Het terrorismeproces in Brussel: dit waren de tien beklaagden
Het terrorismeproces over de aanslagen in Brussel en Zaventem in 2016 is afgerond. We hernemen hierbij het artikel dat in november 2022, net voor het begin van het proces, de tien beklaagden schetste.
Oussama Atar
Nummer tien, de Belg Oussama Atar, wordt beschouwd als het brein achter de aanslagen. Hij is vermoedelijk gedood in 2017 in Syrië. Alle beklaagden riskeren in principe een levenslange gevangenisstraf.
Salah Abdeslam
Salah Abdeslam, nu 33, is in Parijs veroordeeld tot levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Op het proces over de schietpartij op zijn onderduikadres in Vorst op 15 maart 2016 kreeg hij bovendien 20 jaar. Abdeslam werd op 18 maart 2016 gearresteerd in Molenbeek en zat dus in de gevangenis op het moment van de aanslagen van Maalbeek en Zaventem.
Mohamed Abrini
Mohamed Abrini, nu 37, verliet Parijs vlak voor de aanslagen daar. Hij kreeg er levenslang met een minimum van 22 jaar. Abrini is de ‘man met het hoedje’ die op videobeelden te zien is op de luchthaven samen met Najim Laachraoui en Ibrahim El-Bakraoui, vlak voor die zich opbliezen. Abrini liep weg en werd op 8 april 2016 gearresteerd in Anderlecht.
Sofien Ayari (foto) en Osama Krayem
Krayem, 30, een Zweed van Syrisch-Palestijnse afkomst, had zich samen met Khalid El-Bakraoui moeten opblazen in de Brusselse metro maar keerde op het laatste moment op zijn stappen terug. Krayem en Ayari (29, Tunesiër) kregen in Parijs 30 jaar cel. Het Franse parket had levenslang geëist tegen het tweetal maar kon niet hardmaken dat zij ook een aanslag tegen de Amsterdamse luchthaven Schiphol wilden plegen. Ayari werd samen met Abdeslam gearresteerd op 18 maart 2016 in Molenbeek, Krayem op 8 april 2016 in Brussel.
De helpers
De vijf overige beklaagden hadden geen directe rol bij de aanslagen maar hebben het netwerk geholpen, veelal door andere verdachten onderduikadressen te bezorgen. Het gaat om Ali El Haddad Asufi, Bilal El-Makhoukhi (foto), Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi. Ibrahim Farisi wordt als enige niet vervolgd voor moord of poging tot moord. Hij staat alleen terecht voor deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie.