Minister Dalle (CD&V) wil niet dat Israël deelneemt aan Eurovisiesongfestival

Benjamin Dalle (CD&V) op woensdag. © Belga

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zegt voor een opschorting van de Israëlische deelname te zijn zolang het offensief in Gaza zoveel burgerslachtoffers maakt.

Naar een reactie gevraagd, zegt minister Dalle dat organisatoren van culturele, sportieve en andere evenementen moeten beoordelen of een Israëlische deelname gepast is op het moment dat onschuldige burgers, waaronder kinderen en vrouwen, gedood worden door het Israëlische leger. Hij vindt persoonlijk dat een opschorting daarvan opportuun is zolang het militair offensief in Israël zoveel burgerslachtoffers maakt. De aanwezigheid van Israël op een cultureel verbindend evenement als Eurosong valt hier in zijn opinie niet mee te rijmen.

De CD&V-minister merkt op dat de besluitvorming over de organisatie bij de EBU ligt. Hij heeft daarover contact gehad met de VRT. Zij hebben hun bedenkingen bij de EBU geuit, luidt het.

Dalle is zoals bekend ook bevoegd voor Jeugd. In die hoedanigheid heeft hij al meer dan eens opgeroepen tot respect voor de mensenrechten, in het bijzonder de kinderrechten en het internationaal humanitair recht. Dit wordt vandaag manifest geschonden door Israël. Minister Dalle is van oordeel dat alle mogelijke maatregelen moeten worden overwogen zolang dit niet het geval is.

Ecolo-minister

Minister van Cultuur van de Franse gemeenschap Bénédicte Linard (Ecolo) is er ook voorstander van Israël te weren van het Eurovisiesongfestival. ‘Net zoals we hebben gedaan voor Rusland, dat werd uitgesloten van sportcompetities en het songfestival na de invasie van Oekraïne, vind ik persoonlijk dat Israël moet worden uitgesloten van Eurovisie tot het een einde maakt aan de flagrante schendingen van het internationaal recht in Gaza’, zei minister Linard tijdens het vragenuurtje in het parlement van de Franse gemeenschap.

De groene minister zal ook de RTBF aanschrijven met de vraag dat standpunt te steunen binnen de European Broadcasting Union (EBU). Die vereniging, waar ook de VRT lid van is, organiseert de jaarlijkse liedjeswedstrijd. ‘Het is aan de organisatoren om de verantwoordelijkheid te nemen om de deelname van Israël te verbieden zolang de oorlog in Gaza voortduurt’, aldus Linard. ‘Het is niet aan België om zich terug te trekken uit een evenement waar Israël aan deelneemt.’

Partner Content