Francesco Vanderjeugd (Open VLD) stopt na verkiezingen als burgemeester van Staden na seksfilmpje

Francesco Vanderjeugd (Open VLD)
Francesco Vanderjeugd (Open VLD) © Belga

De burgemeester van het West-Vlaamse Staden Francesco Vanderjeugd stelt zich geen kandidaat om zichzelf op te volgen bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat heeft hij zondag bekendgemaakt tijdens een livevideo op Facebook. Vanderjeugd kwam eerder deze week in opspraak omdat hij op een partijevent een zelfgemaakt seksueel getint filmpje heeft getoond.

De feiten speelden zich af op 7 juni, toen de liberalen hun West-Vlaamse campagne afsloten in een zomerbar. Vanderjeugd toonde die avond een zelfgemaakt seksueel getint filmpje aan een groep jonge twintigers. Dat veroorzaakte heel wat commotie. Ook Open VLD veroordeelde het gedrag. 

Uiteindelijk maakte Vanderjeugd zondag bekend dat hij na deze legislatuur stopt als burgemeester van Staden. Dat doet hij naar eigen zeggen uit eigen beweging en niet omdat hem dat werd gevraagd. Vanderjeugd bracht de boodschap zondag zeer emotioneel via Facebook-live. ‘Ik ben een mens van vlees en bloed. Ook ik maak fouten en pak zaken verkeerd aan’, klonk het. ‘Ik moet nu op zoek naar de juiste weg en naar de antwoorden om opnieuw een betere versie van mezelf te worden.’

Vanderjeugd kwam eind 2021 ook in opspraak voor belangenvermenging rond de aankoop en verkoop van vastgoed in zijn gemeente. Het parket opende een onderzoek en de burgemeester moet zich in januari 2025 verantwoorden voor de rechter. ‘Ik wil mijn excuses aanbieden dat door mijn handelen onze gemeente in een slecht daglicht kwam te staan, zei Vanderjeugd daarover.

Lees meer over:

Partner Content