De Wever zat maandag samen met Groep van 10 en partijvoorzitters

De Wever
Bart De Wever (N-VA). © Belga

Federaal formateur Bart De Wever heeft maandagochtend samengezeten met vertegenwoordigers van de Groep van 10. Vakbonden en werkgevers waren daar al langer vragende partij voor. VBO-topman Pieter Timmermans spreekt van een “open en constructief gesprek”.

De vakbonden en werkgevers vroegen eerder deze maand in een brief al om een formeel gesprek met formateur De Wever. De vijf partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering, N-VA, MR, Les Engagés, Vooruit en CD&V, hadden eerder al ontmoetingen met onder meer de top van de Nationale Bank, de federale ziekteverzekering en de nucleaire waakhond FANC, maar de Groep van 10 kwam nog niet aan bod. 

Naar verluidt wou De Wever gezien de krappe timing – de formateur mikt op een nieuwe regering tegen 20 september – eerst geen belangengroepen uitnodigen, maar maakte hij dan toch een uitzondering voor de G10. De vertegenwoordigers van de vakbonden en werkgeversorganisaties werden maandagvoormiddag een dik uur lang gezamenlijk ontvangen door De Wever en enkele van zijn medewerkers. De andere partijen in de formatie waren niet aanwezig. 

Volgens de topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen Pieter Timmermans was het gesprek met De Wever “open en constructief”. Op een aantal lekken in de pers – De Wever zou mikken op een begrenzing van de werkloosheid in de tijd of een beperking van de loonindexering tot het nettoloon – wilde de N-VA-voorzitter niet ingaan, maar hij heeft wel geluisterd naar de bezorgdheden van de sociale partners. Voor het VBO gaat het dan vooral om de economische toestand, die niet alleen in de industrie maar ook in de handel en diensten stilaan zorgen baart. 

Ook Johan Bortier, de directeur van de studiedienst bij Unizo, spreekt van een constructief overleg. De zelfstandigenorganisatie heeft gepleit voor maatregelen om externe schokken zoals de exploderende energieprijzen na de inval van Rusland in Oekraïne, beter op te vangen. Dat kan door de netto-loonindexering, maar ook onder meer door de hervorming van de korf op basis waarvan de index wordt vastgelegd, klinkt het. Energieproducten als gas en olie wegen daar nu nog zwaar in door. Samen pleiten de sociale partners ook voor een slimme kilometerheffing om de mobiliteitsproblematiek aan te pakken. 

De socialistische vakbond ABVV wil in elk geval niet dat er aan de index wordt geraakt en pleit voor het openbreken van de loonnnormwet, waardoor bedrijven hun werknemers indien mogelijk zelfs meer opslag kunnen geven dan de wettelijke maximale loonsverhoging. Nationaal secretaris Miranda Ulens heeft dat maandag aan tafel met De Wever nog eens benadrukt, valt te horen bij een woordvoerder.  Volgens de christelijke vakbond ACV heeft De Wever de grote budgettaire uitdagingen geschetst, maar zou hij ook aangegeven hebben dat de meest kwetsbare groepen worden ontzien. 

De liberale vakbond ACLVB is “voorzichtig positief” na afloop van het gesprek met de formateur. “We zijn optimistisch dat het sociaal overleg duidelijk als een belangrijke hefboom behouden blijft”, zegt voorzitter Gert Truyens. De liberale bond is onder meer ook tevreden met de verhoging van de maaltijdcheques die op tafel zou liggen. Dat zou dan wel gepaard gaan met een afschaffing van de ecocheques, berichtte Het Laatste Nieuws maandag. 

Maandagmiddag vergaderde De Wever in de centrale stuurgroep met partijvoorzitters, hoofdonderhandelaars en sherpa’s. Maandagavond rond 18.30 uur komt daar voor het eerst ook de nota rond arbeidsmarkt, fiscaliteit en pensioenen, die hij voor het weekend aan de toekomstige coalitiepartners heeft overgemaakt, aan bod. De formateur mikt op grote hervormingen in die drie domeinen en koppelt ze daarom aan elkaar.

Zodra er meer duidelijkheid bestaat over concrete maatregelen, zou De Wever volgens verschillende bronnen aan tafel opnieuw met de sociale partners willen samenzitten. Voor Timmermans is het in elk geval belangrijk dat de nieuwe regering meer dan de vorige investeert in het sociaal overleg. “De regering en de sociale partners houden een elastiek vast, en als ze te ver van elkaar staan, knapt die. Dat moeten we zien te vermijden.’

Partner Content