar’, aldus Demir. ‘Tijdens corona jaagde men met waterkanon, traangas en politie te paard op de mensen die toen samenkwamen, en hier zegt men dat er niks kan? Dat is haast medeplichtigheid.’
‘Vorder voldoende ordehandhavers, vorder voor mijn part het leger, schakel de stroomeenheden uit, sleep geparkeerde wagens weg, arresteer de dj’s en ontruim het terrein. Zo snel mogelijk. Als de beschikbare mensen en middelen er niet zijn, is het de taak van mevrouw Verlinden ze te voorzien.’
Ontruimen?
Vrijdagavond, omstreeks 23.00 uur, begon de illegale raveparty op het militair domein. In een mum van tijd werden elf hangars van het leger ingepalmd door dj-installaties met verlichting. Duizenden feestvierders – 10.000 volgens een schatting die gouverneur Jos Lantmeeters bekendmaakte, en verspreid over twee dagen wel 15.000 – daagden op en veroorzaakten overlast voor de buurtbewoners. Zaterdag en zondag trachtten de politiediensten het gebeuren te bewaken en te beveiligen. Ze hielden ontradingsacties in de onmiddellijke zone van het illegaal georganiseerde feest en op de invalswegen naar Sint-Truiden door voertuigen en personen uit het verkeer te halen en te controleren. Ze probeerden ook de buurtbewoners bij te staan. Een groot deel van de ravers was onder invloed van drank of drugs.
Heel veel mensen vroegen zich af waarom de ordediensten de site niet ontruimden. ‘Uiteraard is dat de eerste vraag die we zelf ook gesteld hebben aan de experten. Zij hebben hierin een duidelijk standpunt ingenomen. Op basis van de beschikbare mensen en middelen is het op dit moment niet mogelijk om het uitgestrekte gebied met zo’n groot aantal aanwezigen, vaak onder invloed van verdovende middelen, op een veilige manier te ontruimen. Er zijn precedenten elders waarbij de politie optrad. Hier sloeg de sfeer bij de aanwezigen zeer snel om met gevaar voor de ordediensten, omwonenden en met vandalisme tot gevolg, legde burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) uit.
‘We begrijpen dat buurtbewoners zich onveilig voelen en gefrustreerd zijn omdat er niet ontruimd wordt. Ook als lokaal bestuur drongen we aan op bijkomende maatregelen. De omvang van dit illegaal event is zodanig groot dat ondersteuning van bovenaf noodzakelijk bleek. Zaterdag kregen we bevestiging dat er extra mankracht zowel van de federale politie als defensie wordt ingezet’, aldus de burgemeester.
Sinds zaterdagmiddag waren in heel de provincie en op alle invalswegen politieacties op alcohol en drugs in het verkeer om de mensen die plannen hadden naar Sint-Truiden te komen voor de illegale raveparty, te controleren. Er werden verschillende processen-verbaal opgesteld onder andere voor druginbreuken.
De politie deed er ook alles aan om de organisatie in kaart te brengen, maar dat zou geen sinecure zijn.
Minister Verlinden: ‘Overleg en dialoog’
Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageerde op Twitter dat ze de situatie op de voet volgt en in nauw contact staat met de Truiense burgemeester en de Limburgse gouverneur. ‘De ordediensten, waaronder ook de federale politie die sinds zaterdagochtend de lokale politie versterkt, hebben ingezet op overleg en dialoog om de mensenmassa onder controle te houden en de omgeving te beveiligen. De lokale autoriteiten oordelen dat een veilige ontruiming van het zeer uitgestrekt en complex terrein op dit moment niet mogelijk is. Om deze redenen is ook beslist om een provinciale fase af te kondigen. Ik heb vertrouwen in het onderzoek dat zal worden gevoerd om de aanvoerders van deze raveparty te identificeren. Ik vraag politie en justitie om hier prioriteit aan te geven, zodat de rust voor de buurtbewoners snel kan terugkeren’, schreef ze. Later zondag had ze het over geruststellende updates.