Etikettering van Israëlische producten uit nederzettingen in Palestijns gebied dichterbij

Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever (archiefbeeld) © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Een van de mogelijke maatregelen van de Belgische regering naar aanleiding van het Israëlisch-Palestijns conflict is het labelen van Israëlische producten die uit de illegale nederzettingen in Palestijns gebied komen. Zowel ontslagnemend minister Johan Vande Lanotte (Economie en Consumentenzaken, SP.A) als Didier Reynders (Buitenlandse Zaken, MR) heeft daar zijn goedkeuring voor gegeven.

Groen en Ecolo veroordelen, zo laten ze weten, het geweld en de schendingen van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechten langs beiden kanten in de oorlog tussen Israël en Hamas, dat de Gazastrook controleert.

Etikettering

De groenen pleiten onder meer voor een verbod op Israëlische producten uit de illegale nederzettingen in Palestijns gebied. Daar is momenteel nog geen sprake van, maar na de FOD Economie heeft ook Buitenlandse Zaken wel groen licht gegeven voor een etikettering van dergelijke producten, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Hetzelfde gebeurt ook al in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

‘Dat zou al een sterk signaal zijn’, zegt De Vriendt aan Knack.be. ‘Ik zal zelf een parlementaire vraag indienen om de uitvoering daarvan te controleren.’

Volgens Groen is de export uit de (volgens internationaal recht illegale) nederzettingen naar EU-lidstaten meer dan 230 miljoen euro per jaar waard. Dat is 15 keer meer dan de totale export van de Palestijnse gebieden naar de EU. Vooral fruit en groenten, maar ook onder meer honing, olijfolie en cosmetica worden in de nederzettingen geproduceerd.

‘Als op deze producten staat dat ze uit Israël komen, dan klopt dat niet met het internationaal recht,’ argumenteert Groen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content