In beeld: De arme blanken van Zuid-Afrika
Coronation Park in Krugersdorp diende begin de twintigste eeuw als concentratiekamp voor Afrikanen tijdens de Boerenoorlog tegen de Britten. Daarna was het een caravanpark waarheen families tijdens de weekends op uitstap gingen. Sinds zeven jaar is het de woonplaats van ongeveer 400 arme blanken die dagelijks moeten vechten om te overleven.
Sinds de afschaffing van de apartheid worden de blanke Zuid-Afrikanen niet meer afgeschermd van de armoede. Maar liefst 450.000 mensen van de in totaal 4,5 miljoen blanken leven in parken zoals Coronation park onder de armoedegrens.
Het apartheidsregime beschermde de zwakste en minst opgeleide blanken. De civiele bescherming en staatsbedrijven creëerden banen voor de arme blanken zodat ze een dak boven het hoofd hadden. Voor de afschaffing hadden zelfs de armsten een eigen zwembad.
Door de globale economische crisis hebben de blanken het nog moeilijker om werk te vinden en een inkomen te krijgen. Daarnaast is de kans zeer groot dat woonparken zoals Coronation zullen moeten wijken voor de Wereldbeker Voetbal die deze zomer van start gaat in Zuid-Afrika.
Arme blanke Zuid-Afrikanen zien zichzelf als de slachtoffers van nieuwe “racistische wetten” en een “omgekeerde apartheid” die hen nog meer benadelen dan hun miljoenen arme zwarte landgenoten.
De arme blanke bevolking voelt zich in de steek gelaten door de Zuid-Afrikaanse staat, zeggen van zichzelf gefaald te hebben, groeperen en isoleren zich en vertrouwen sterk op hun geloof, het Calvinisme.
Veel arme blanke gemeenschappen hebben af te rekenen met alcoholisme en misbruiken. Dit meisje huilt nadat ze werd geslagen door haar vader.
Maandelijks staan inwoners van Coronation Park aan te schuiven voor voedselpakketten.
In het Coronation Park schuiven de blanke inwoners elke dag aan om samen te eten.
Dokters zijn er niet meteen in de “blanke parken”. Op deze foto draagt de 23-jarige Donnovan Durant het doodskistje van zijn baby. Die werd te vroeg geboren en stierf enkele uren na de geboorte.
De 20-jarige Anna Snyders, mama van het overleden baby’tje, wordt getroost tijdens de begrafenis.
Tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar was de huidige president Jacob Zuma met verstomming geslagen toen hij een woonpark voor blanken bezocht. Hij was verrast dat in een land waar blanke mensen geassocieerd worden met welvaart en rijkdom, zoveel arme blanken woonden.
Zuma beloofde iets aan de situatie te veranderen maar nog steeds blijft blanke armoede een taboe in Zuid-Afrika.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier