Dokters: Patiënten beter informeren over gevaar van overdosis paracetamol
Een jonge vrouw heeft in het UZ Gent een levertransplantatie moeten ondergaan omdat ze te veel pijnstillers had ingenomen. Dokters roepen op tot betere informatieverschaffing over de risico’s van paracetamol.
Omdat het niet de eerste keer is dat zoiets gebeurt, roepen dokters apothekers op om hun klanten beter uit te leggen hoeveel pijnstillers ze mogen slikken en wat de gevaren zijn van een overdosis, meldt VTM Nieuws zaterdag.
De jonge vrouw nam twee weken lang 7 à 8 pijnstillers van 1 gram per dag tegen haar hevige tandpijn, totdat haar lever het niet meer aankon en een transplantatie nodig was.
“Je neemt bijvoorbeeld vandaag een te hoge dosis in, morgen ben je wat misselijk. De dag erna ga je naar spoedopname omdat je je echt ziek voelt. De dag daarna lig je op intensieve zorg in coma en dan overlijd je, ofwel moet je een dringende levertransplantatie krijgen”, zegt Hans Van Vlierberghe, leverarts aan de UZ Gent, aan VTM Nieuws.
Vrij beschikbaar
In het UZ Gent krijgen ze maandelijks een patiënt binnen met een paracetamol-intoxicatie, gemiddeld 1 keer per jaar moet de lever effectief getransplanteerd worden. Artsen vragen daarom aan apothekers om hun patiënten beter te informeren.
“Gezien paracetamol vrij beschikbare medicatie is, denk ik dat er een belangrijke taak is voor de apothekers om wanneer ze paracetamol meegeven met de patiënt hen duidelijk uitleg te geven over de dosering en over de termijn waarop ze deze paracetamol mogen gebruiken”, aldus Van Vlierberghe.
De Apothekersbond denkt niet dat paracetamol op voorschrift de oplossing is. Zij denken eerder aan een dossier van elke patiënt waarin ze bijhouden welke medicijnen die koopt, ook de medicijnen die niet op voorschrift zijn.