Akkoord over begrotingscontrole: oppositiepartijen niet onder indruk
Het federale kernkabinet is het donderdagmiddag na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole.
Premier Alexander De Croo wilde na een waarschuwing van de Nationale Bank saneren – 1,8 miljard euro, naar verluidt – maar stuitte daarbij op links verzet.
Vooral het voorstel om de geplande verhoging van de minimumpensioenen en -uitkeringen op 1 januari 2024 te schrappen, zette kwaad bloed.
Na dagenlange moeizame onderhandelingen besliste het kernkabinet uiteindelijk om de verhoging door te voeren, zij het met minder dan oorspronkelijk voorzien.
Volgens bronnen zou een alleenstaande met een minimumpensioen bruto 1.768 euro pensioen krijgen vanaf 1 januari 2024, in plaats van 1.783,3 euro. Als de vierde schijf zou zijn geschrapt, kwam dat neer op 1.737 euro bruto. Netto blijft er 1.622 euro over, in plaats van 1.606 euro zonder verhoging.
De geplande verhoging van de minimumuitkeringen – werkloosheid, leefloon, arbeidsongeschiktheid en inkomensgarantie voor ouderen – vervalt wel, verneemt Belga uit goede bron.
Oppositie niet onder de indruk
PVDA en Vlaams Belang laken dat de regering het geld gaat zoeken bij de gepensioneerden. ‘De mensen hebben schrik en u stelt ze niet gerust’, luidt het bij N-VA.
Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) hekelt dat de meerderheid bespaart op de laagste pensioenen en uitkeringen. ‘U moet besparen op migratie en niet op de allerzwaksten.’
‘Geen enkele van de voorgaande regeringen heeft zo doortastend iets gedaan voor de minimumpensioenen voor diegenen die werken en voor de zelfstandigen’, verdedigde de premier in de Kamer. ‘Die verhoging gebeurt in verschillende stappen en dat zullen we volgend jaar opnieuw doen.’
De Croo benadrukte ook dat het akkoord geen eindpunt is. Binnenkort worden de fiscale hervorming en de pensioenhervorming aangesneden. ‘De werkstukken liggen klaar.’
Binnen de meerderheid hielden PS, MR en Ecolo de lippen stijf op elkaar. Bij de andere partners viel op dat ook zij vooruitblikten naar de komende hervormingen. ‘Dé manier om de begroting duurzaam op orde te krijgen, is meer mensen aan het werk te krijgen’, zei Wouter Beke (CD&V), die daarvoor naar de fiscale hervorming keek.
Ook Dieter Van Besien (Groen) blikt vooruit naar die hervorming van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). ‘D-Day nadert met rasse schreden.’ En Christian Leysen (Open VLD) herhaalde zijn waarschuwing dat hoe langer de regering wacht om het nodige te doen, hoe drastischer de ingrepen moeten zijn.
Melissa Depraetere (Vooruit) noemde de deal ‘een akkoord voor de mensen dat de lasten echt eerlijk verdeelt’. Er moeten volgens haar absoluut inspanningen gebeuren met het oog op een gezondere begroting op termijn, maar dat mag niet gebeuren op kap van de mensen