Gezondheidsapp voor bruggen: ‘We willen betere voorspellingen kunnen maken over slijtage’
Eline Vereecken (27) legde de basis voor een ‘gezondheidsapp’ voor bruggen
‘Veel bruggen in Vlaanderen naderen het einde van hun vooropgestelde levensduur’, zegt burgerlijk ingenieur Eline Vereecken. ‘Maar een oude brug is niet per definitie gevaarlijk.’ Om te achterhalen wanneer een brug aan herstelling toe is, ontwikkelde Vereecken een nieuw kader voor het optimaliseren van meetcampagnes. ‘Met dat kader kan nu de stap gezet worden naar een gezondheidsapp voor bruggen, waardoor het onderhoudsbudget efficiënter kan worden ingezet.’
Hoe bent u daarvoor te werk gegaan?
Eline Vereecken: Elke brug heeft een levensverwachting volgens een bepaald slijtagemodel. Maar net als bij mensen kunnen we ook bij bruggen niet exact voorspellen hoe oud ze zullen worden. Veel hangt af van externe factoren, zoals hoeveel verkeer er over een brug rijdt.
Voor mijn doctoraat heb ik in de eerste plaats onderzocht hoe de slijtagemodellen gecombineerd kunnen worden met nieuwe metingen. Daardoor vallen er betere voorspellingen te maken over die slijtage en kunnen we herstellingen in een vroeger stadium uitvoeren. Dat maakt het niet alleen goedkoper, het kan ook verdere schade vertragen of zelfs vermijden. Aangezien de budgetten beperkt zijn en we dus niet alle bruggen in Vlaanderen kunnen meten, heb ik ook een methode ontwikkeld om na te gaan of die metingen de investering waard zijn.
Dankzij dat onderzoek kan nu een ‘gezondheidsapp’ voor bruggen gebouwd worden?
Vereecken: Daar zijn onderzoekers mee bezig. Het wordt een tool waarin alle informatie over een brug kan worden samengevoegd en die de toekomstige slijtage van de brug visualiseert. Hoe meer informatie er wordt toegevoegd, hoe nauwkeuriger de voorspelling wordt. Zo kunnen herstellingen optimaal ingepland worden.
Moeten we wakker liggen van de staat van de bruggen in Vlaanderen?
Vereecken: Afgezien van de brokkelbruggen die soms in het nieuws komen, zou ik zeggen van niet. Maar het is natuurlijk geruststellender als we tijdig kunnen ingrijpen en prioriteit kunnen geven aan de bruggen die het dringendst een herstelling nodig hebben. Daarvoor zijn metingen nodig. Sommige bruggen zien er onrustwekkend uit maar zijn nog in relatief goede staat. Andere zien er goed uit, maar hebben wel een herstelling nodig.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."