Federale formatie schiet dinsdag uit de startblokken met eerste werkgroepen

N-VA-voorzitter en informateur Bart De Wever. © BELGA

De federale onderhandelaars worden dinsdag aan de onderhandelingstafel verwacht voor de eerste thematische werkgroepen. De eerste sneuvelteksten van formateur Bart De Wever worden tegen eind dit weekend en ten laatste begin volgende week aan de beoogde coalitiepartners bezorgd.

Koning Filip heeft Bart De Wever woensdag officieel aangeduid als formateur. De N-VA-voorzitter wil een federale regering met zijn partij, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés op touw zetten. 

De werkwijze is wat gelijkaardig aan de methodiek die N-VA-formateur Matthias Diependaele op Vlaams niveau hanteert: per beleidsthema is er een thematische werkgroep met daarin de specialisten van elke partij. De vijf partijen hebben daarnaast een aantal hoofdonderhandelaars die het hele spel overzien. 

De thematische werkgroepen zullen zich in eerste instantie baseren op de ‘sneuvelteksten’ van de formateur, wordt bevestigd in de entourage van de onderhandelaars. Die ontwerpnota’s worden tegen eind dit weekend of ten laatste begin volgende week aan de andere partijen bezorgd. 

Intussen worden de werkgroepen wel al volop voorbereid in technische sessies met experten van de partijen, onder meer op basis van geactualiseerde cijfers van de administraties.

Vrijdag is dat bijvoorbeeld het geval voor de thema’s begroting en energie. De onderhandelaars willen zekerheid over het kader waarbinnen ze vanaf volgende week kunnen beginnen werken.

Partner Content