Demir naar Cassatie over Klimaatzaak: ‘Franstalige rechter legt Vlaanderen collectieve verarming op’

Zuhal Demir (N-VA) © Getty

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal wel degelijk cassatieberoep aantekenen tegen de beslissing van het Brusselse hof van beroep, dat het Vlaams Gewest, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Belgische Staat het bevel geeft de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te doen dalen in vergelijking met 1990.

Dat heeft ze vrijdag gezegd in De Ochtend (Radio 1). Volgens haar “legt een Franstalige rechter een collectieve verarming op aan de Vlaamse Gemeenschap”.

Vlaanderen werd donderdag samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Belgische Staat in beroep veroordeeld omdat ze volgens het Brusselse hof van beroep te weinig inspanningen hebben gedaan en doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Nadat het arrest in de zogenoemde Klimaatzaak donderdag bekend was geraakt, zei Demir al de beslissing te zullen analyseren “met het oog op cassatie”.

Vrijdag bevestigt ze cassatieberoep te zullen aantekenen. “Het is principieel. We leven in een democratie, maar het hof van beroep gaat verder dan de Europese verplichtingen.”

Demir ziet in het arrest een beslissing van een Franstalige rechter om Vlaanderen een “collectieve verarming” op te leggen. “Ik zal niet toelaten dat een rechter politieke beslissingen gaat nemen. Want wat die eigenlijk doet, is een ‘degrowth’-verhaal opleggen.”

Bovendien maakte die rechter volgens haar een fout door van een algemene reductie te spreken en geen onderscheid te maken tussen de sectoren die binnen het Europese emissiehandelssysteem (ETS) vallen en die erbuiten.

Wat Demir naar eigen zeggen sterk verbaast, is het feit dat het Waals Gewest niet veroordeeld werd. “Hoe komt dat? Omdat Wallonië twee hoogovens in Luik en Charleroi heeft gesloten. Daardoor is de uitstoot van CO2 fors gedaald, maar dat had ook gevolgen voor de werkgelegenheid.” Demir is dan ook niet van plan bedrijven of hele sectoren te sluiten om de klimaatdoelstellingen te halen. “Dat pad gaan we niet bewandelen”, zei ze.

Beroep Klimaatzaak

Het hof geeft de drie overheden nu het bevel om tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55 procent te doen dalen, in vergelijking met 1990, maar doet nog geen uitspraak over de dwangsom van één miljoen euro per maand die door de vzw Klimaatzaak was gevraagd.

Daarvoor wacht het hof de cijfers van 2022 tot 2024 af over de uitstoot van broeikasgassen.  In eerste aanleg was ook het Waals Gewest veroordeeld, maar volgens het hof van beroep heeft dat gewest wel de nodige vooruitgang geboekt in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

‘Procedureslag’

De uitspraak van het Brusselse hof van beroep over het Belgische klimaatbeleid moet het definitieve einde zijn van een juridische strijd die nooit had mogen beginnen. Dat zegt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit) vrijdag in een reactie op het arrest van donderdag.

“Verdere procedureslagen zoals minister Demir die blijkbaar wil voeren, dienen alleen het status quo. Verdere procedures zorgen alleen voor meer stilstand en achteruitgang. Daar betaalt de Vlaming nu al de factuur voor”, zegt de partij bij monde van Bruno Tobback. “We moeten eindelijk investeren in een sociaal klimaatbeleid waardoor iedereen erop vooruitgaat.”

De Vlaamse socialisten willen dat er nu werk gemaakt wordt van een “echt” Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP). “Geen samenraapsel van een Vlaams, Waals, Brussels en federaal plan. Maar een coherent, gecoördineerd en ambitieus plan van de verschillende overheden om de reductiedoelstelling van 55 procent te halen.”

De partij benadrukt nog dat zo’n ambitieus klimaatbeleid hand in hand moet gaan met welvaart en sociale rechtvaardigheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content