Bijgedachte | België

‘Doe ik mijn deur nog open voor de mensen van Fluvius?’

De digitale meter
De digitale meter © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Redacteur Tex Van berlaer toont weinig animo voor zijn nieuwe digitale meter.

De lente is nog ver weg maar ik bereid me al weken voor op een grote schoonmaak. Locatie: de kelder. De reden: de mensen van Fluvius en hun digitale meter voor elektriciteit en aardgas.

Ik geef toe, ik heb het te lang laten aanslepen. De kartonnen dozen stapelden zich op, verschillende ophaalmomenten van de gemeentelijk afvaldienst werden gemist. Op de koop toe hebben we onlangs enkele nieuwe stoelen gekocht, waardoor de oude in diezelfde kelder terechtkwamen. Het is een zootje.

Over een week verwachten we bezoek van Fluvius en tegen dan moet alles opgeruimd zijn. De digitale meter die ze gratis komen installeren is verplicht, zo werd ons uitgelegd in een beleefde maar stellige brief. Een boete bij niet-naleving zou tegen de 300 euro bedragen. Dat is een grondige opruimbeurt waard.

Al is het met een gemengd gevoel. Was er dan iets mis met onze ‘oude’ analoge meter? Wij verbruikten, en de meter registreerde dat verbruik. Meer is toch niet nodig?

Niet dus. Volgens netbeheerder Fluvius is een digitale meter ‘slim’ doordat ik hem kan koppelen aan apps op mijn telefoon. Voortaan zal ik mijn gebruik bijsturen, ‘wat zowel mijn factuur als het klimaat ten goede komt’. Ik dacht dat het volstond om alle lichten en verwarming uit te doen in ruimtes waar ik niet hoef te zijn. Maar dat was vast iets uit de tijd van de domme meters, die binnenkort voltooid verleden is.

Of is er een weg terug? De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), de adviesraad van de sociale partners, heeft vragen bij de uitrol van digitale meters in alle Vlaamse woningen. De SERV schrijft dat de kosten zijn opgelopen en de baten gedaald. Eerst was er sprake van een factuur van 400 euro voor een gemiddeld gezin. Die is nu opgelopen tot ruim 1000 euro.

Dat lokte meteen een reactie uit van de Vlaamse minister van Energie. Zuhal Demir (N-VA) wil nu te weten komen of ‘de 100 procent tegen eind 2029 überhaupt het sop de kool wel waard is’. De minister wil dat de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) een kosten-batenanalyse maakt.

Dat is kras, want in 2020 wilde minister Demir de uitrol nog ‘versnellen’. Zou de operatie eerst 15 jaar duren, dan moest dat toen binnen de 10 jaar gebeuren, vond ze. Tegen eind dit jaar moest 80 procent van de huishoudens een digitale meter hebben, tegen 2029 iedereen.

Ook minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD) mengde zich in het debat. ‘We moeten de mensen niet nodeloos op kosten jagen’, zei ze. ‘Als het goedkoper kan, doe het dan goedkoper.’ Het inzicht komt rijkelijk laat, nu de helft van de huishoudens al een digitale meter heeft. De Vlaamse regering slaat een slecht figuur, want een voorbeeld van goed bestuur kun je dit bezwaarlijk noemen.

Doe ik volgende week nog open voor de mensen van Fluvius? Misschien hang ik wel een briefje aan de voordeur: ‘Bezig met kosten-batenanalyse.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content