ECB-uitspraken Van Overtveldt: coalitiepartners niet tevreden, Luc Coene ziet geen problemen
Johan Van Overtveldt krijgt ook binnen de regering de wind van voren na zijn uitspraken over het beleid van de ECB. “Ik vind het ongepast dat de minister van Financiën dit soort uitspraken doet”, klinkt het bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, heeft zich er niet aan gestoord.
Volgens Beke schaadt Van Overtveldt met zijn kritiek op de plannen van de ECB het vertrouwen in de economische heropleving.
Pas vandaag besliste de Europese Centrale Bank om elke maand zestig miljard in de Europese economie te pompen. Van Overtveldt wachtte daar niet op om kritiek te spuien. Volgens hem, zo zei hij in De Standaard, riskeert de ECB met die financiële injectie het spaargeld van de gewone burger te ontwaarden. De uitspraken leverden in de Kamer al een verhit debat op.
‘Economen kunnen van mening verschillen’
Vooral CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy was niet mals. “Wij zijn beiden economen en we kunnen van mening verschillen”, klonk het. Maar de ECB heeft volgens Van Rompuy maanden gediscussieerd over dit beleid dat de economie moet stimuleren, de deflatie moet tegengaan en de rente verlagen. “U bent journalist geweest, maar nu bent u minister van Financiën”, ging Van Rompuy voort. Van Overtveldt was iets meer dan een jaar geleden nog hoofdredacteur van Trends en schreef onder meer het boek ‘Het einde van de euro’.
Dat Van Overtveldt dan zegt dat de ECB een aanslag pleegt op het spaargeld, was voor de CD&V’er not done.
‘Japanse toestanden vermijden’
CD&V-voorzitter Wouter Beke treedt die kritiek bij. “De Europese Centrale Bank is onafhankelijk, iedereen is er bij gebaat als die onafhankelijkheid gerespecteerd wordt”, zegt hij op deredactie.be. Volgens Beke zijn er redenen waarom de ECB haar beslissing genomen heeft. “Het is de bedoeling om Japanse toestanden te vermijden. Zodat we niet langdurig in een periode van deflatie belanden, waarin de ontwaarding van het spaargeld manifest zou zijn. Het is niet verstandig dat een minister van Financiën daar uitspraken over doet.”
Voorzichtig tewerk gaan
Ook kamerlid Luk Van Biesen (Open VLD) raadde Van Overtveldt aan om wat omzichtiger tewerk te gaan. ‘Als een minister van Financiën zoiets zegt, dan is dat niet van dien aard om het vertrouwen in de EU aan te wakkeren.’
‘Politici mogen nadenken over monetair beleid’
Van Overtveldt zelf benadrukte aan het einde van het vragenuurtje dat hij de beslissingen van de ECB wel degelijk respecteert. ‘Maar zoals sommige centrale banken wel eens commentaar op de politiek hebben, zo mogen de politieke verantwoordelijken ook nadenken over het monetaire beleid.’
Op Twitter kreeg Van Overtveldt niet alleen van partijgenoten bijval voor die uitspraak. Veel mensen zagen niet in waarom er bij het beleid van de ECB geen kanttekeningen of vraagtekens geplaatst mochten worden.
Luc Coene: ‘Geen probleem met uitspraken’
Ook Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank van België, heeft zich niet gestoord aan de uitspraken van Van Overtveldt over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). “Wij doen ook uitspraken over het beleid van de regering. Dan lijkt het mij maar normaal dat een minister uitspraken doet over ons”, zei Coene donerdag in Terzake. Volgens Coene zal de Nationale Bank in het plan van de ECB maandelijks zo’n 1,5 à 1,6 miljard euro aan overheidsobligaties opkopen.
‘Beleid heeft niet als doel de spaarder te helpen’
De gouverneur ziet echter geen probleem met het feit dat de N-VA-minister zich heeft uitgelaten over het ECB-beleid, al is hij het er niet mee eens dat de spaarder de dupe dreigt te worden. “Het beleid heeft trouwens niet als doel de spaarder te helpen”, aldus Coene. Volgens de gouverneur moet het beleid vooral helpen om mensen aan te zetten te investeren en zo groei te creëren. Tegelijk erkent Coene dat de ECB-bazooka geen “mirakeloplossing” is en dat er ook risico’s aan verbonden zijn.
(Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier