Politiek Is de PS hersendood? ‘De vraag is of Magnette de geschikte persoon is voor een vernieuwingsoperatie'
België Is de nieuwe Amsterdamtrein een Hollandse Belgenmop? 'Wat de NMBS doet is in strijd met het openbaredienstencontract'
Maatschappij Maatschappij Grafiek: record van gemiddeld 159 km file op Vlaamse snelwegen tijdens werkdag in 2024 Op een werkdag stond er vorig jaar op de Vlaamse snelwegen gemiddeld 159 kilometer file. Dat was nooit eerder zoveel, zo blijkt uit de verkeersindicatoren voor heel 2024, die sinds maandag te raadplegen zijn op de website van het Vlaams Verkeerscentrum. Voor extra duiding over de evolutie van het snelwegverkeer in 2024 is het wachten op het jaarverslag van het Verkeerscentrum.
België België Jong talent: Maïté Meeûs (26) zet zich in voor slachtoffers van seksueel geweld ‘Als iemand slachtoffer wordt van seksueel geweld, wordt die door het gerecht en de politie niet altijd serieus genomen’, zegt Maïté Meeûs. ‘Omdat ik nier langer kon verdragen dat de stem van vrouwen systematisch geminimaliseerd en genegeerd werd, ben ik in actie geschoten.’
Column | Martha Balthazar Column | Martha Balthazar '“Wat kunnen we nog doen?" Ik heb de vraag te vaak gehoord, ze zelf te vaak gesteld' Met thoughts and prayers heeft nog nooit iemand een brood gekocht.
Maatschappij Maatschappij Econoom Paul De Grauwe: ‘Niemand zou meer dan 10 miljoen mogen erven’ Volgens een nieuw rapport van Oxfam komen er op deze planeet wekelijks bijna 4 miljardairs bij. Professor economie Paul De Grauwe erkent het probleem. ‘Er zijn te veel mensen met te veel geld. Zeker nu blijkt dat die mensen dat geld gebruiken om in te breken in het democratisch proces.’
Live Regeringsvorming 2024 Regeringsvorming 2024 Mahdi: 'Niemand mag volledige rekening van buffet krijgen' 13:30 Mahdi: ‘Niemand mag volledige rekening van buffet krijgen’ 21:08 Onderhandelaars krijgen herschreven supernota toegelicht 15:23 Aanslepende regeringsvorming: De Croo bereidt nieuw pakket voorlopige twaalfden voor
België België Van Grieken: ‘Trump is een vredespresident’ Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, noemt Donald Trump ‘een vredespresident’ in De Zondag en prijst zijn aanpak van migratie. Tegelijk uit hij kritiek op de politieke impasse in eigen land: ‘De Wever negeert het signaal van de kiezer.’
Onderwijs Onderwijs Onvergetelijke leerkrachten: de allermooiste verhalen van onze lezers Welke leerkracht zult u nooit vergeten? Wie heeft u echt geïnspireerd of op weg geholpen? We vroegen het aan de lezers van Knack.
Onderwijs Onderwijs Welke leerkracht heeft een onuitwisbare impact op u gehad? Welke juf of meester zult u nooit meer vergeten? Wie heeft voor u echt het verschil gemaakt op school? Welke leerkracht heeft u het zelfvertrouwen gegeven om uw eigen weg te gaan? We vroegen het aan de lezers van Knack.
België België Wat doet u het best: een huis huren of kopen? De reële prijzen van de woningen dalen, de huurprijzen blijven stijgen. Wat is financieel het voordeligst: een huis huren of een huis kopen?
Onderwijs Onderwijs Februaristarters aan de hogeschool: ‘Soms is het beter om te wachten tot je echt zeker bent van je studiekeuze’ Steeds meer studenten beginnen pas in februari met een opleiding aan een hogeschool. Sommigen doen dat omdat hun oorspronkelijke studiekeuze hen niet beviel, anderen hadden in september nog geen idee wat ze wilden studeren.
Opinie | Fauve Peirelinck Opinie | Fauve Peirelinck 'In de 'supernota' van formateur De Wever betalen vrouwen de rekening' 'De ‘supernota’ presenteert budgettaire besparingen als onvermijdelijke hervormingen en dat klopt niet. Het zijn bewuste politieke keuzes, gemaakt in volle wetenschap van hun impact', schrijft Fauve Peirelinck van Furia.
Politiek Politiek Hoe Bart De Wever de gewenste premier van koning Filip werd Bart De Wever staat voor de meest cruciale weken uit zijn politieke leven. Kan hij een regering maken en het land leiden? Want dat is natuurlijk de reden waarom koning Filip hem al een half jaar onvoorwaardelijk steunt.
Opinie | Vrijdaggroep Opinie | Vrijdaggroep 'Uitkeringen werkloosheid beperken in de tijd? Dat alleen zal niet volstaan' De toekomstige Arizona-regering wil werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd. Lowie Cnockaert en Thibault Viaene van de Vrijdaggroep zijn het idee genegen, maar plaatsen één belangrijke kanttekening.
Column | Martha Claeys Column | Martha Claeys 'Blauwe maandag bestaat niet, en toch zult u de somberte misschien wel herkennen' Woorden maken geen betekenis uit het niets, ook Blauwe maandag niet. De stunt werkt omdat er toch iets in gevat wordt dat we begin januari ervaren.
Opinie | Don Moussa Pandzou Opinie | Don Moussa Pandzou 'Dit is het ideaal moment voor een Lumumbaplein in Oostende' 'De koloniale symbolen blijven vandaag alomtegenwoordig in Oostende', schrijft Don Moussa Pandzou. Naar aanleiding van de 100-jarige geboortedag van de Congolese leide Patrice Lumumba. 'Een stad die zoveel sporen van kolonisatie draagt heeft tegenklanken en alternatieve verhalen nodig die zichtbaar zijn.'
Politiek Politiek 'Nationale Bank start onderzoek naar beheer zichtrekening Didier Reynders' De Nationale Bank heeft een onderzoek geopend naar ING België voor de manier waarop de bank de zichtrekening van ex-Eurocommissaris Didier Reynders beheerde. Dat bericht de krant Le Soir donderdag. De bank zou sinds 2018 op de hoogte geweest zijn van regelmatige stortingen van cashgeld door Reynders, die verdacht wordt van witwaspraktijken.
Politiek Politiek Kamer versterkt recht om vergeten te worden De plenaire Kamer heeft donderdag het zogenaamde recht om vergeten te worden uitgebreid en versterkt. Het parlement zette unaniem het licht op groen voor een wetsvoorstel van Anneleen Van Bossuyt (N-VA) dat de meldingsplicht voor vroegere kankeraandoeningen afschaft en het recht om vergeten te worden uitbreidt naar de reisannulatieverzekering. 'Dit is een echte stap vooruit', vindt Van Bossuyt.
Bijgedachte | Onderwijs Bijgedachte | Onderwijs ‘Het is niet de opdracht van scholen (alleen) om leerlingen tegen dickpics te beschermen’ Wanneer verschillende leerlingen uit dezelfde school op sociale media problemen ondervinden of veroorzaken, eisen ouders vaak dat de school de situatie oplost. Maar de onlineveiligheid van kinderen en jongeren kan onmogelijk helemaal op het onderwijs worden afgeschoven.
Opinie | Caroline Deiteren Opinie | Caroline Deiteren 'We mogen niet wachten tot de klimaatbom valt in Vlaanderen' 'De potentiële schade van een volgende klimaatbom zou voldoende moeten zijn om Vlaanderen wakker te schudden en zich volop te wapenen. Er zijn de voorbije jaren ook al stappen gezet, maar we gaan te traag', schrijft Caroline Deiteren. Ze roept op om ook hier lessen te trekken uit de bosbranden die momenteel de omgeving van Los Angeles teisteren.
Onderwijs Onderwijs Van zelfverwonding in de toiletten tot keukenmessen op de speelplaats: onderwijspersoneel trekt aan de alarmbel Steeds meer Vlaamse leerlingen kampen met mentale problemen of gedragen zich agressief. Scholen weten soms niet meer wat ze daarmee moeten aanvangen.
Opinie | Jef Maes Opinie | Jef Maes 'Vergrijzing gaat over meer dan alleen de pensioenen van de ambtenaren' Jef Maes staat stil bij de cijfers over de bedrijfspensioenen en de plannen van formateur Bart De Wever om de vergrijzing aan te pakken.
Opinie | Paul Becue Opinie | Paul Becue 'Verantwoordelijkheid kan alleen getoond worden als je ook de inkomsten kan beheren' 'De staatshervorming, waarvan Koen Geens aangeeft dat niemand erop zit te wachten, is van levensbelang voor de financiële toekomst van de volgende generaties', schrijft Paul Becue (OVV). Na het lezen van het interview met de ex-minister, hoopt hij dat diens partij CD&V daar op korte termijn werk van zal maken.
Wereld Wereld Voormalig NAVO-baas Willy Claes: ‘We moeten dringend weer gaan praten over ontwapening’ Ook volgens voormalig secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes (86) zijn meer militaire inspanningen noodzakelijk om Rusland op de knieën te krijgen. Tegelijk pleit hij voor gesprekken over ontwapening. ‘De combinatie van miniaturisering van de nucleaire bewapening en artificiële intelligentie brengt enorme risico’s met zich mee.’
Onderwijs Onderwijs Zorgolympiade: ‘Ook leerlingen die géén STEM volgen, moeten trots kunnen zijn op hun richting’ Terwijl de zorgsector met een groot personeelstekort kampt, krijgen zogenaamd ‘zachte’ studierichtingen niet de aandacht die ze verdienen. Een heuse Zorgolympiade moet daar verandering in brengen. ‘We hopen leerlingen te laten ervaren hoe goed het voelt om anderen te helpen.’
Politiek Politiek Waarom Walter Pauli op X blijft: ‘Geef Elon Musk geen vrij spel’ Politieke partijen en sociale organisaties wisselen X in voor BlueSky, collega’s en vrienden praten erover en doen het ook. Ik doe het niet. Ik blijf op X. Elon Musk en zijn bedrijven zullen niet bepalen – positief of negatief - wat ik doe.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet 'De vastgoedmarkt groeit meer dan ooit in drie snelheden' Voor het derde jaar op rij zijn de huizenprijzen in Vlaanderen minder gestegen dan de inflatie. Vastgoed blijkt ook bij ons goedkoper te kunnen worden.
België België Vanessa Samain (Comité I): ‘De opmars van de georganiseerde misdaad beangstigt mij nog het meest’ ‘Propaganda is van alle tijden, maar de Russen geven ons vandaag een masterclass’, waarschuwt Vanessa Samain honderd dagen na haar aantreden als voorzitter van het Comité I.
Politiek Politiek Is het X van Musk een toxisch platform? ‘De tijd van interessante interactie is op X voorbij’ De partij Groen keert X/Twitter de rug toe. Reinout Van Zandycke, expert politieke communicatie, noemt die beslissing een slimme zet.
Justitie Justitie Van ‘dodelijk ongeval’ naar ‘doodslag in het verkeer’: Arizona overweegt aanscherping strafwet Om de ernst van kwalijk rijgedrag te benadrukken, kijken de Arizona-partijen naar een aanpassing van het strafwetboek. De woorden ‘doodslag in het verkeer’ zouden wegpiraten beter moeten afschrikken dan de term ‘ongeval’. Maar verkeersveiligheidsinstituut Vias is niet overtuigd van het nut van de ingreep.
Column | Peter Casteels Column | Peter Casteels 'Het is heel erg begrijpelijk dat Sander Loones geen voorzitter wil worden van de N-VA Héél lang geleden was het de spannendste vraag in de Wetstraatjournalistiek: wie gaat Bart De Wever opvolgen als voorzitter van de N-VA?
Column | Ann Peuteman Column | Ann Peuteman ‘Leerkrachten hebben geen recht van spreken omdat ze zoveel vakantie hebben? Wat een dom argument’ Wie in het onderwijs werkt, heeft veel vakantie en dat wekt nog altijd afgunst op. ‘Maar die aantrekkelijke vakantieregeling wordt al te vaak gebruikt om leerkrachten de mond te snoeren’, schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar column De Zoetzure Dinsdag. ‘Daar moeten we dringend eens mee ophouden.’
Politiek Politiek Vooruit zoekt smoel in Antwerps stadsbestuur: ‘N-VA zal moeten opletten voor Patrick Janssens’ De Antwerpse socialisten voegen de kabinetten van hun drie schepenen samen. Dat sterkt schepen Patrick Janssens in zijn rol als natuurlijke leider. Zijn opdracht is duidelijk: ‘Vooruit een duidelijk profiel geven, zonder coalitiepartner N-VA tegen de schenen te stampen’, zegt politoloog Dave Sinardet.
Politiek Politiek MR-voorzitter Bouchez opent deuren voor ex-leden extreemrechtse Chez Nous MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dekt zijn rechterflank af met een opvallende transfer. Niet alle partijgenoten zijn blij met het extreemrechtse palmares van de nieuwkomers.
België België Joelle Milquet treft schikking en maakt einde aan hangende procedure over belangenvermenging Voormalig cdH-voorzitter Joëlle Milquet heeft een schikking onderhandeld om een einde te maken aan de juridische procedure tegen haar. Dat meldt La Libre Belgique maandag online.
Opinie | Bert Bultinck Opinie | Bert Bultinck ‘Het N-VA-voorstel voor de lerarenpensioenen is nog het kwaadste niet, op één voorwaarde’ ‘Net zoals scouts staan leerkrachten normaal altijd paraat’, schrijft Johan Van Holderbeke op de site van Knack. Van Holderbeke is medewerker van de Leraarskamer, de vijftig leraren die Knack regelmatig samenbrengt om de verhalen te verzamelen van mensen die elke dag voor de klas staan. Dat zijn allemaal echte leerkrachten met echte uitdagingen, niet in …
Onderwijs Onderwijs Onderwijsexpert Wouter Duyck: ‘Vlaanderen zou kunnen investeren in extralegale voordelen voor het onderwijspersoneel’ Duizenden leraren kwamen vandaag op straat om te protesteren tegen de plannen om te raken aan hun pensioen. Volgens onderwijsexpert Wouter Duyck hebben ze een punt.
België België Jong talent: Divina Rebelo (19) is voorzitter bij de Molenbeek Rebels, een sportclub met een sociale doelstelling ‘Molenbeek Rebels is veel meer dan een sportclub, het is een plek waar meisjes zichzelf ontwikkelen en sterk in hun schoenen leren te staan’, zegt Divina Rebelo, die er sinds juni voorzitter is.
België België ABVV-topman Thierry Bodson: 'Sluiten algemene staking niet uit' Werkgeversorganisatie Voka noemt de vakbondsacties van maandag 'voorbarig, onverantwoord en lichtzinnig'. 'Het begrip voor deze acties is zero', zo meldt Voka maandagochtend in een persbericht. De actie verliep in een gemoedelijke festivalsfeer, bij temperaturen rond het vriespunt maar met een aangenaam winterzonnetje. Vooral formateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever en in mindere mate MR-voorzitter Georges-Louis …
Opinie | Stijn Kerkhofs Opinie | Stijn Kerkhofs 'Pensioen leerkrachten? Achter al dat gegoochel met cijfers, schuilt een complexe realiteit' 'Het is duidelijk dat er nood is aan een veel bredere hervorming die niet alleen het pensioensysteem, maar ook de wildgroei aan extralegale voordelen bekijkt, waar koterij na koterij wordt bijgebouwd', schrijven Jan Wostijn en Stijn Kerkhofs van Vista. Beide werken ze in het onderwijs. Zij vinden dat de bestaande pensioensystemen niet aangepast zijn aan de realiteit van vandaag.
Opinie | Johan Van Holderbeke Opinie | Johan Van Holderbeke ‘Waarom leerkrachten die anders weigeren om te staken nu wél meedoen’ ‘Beste politici, als jullie zo verdergaan, wordt het lerarentekort nóg nijpender’, schrijft oud-leerkracht Johan Van Holderbeke naar aanleiding van de protestactie tegen de pensioenplannen van de regeringsonderhandelaars. Hij legt uit waarom de meerderheid van de leerkrachten doorgaans niet meestaakt, maar de actiebereidheid vandaag zo groot is.
België België De grote pensioenstaking: voorbode van een lange oorlog? De regering-De Wever is nog niet gevormd of de eerste algemene staking is een feit. De drie grote vakbonden – christelijk, socialistisch en liberaal – staan regelrecht tegenover een regering met christelijke, socialistische en liberale partijen. De oude allianties hebben plaatsgemaakt voor nieuwe frontlijnen.
Opinie | Ewald Pironet Opinie | Ewald Pironet ‘Op naar minimale dienstverlening in het onderwijs?’ De vakbonden betogen vandaag in Brussel tegen de pensioenplannen. Gevolg is dat heel wat lagere scholen sluiten, zonder opvang voor de kinderen. Er kan worden nagedacht om ook in het onderwijs een soort minimale dienstverlening te organiseren, met een verplichte opvang van de kinderen.
Opinie | Bert Maes Opinie | Bert Maes 'Pensioenen zijn een sleutel tot sterk onderwijs' 'De geplanden aanpassingen aan de pensioenen van de leerkrachten zijn meer dan een financiële kwestie. Ze vormen de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen', schrijven Bert Maes en Greet Decin (UCLL).
Maatschappij Maatschappij Murielle Scherre: 'Eens ‘uit’ staan zou niet slecht zijn' Murielle Scherre is oprichter en zaakvoerder van lingeriemerk La fille d’O.
België België De Roover over lerarenpensioen: regering wil "extreem geleidelijk" hervormen Volgens Kamervoorzitter en N-VA-kopstuk Peter De Roover zullen leraren ook na de pensioenhervorming die de Arizona-partijen willen doorvoeren een beter pensioen hebben dan andere beroepsgroepen.