‘De NMBS heeft duidelijk een toiletprobleem’
De NMBS heeft een toiletprobleem, stelt Knack-redacteur Stijn Tormans.
Een beroemd filosoof zei ooit dat de staat van een bedrijf afgemeten kan worden aan de toestand van zijn toiletten. Als die theorie klopt, is de NMBS failliet.
Een paar dagen geleden kreeg ik een brief van een reiziger. Ze zat, schreef ze, in een trein waarop geen enkel toilet werkte. Zelfs de treinbegeleider geneerde zich dood, hij wist niet waar hij moest kijken. Hij vertelde ook dat treintoiletten tegenwoordig systematisch afgesloten worden ’tot er nog één overblijft’. In Brussel hadden ze hem gezegd dat dat gedaan werd om ‘brandgevaar te vermijden’.
Ik weet niet wanneer het treintoilet ooit uit de gratie is geraakt, maar de NMBS heeft duidelijk een toiletprobleem.
Pyromanie in het treintoilet! Welke excuses zullen ze ‘in Brussel’ nog verzinnen om de dienstverlening niet te verzorgen?
Ik weet niet wanneer het treintoilet uit de gratie is geraakt, maar de NMBS heeft duidelijk een toiletprobleem. Een schone wc spotten in haar voertuigen wordt een zeldzaamheid. En in veel moderne treinen worden er zo weinig mogelijk gebouwd. Zoals in de Desiro’s, met stip de vreselijkste treinen van het Belgische net.
Elke vorm van luxe is er vakkundig gebannen. En, helemaal trouw aan die filosofie, is er ook maar één toilet — dat meestal defect is. Een enkele keer werkt het zowaar, hoewel.
Een of andere onverlaat heeft geoordeeld dat de goede oude wc-deur passé is, ze is nu vervangen door een automatische deur met drukknop. Binnen is er niet alleen een toilet, maar zijn er ook twee knoppen waarop ‘SOS’ staat. Geen overbodige luxe: een paar keer dacht ik dat ik meespeelde in een horrorfilm. Een keer ging de deur te vroeg weer open. Een andere keer, in de Ardennen, ging ze helemaal niet open. Alle knoppen kapot, gelukkig werkte mijn goede oude stem nog. ‘Aidez-moi! Aidez-moi!’ Bij dezen nog eens dank aan mijn Waalse bevrijders. Niemand wil eindigen als fait divers.
Beste mevrouw Dutordoir, naar het toilet gaan is al sinds de oertijd een mensenrecht. Op sommige dingen kun je niet besparen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier