Gwendolyn Rutten als Europees Commissaris? Liberaal én vrouwelijk

Gwendolyn Rutten © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De speculaties over wie België naar de Europese Commissie stuurt groeien. Zo weerklinkt nu de naam Gwendolyn Rutten. De Open VLD-voorzitster zou een goede oplossing zijn voor de moeilijke puzzel die de federale onderhandelaars moeten leggen: liberaal én toch vrouwelijk.

De speculaties over wie de nieuwe Belgische eurocommissaris wordt, groeien aan. In het verleden doken Marianne Thyssen (CD&V), Karel De Gucht (Open VLD) en Didier Reynders (MR) op als kanshebber op de Europese topjob van Eurocommissaris. Volgens La Libre Belgique en De Tijd is er nu ook een andere mogelijke kandidaat in het spel, namelijk Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten.

Rutten heeft al enige Europese ervaring. Voordat ze kabinetschef werd bij Fientje Moerman, werkte ze enkele jaren als administrateur voor de Europese Toezichthouder voor de Bescherming van Persoonsgegevens.

Genderevenwicht

Intussen zou de Poolse eerste minister, Donald Tusk, de rol van president van de Europese Raad en opvolger van Herman Van Rompuy ‘serieus overwegen’. Maar een belangrijk struikelblok voor Tusk is de discussie over het genderevenwicht in de Europese Unie. Juncker zou gefrustreerd zijn dat zo veel lidstaten mannelijke kandidaten naar voren hebben geschoven voor jobs bij de Commissie. De Europese leider zei dat een Commissie zonder voldoende vrouwen ‘minder legitiem en amper representatief’ zou zijn en dat hij dat zou moeten compenseren door vrouwen belangrijkere functies te geven.

Zo zou Rutten een goede oplossing zijn voor de moeilijke puzzel die de federale onderhandelaars moeten leggen: liberaal én toch vrouwelijk. Al schrijft Le Libre dat de these van Rutten als Europees Commissaris door de onderhandelaars als erg ‘fantasievol’, wordt omschreven.

Puntensysteem

Bovendien is Open VLD de kleinste partij rond de Zweedse onderhandelingstafel, en zou, indien ze de Eurocommissaris krijgt, mogelijk slechts één minister mogen leveren in de nieuwe federale regering. Want alle jobs, waaronder de ministerposten als die van Kamervoorzitter en de Eurocommissaris, worden verdeeld aan de hand van een puntensysteem. De grootste partij wordt daarbij bevoordeeld.

België is het laatste land dat toekomstig voorzitter Jean-Claude Juncker nog geen naam doorspeelde voor een portefeuille in de volgende Europese Commissie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content