Gerechtskosten rijzen de pan uit 

In het Justitiepaleis van Brussel. © AFP via Getty Images

Het budget voor gerechtskosten in ons land loopt de spuigaten uit. Volgens gegevens van de FOD Justitie steeg het totale bedrag van de kosten tussen 2020 en 2023 van 81 miljoen euro naar 125 miljoen euro en voor 2024 wordt een overschrijding van 23 miljoen euro verwacht. De federale regering heeft daarom besloten om de duimschroeven aan te draaien, zo staat te lezen in L’Echo.

De grote processen van 2023, over de bomaanslagen in Brussel en Zaventem, hebben zwaar gewogen op deze uitgaven, maar dat is niet de enige reden. De FOD Justitie heeft ook kritiek op de sterke stijging van de vertaal- en tolkkosten, die tussen 2020 en 2023 bijna verdubbeld zijn (van 18,2 naar 33,8 miljoen euro). De administratie vermoedt misbruik op dit gebied en dringt aan op een betere controle van het vertaalwerk dat wordt uitgevoerd tijdens telefoontaps, schrijft de krant.

Geconfronteerd met de daling heeft de FOD Justitie de rechterlijke macht opgeroepen om zuiniger te zijn en de uitgaven beter onder controle te houden. Zo zullen de maaltijden voor juryleden in de assisenrechtbanken niet langer als een kost worden beschouwd, net zoals de reis en het verblijf van rechters en griffiers naar afgelegen assisenrechtbanken.

Fabienne Bayard, voorzitster van het college van de hoven en rechtbanken, dat verantwoordelijk is voor de algemene werking van alle hoven en rechtbanken in België, is niet gediend met de communicatie; “De uitvoerende macht stelt de beslissingen van de rechterlijke macht in vraag. Dit druist in tegen het principe van de scheiding der machten. De noodzaak om geld te besparen mag er niet toe leiden dat we dit principe aanvallen”, zegt ze.

Partner Content