Peter Casteels

‘De crowdfunding voor Dries Van Langenhove loopt niet zo heel gesmeerd’

Peter Casteels Redacteur en columnist bij Knack

Ik zal niet zeggen dat ik te doen heb met nieuw rechts in Vlaanderen, maar het komt soms toch wel in de buurt. De collega’s van Humo brachten vorig najaar een pareltje van een reeks over ’t Scheldt. Die satirische website – ondertussen veroordeeld voor aanzetten tot haat – wordt geleid door Gert Van Mol en werd ooit geruggesteund door Erik Van der Paal. Humo, dat de hand kon leggen op de app-conversatie tussen de twee heren, schetste hoe overduidelijk malicieus ze zijn. Maar er was iets anders wat die reeks onweerstaanbaar maakte: het eindeloze soebatten over geld. Van Mol zat aanhoudend te bedelen bij Van der Paal, die zijn beloftes vaak niet nakwam en meestal ook duidelijk weinig zin had om met meer centen over de brug te komen. Ik weet dat ’t Scheldt een gevaar voor de democratie heet te zijn, maar het was bij momenten aandoenlijk.

Ik moest er weer aan denken na de veroordeling van Dries Van Langenhove. Het arrest bewijs dat de Belgische justitie ‘door en door’ rot is, volgens zijn medestanders. Van Langenhove gaat in beroep, uiteraard, en startte daarom vorige week na zijn veroordeling alvast een crowdfunding. Die ophaling lijkt ook al niet zo heel gesmeerd te lopen. Een kleine week na het proces – het is maandagmiddag – heeft Van Langenhove volgens zijn pagina nog altijd niet de 36.000 euro binnen waar hij op hoopte. Hij is er wel bijna, dat dan toch, maar een landslide is het allerminst. (Als ik even door de lijst van donateurs scroll, vind ik Erik Van der Paal ook niet terug. Wel Voorpost: duizend euro.) Voor iemand die zichzelf ziet als een van de weinige verdedigers – zo niet de enige – van de Vlaamse volkswil tegenover een corrupte elite valt dat toch wat tegen, nee? Enkele weken geleden stond iemand anders terecht die graag op exact dezelfde manier omschreven wordt – Acid – en die zelfs nog voor hij besloot niet in beroep te gaan ook een crowdfunding was gestart. In één dag haalde Acid meer dan 150.000 euro op, ongeveer vier keer zoveel.

Rutger Bregman vertelde mij onlangs in een interview dat vooral links excuses zoekt om niet aan goede doelen te hoeven geven, maar in Vlaanderen is het blijkbaar andersom. Van Langenhove heeft natuurlijk één gelukje. Terwijl Acid met Walter Van Steenbrugge een peperdure advocaat in de arm nam, die waarschijnlijk enkel zijn tv-optredens niet factureert, wordt Van Langenhove tenminste verdedigd door een idealist als Hans Rieder. Die zal toch wel niet de volle pot aanrekenen?

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content