‘Onze privacy baart ons te weinig zorgen’

Er is maar één manier om te verhinderen dat Facebook misbruik maakt van uw gegevens, zegt Rob Heyman, socialemediaexpert aan de Vrije Universiteit Brussel, en dat is: ‘Facebook niet gebruiken.’

Bestaat er een sluitende manier om Facebook geen misbruik van je gegevens te laten maken?

Pol Van Genechten, Balen

Rob Heyman: Eigenlijk niet. Gratis diensten, zoals Facebook, bepalen zelf de regels. De enige keuze die we hebben, is: ze niet gebruiken. Je privacyinstellingen aanpassen heeft weinig zin, want Facebook heeft alle ruwe gegevens sowieso ter beschikking. Een andere mogelijkheid is verkeerde informatie invullen, zoals een valse naam. Maar dan kun je geen vrienden meer toevoegen en beperk je je eigen gebruik. Adblockers, die voorkomen dat er op je Facebook-pagina advertenties verschijnen, bestrijden alleen de symptomen: ondertussen blijft Facebook jouw gebruikersprofiel opstellen. In je advertentie-instellingen kun je dat profiel wel raadplegen, wat interessant kan zijn. Eigenlijk is Facebook behoorlijk transparant over wat ze met je gegevens doen. Gebruikers spenderen daar alleen veel te weinig aandacht aan, omdat ze denken dat er geen probleem is met hun privacy.

Moeten we niet ál onze data van Facebook kunnen verwijderen, als we dat willen?

Karel Roeck,

Nieuwrode

Heyman: Je kunt nu al bijna al je gegevens permanent verwijderen. Berichten die je naar iemand anders gestuurd hebt, blijven wel bewaard, want die zijn ook eigendom van die andere gebruiker – net zoals je niet aan Bpost kunt vragen om alle brieven te vernietigen die je ooit verstuurd hebt. Na een tijd verdwijnen je andere data ook uit de back-ups die Facebook maakt.

Ondertussen kopieert de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA dan weer wel alle informatie op Facebook in realtime, en houdt die bij. Daar kan Facebook weinig aan doen.

Ik heb geen Facebook-account, maar de Facebook-app staat wel op mijn tablet. Heeft het bedrijf via die app toegang tot mijn gegevens?

Philippe Bellengé,

Houtem

Heyman: Ja, want als je zo’n app installeert, heeft Facebook informatie van je nodig. Maar als je geen persoonlijke account hebt, kunnen ze daar verder weinig mee aanvangen.

In het verleden is Facebook in opspraak gekomen omdat ze mensen volgden die geen account hadden. ‘Dat is om de veiligheid te garanderen’, zeiden ze eerst. Later beweerden ze dat er een bug in het spel was. In elk geval doen ze dat nu niet meer.

De privacywetgeving verschilt van land tot land, maar Facebook wordt wereldwijd gebruikt. Moet er geen mondiale wetgeving komen?

Tom Van Sichem,

Westmalle

Heyman: Op Europees niveau is er sinds 1995 een zekere harmonisatie geweest. En in mei 2018 treedt een Europese verordening in voege die geen ruimte voor interpretatie overlaat: direct marketing wordt dan strenger gereguleerd, en er komt een ‘recht om vergeten te worden’. Maar mondiale verdragen afsluiten is veel moeilijker. De Amerikanen, bijvoorbeeld, hebben heel andere opvattingen over privacy dan wij. Wiens normen moet je dan toepassen?

VOLGENDE WEEK

Hoe kan uw geld het beste renderen?

Stel uw vraag aan vermogensbeheerder Marc Stevens, zaakvoerder bij het familiebedrijf Leo Stevens.

Mail uw vragen naar mijnvraag@knack.be en maak kans op een boekenbon van Standaard Boekhandel ter waarde van 20 euro.

Door JELLE DEHAEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content