Hoe hebben de witte konijnen het gedaan?

Darya Safai © Belga Image

Verschillende Vlaamse partijen toverden voor de verkiezingen een aantal opmerkelijke witte konijnen uit hun hoed. Hoe hebben zij het ervan afgebracht? Een overzicht.

N-VA

N-VA strikte voor het federale niveau Jean-Marie Dedecker, lijstduwer in West-Vlaanderen, de Iraans-Belgische tandarts en vrouwenrechtenactiviste Darya Safai, die de derde plaats op de Vlaams-Brabantse Kamerlijst kreeg, en voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel Michael Freilich, vijfde op de Antwerpse Kamerlijst. Alle drie raakten ze – weinig verrassend – verkozen: Dedecker kreeg 40.781 voorkeurstemmen, Safai 17.074, Freilich 12.829.

Vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, ex-MR, kreeg van N-VA de derde plaats op de Europese lijst en raakte eveneens verkozen. Zij zal in het halfrond zetelen naast aftredend Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt.

Vlaams Belang

Bij Vlaams Belang, de grote triomfator in Vlaanderen, was Schild&Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove de opvallendste nieuwkomer. Hij trok de Kamerlijst in Vlaams-Brabant en raakte met 39.295 voorkeurstemmen verkozen. Ook zijn running mate Katleen Bury, die de overstap van N-VA maakte, neemt intrek in de Kamer (7786).

CD&V

Het enige witte konijn bij CD&V, voormalig Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers, kreeg als eerste opvolger op de Oost-Vlaamse Kamerlijst 9924 voorkeurstemmen. Daarmee was hij de best scorende kandidaat op een opvolgersplaats in de provincie.

Open VLD

De onbetwiste koningin van de konijnenjacht was Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Ondernemer Christian Leysen, Kamerlijsttrekker in Antwerpen, komt met 22.725 voorkeurstemmen in het federaal parlement. Dat geldt ook voor seksuologe en presentatrice Goedele Liekens, derde op de Kamerlijst in Vlaams Brabant (15.678). Veli Yüksel, die overliep van CD&V naar Open VLD en daar de vierde plaats op de Oost-Vlaamse Kamerlijst kreeg, raakte niet verkozen (11.272). De van N-VA overgekomen Grete Remen, eerste opvolger op de Limburgse Kamerlijst, kreeg 5931 stemmen.

Op het Vlaamse niveau raakte de Antwerpse sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi, tweede op de lijst na Bart Somers, verkozen, zij behaalde 10.704 voorkeurstemmen.

De Pools-Belgische filosofe en schrijfster Alicja Gescinska raakte vanaf de derde plaats op de Europese lijst niet verkozen. Voormalig nieuwsanker Lynn Wesenbeek was lijstduwer en behaalde 52.400 voorkeurstemmen, de Nederlandse oud-Eurocommissaris Neelie Kroes was lijstduwer bij de opvolgers.

Groen

Voor de Groenen mag Jessika Soors, die enige bekendheid verwierf als de Vilvoordse deradicaliseringsambtenaar, naar het federaal parlement. Zij kreeg als Kamer-lijsttrekker in Vlaams-Brabant 18.226 voorkeurstemmen. Staf Pelckmans, directeur bij cultuurhuis De Warande in Turnhout en derde op de Vlaamse lijst in Antwerpen, gaat zetelen in het Vlaams Parlement (6392). De vroegere 11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe raakte in Antwerpen vanaf de derde plaats niet verkozen (9358) voor de Kamer.

Dat lukte Voormalig directeur bij Natuurpunt Chris Steenwegen wel, als tweede op de Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant, met 5654 stemmen. Gewezen Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva kreeg als opvolger op dezelfde lijst 3712 stemmen achter haar naam.

Op de Europese lijst was een plaatsje weggelegd voor Catherine Verfaillie, stamcelbiologe aan de KU Leuven, maar zij raakte vanaf de vierde plaats niet verkozen.

SP.A

Bij de Vlaamse socialisten raakte Conner Rousseau, Kamer-lijsttrekker in Oost-Vlaanderen, verkozen, hij kan dus naar het federaal parlement (17.438). Hannelore Goeman, die de Vlaamse lijst in Brussel trok voor de sociaaldemocraten, raakte verkozen met 2215 voorkeurstemmen. Op de lijst van one.brussels (SP.A) voor het Brusselse parlement greep journaliste Hilde Sabbe net naast een zetel.

PVDA

Op de Vlaamse lijst van PVDA in Antwerpen stond actrice Mitta Van der Maat op een onverkiesbare 24ste plaats. Als lijsttrekster van de tweetalige federale lijst van de extreemlinkse partij in Brussel veroverde de vroegere ACV-vakbondsvrouw Maria Vindevoghel wel een zetel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content