Farmers Defence Force Belgium: ‘We moeten hard terugslaan’

© Belga
Adriaan Cartuyvels

Farmers Defence Force Belgium loopt voorop in de boerenprotesten in ons land. Als trotse ‘verdedigers van het boerenbelang’ zijn ze voor militante boeren een welgekomen verlossing.

Drie poppen met erboven geschreven ‘N-VA’, ‘CD&V’ en ‘Open VLD’ branden zondagavond aan een galg op de Grote Markt in Turnhout. ‘Het is genoeg geweest. We slaan hard terug’, roept voorzitter van de Farmers Defence Force Belgium Bart Dickens terwijl de vlammen aan de poppen likken. ‘De regering heeft een helse schrik dat we allemaal samen gaan vechten tegen het Europese beleid. Daarom hangen we vanavond de drie regerende partijen aan de strop!’ Het startschot van de boerenkrijg in ons land lijkt daarmee te zijn gegeven. Vandaag protesteren diezelfde boeren voor het Europees Parlement.

#Stemzeweg

Bij onze noorderburen zag Farmers Defence Force (FDF) het licht in 2019 nadat dierenactivisten ruim tien uur de stal van een varkensfokkerij hadden bezet. Dat was de spreekwoordelijke druppel voor oprichter Mark van den Oever. Hun opvallende blauwe wapenschild met twee gele hooivorken maakte duidelijk dat ze het meenden. ‘We gaan net zo lang door met de strijd totdat die belachelijke eisen voor het terugdringen van stikstof van tafel zijn’, zei Van den Oever in het Nederlandse Algemeen Dagblad. Toen bij de laatste Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen de BoerBurgerBeweging een monsterzege behaalde, reageerde FDF tevreden. Hun #stemzeweg-campagne had haar werk gedaan, maar meer dan vier jaar na de oprichting is hun strijd nog lang niet gestreden.

Enter Farmers Defence Force Belgium. Onder het motto ‘genoeg is genoeg’ richt Bart Dickens in de zomer van 2023 het Belgische broertje op. ‘Wij zijn de derde landbouworganisatie in België en zullen meer ruggengraat hebben dan de Boerenbond en ABS (Algemeen Boerensyndicaat, nvdr).’ Met hun hoofdzetel in de Kempen, dicht bij het Turnhoutse Vennengebied, bevinden ze zich in een streek waar boeren hard worden getroffen door het stikstofdecreet. Ook de nieuwe beweging BoerBurgerBelangen, ondertussen een officiële politieke partij onder leiding van Tine Hermans, ontstond in deze contreien.

Belangen

‘We moeten opstaan, vechten en hard terugslaan’, riep Dickens op een actie in Sint-Truiden. ‘Het bestuur van de dictatuur in Vlaanderen moet aftreden.’ Het ongenoegen bij landbouwers over de Vlaamse regering is groot. Het werk van FDF Belgium is volgens de voorzitter pas voltooid als ‘alle wetsvoorstellen die raken aan de bestaanszekerheid van de boeren van tafel zijn’.

Verder kunnen veel boeren zich volgens Dickens niet meer vinden in de twee ‘traditionele’ landbouworganisaties en was het daarom tijd voor een nieuwe wind. ‘ABS heeft bij veel boeren afgedaan sinds het vorig jaar met Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) door het land trok om het stikstofakkoord te verdedigen. De Boerenbond op zijn beurt is veel te laat in actie geschoten. Daarnaast hebben zij met de overkoepelende holding MRBB veel andere belangen en lijkt het sterk de vraag of zij wel de belangen van de boer verdedigen.’

Hun soms extreme acties, zowel in België als in Nederland, beginnen telkens online met een groot ongenoegen over het beleid, en worden voortgezet door de trekkers van stal te halen voor demonstraties en blokkades, zoals momenteel in het hele land gebeurt. De gesloten Facebook-groep van FDF Belgium telt bijna 4000 leden. Online tegenstanders noemen hen ‘trekkerterroristen’ en ‘boerenknokploegen’.

De eerste actie van de Belgische afdeling was in Antwerpen, gericht tegen de partij van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ze voelden zich verraden. Minister Demir plaatst ‘de belangen van de industrie boven die van de landbouw’. Met meer van dat soort demonstraties hoopt FDF Belgium hun ledenaantal op te voeren en te groeien tot een ‘landbouworganisatie waar de politiek rekening mee houdt’. Daarbij zullen ze ‘zeker niet altijd ja knikken’ en moet het ‘stroken met datgene waar wij voorstaan’, zei de voorzitter in HLN. ‘Het is alles of niks, zonder water bij de wijn.’

Controverse

De beweging is officieel niet gelinkt aan een politieke partij, maar extreme uitspraken worden niet geschuwd. De Nederlandse oprichter Mark van den Oever vergeleek de situatie van boeren met die van Joden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. En na verschillende radicale acties en doodsbedreigingen werd FDF in Nederland benoemt als ‘activistische organisatie’ en ‘polariserende factor’ door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. In België diende minister Demir een klacht in nadat een boer tijdens een actie in de Kempen een pop aan zijn tractor had gehangen met het bijschrift ‘Demir aan de strop’.

Vorige week zat de Belgische afdeling samen met de extreemrechtse partij Rassemblement National in een panelgesprek dat was georganiseerd door de denktank MCC Brussels. Die denktank onderhoudt nauwe banden met de Hongaarse regering van Viktor Orbán en probeert boze boeren samen te brengen die het kluwen van Europese regelgevingen moe zijn. ‘De Europese Unie is in oorlog met zijn boeren’, schrijven ze in een paper over het landbouwbeleid in Europese lidstaten. Zelf claimt Dickens dat ze geen banden met de organisatie hebben. Op X bedankte het officiële FDF-account deze week Orbán voor zijn aanwezigheid en steun tijdens de protesten in Brussel.

FDF Belgium wil volgens de voorzitter niets met politieke partijen te maken hebben. ‘Verschillende partijen toonden hun interesse voor ons: van CD&V en N-VA tot Vlaams Belang. Maar FDF Belgium wil eerst alles op een rijtje zetten vooraleer een uitgestoken politieke hand in overweging te nemen’, zei Dickens in een interview met Apache. Dat FDF zich aan extreemrechts zou hebben uitgeleverd, daar is volgens Dickens ‘niets van waar’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content