Douane onderschept steeds vaker gevaarlijke zombiedrugs flakka en Monkey Dust

Flakka © Getty

De Belgische douane onderschept steeds vaker de synthetische zombiedrugs flakka en Monkey Dust. Uit recente cijfers blijkt dat het aantal inbeslagnames van deze gevaarlijke designerdrugs toeneemt, laat de FOD Financiën maandag weten in een persbericht.

Het parket meldde eerder al een stijging van het aantal dossiers over flakka en Monkey Dust. De cijfers van de douane bevestigen die trend. Terwijl de douane in 2022 slechts 16 gram flakka in beslag nam, werd dit jaar al 1.844 gram onderschept. Daarnaast nam ze in 2024 ook al 1.737 gram Monkey Dust in beslag. Alle zendingen werden aangetroffen in postzendingen met bestemming het Verenigd Koninkrijk.

Flakka en Monkey Dust zijn zeer gevaarlijke en zeer verslavende synthetische designerdrugs waarvan de effecten krachtiger en gevaarlijker zijn dan die van bijvoorbeeld xtc of cocaïne. Gebruik kan leiden tot ernstige hallucinaties, ongecontroleerde bewegingen en zelfs gewelddadig gedrag. Gebruikers raken vaak in een bewustzijnsvermindering die hen tot gevaarlijke handelingen aanzet. Zelfs bij beperkt gebruik kunnen deze drugs op korte termijn heel wat schade aanrichten aan de mentale en fysieke gezondheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content