FAST-arrestatieteam bestaat 25 jaar en spoorde al meer dan 6.000 voortvluchtigen op 

Ex-minister van Justitie bezoekt een FAST-presentatie. © Belga

Het FAST-team van de federale politie bestaat vandaag/zondag 25 jaar. FAST staat voor Fugitive Active Search Team. Sinds 1999 heeft het team meer dan 6.000 voortvluchtige misdadigers opgespoord in binnen- en buitenland.

Op 25 augustus 1999 werd het FAST-team boven de doopvont gehouden. In het voorjaar van dat jaar voerde de federale politie al een testproject uit in de zone Brussel. In totaal werden in 25 jaar 6.208 voortvluchtigen gearresteerd. Ons land pionierde op Europees niveau met dit soort snelle arrestatieteam. Onder de naam Enfast kwam er in 2010 onder Belgische impuls een Europees samenwerkingsnetwerk.

Eind 2016 lanceerde FAST ‘Belgium’s Most Wanted’, een soort top 20 van de meest gezochte criminelen. Burgers kunnen het FAST-team tips bezorgen: dat was meteen een succes. Enkele uren na de aankondiging van de lijst in 2016 kon de politie dankzij een tip drugshandelaar Marc de Block arresteren in Dilbeek. De man was al zes jaar op de vlucht en zag vlak voor zijn arrestatie hoe zijn eigen foto in beeld kwam tijdens ‘Het Journaal’.

Op de lijst prijken momenteel onder meer terrorist Hicham Chaib en Alam Khorshed: een man uit Bangladesh die in Etterbeek in 2012 een heel gezin heeft uitgemoord.

Het FAST legt sinds 2021 de focus op criminelen die op de vlucht zijn voor een gevangenisstraf van minstens 5 jaar: kopstukken van criminele organisaties of daders van zware geweldfeiten die een gevaar vormen voor burgers. Zo arresteerde de dienst in 2010 de Italiaanse maffiabaas Vittorio Pirozzi in een armtierig appartementje in Schaarbeek.

Ontsnappingskoning Ashraf Sekkaki is nog zo’n opmerkelijke ‘klant’ van het team. Met hulp van de Marokkaanse politie kon hij in 2009 gearresteerd worden in de Marokkaanse bergen. Ook zijn broer – Oualid Sekkaki – werd in 2020 gearresteerd door het FAST.

De lijst houdt niet op: met hulp van het FAST-team arresteerde de politie van Ivoorkust in 2019 de moordenaars en oplichters Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. Ze waren meer dan 20 jaar lang op de vlucht. Van Acker was de eerste vrouw op de vlucht die het schopte tot de most-wantedlijst. In 2021 werd Van Acker veroordeeld tot 24 jaar opsluiting en Lacote tot 30 jaar. En vorig jaar nog kon FAST drugsbaas Nordin El Hajjioui – alias ‘Dikke Nordin’ – klissen in Dubai.

Het FAST werd opgericht en jarenlang geleid door Martin Van Steenbrugge, broer van advocaat Walter Van Steenbrugge. In 2019 ging hij met pensioen. Commissaris Gerry Van Loock nam de fakkel over. Er staan momenteel 951 dossiers open.

Partner Content