Burgerexamen: CD&V en Open VLD schieten N-VA-voorstel af
CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri vraagt zich af wat de meerwaarde van zo’n examen is.
Het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers om de nationaliteitswet nog te verstrengen, valt niet in goede aarde bij de coalitiepartners CD&V en Open VLD. Aanvankelijk stelde Smeyers onder meer voor dat kinderen van wie slechts een van de ouders Belg is, na hun achttiende een burgerexamen moeten afleggen om hun Belgische nationaliteit te behouden. Later nuanceerde ze dat er een vrijstelling geldt voor mensen die sinds hun geboorte altijd in België gewoond hebben. ‘Het voorstel is gericht op kinderen die bij hun geboorte de Belgische nationaliteit krijgen, maar daarna een tijd in het buitenland gaan wonen: van hen vragen we een herbevestiging dat ze Belg willen zijn, middels zo’n examen’, legt ze uit. Hoe zo’n burgerexamen er precies moet uitzien, dient nog uitgewerkt te worden.
CD&V-Kamerlid Nahima Lanrji laakt de onduidelijkheid rond het voorstel van Smeyers. ‘Ik vind het heel jammer dat men bij N-VA weer een ballonnetje oplaat en vervolgens terugkrabbelt nadat ze zien dat het onrealistisch is’, zegt ze aan Knack.be. ‘Is het dan de bedoeling om te polariseren, vraag ik mij af.’
Meer inburgering
Lanjri beklemtoont dat CD&V altijd vragende partij is geweest en zal zijn voor inburgering van nieuwe Belgen, meer nog dan vandaag. ‘Wat ons betreft, mag er gerust nog een tandje worden bijgestoken, met meer uren Nederlands en meer maatschappelijke oriëntatie. Los van nationaliteit.’
Ze wijst er ook op dat de nationaliteitswet nog niet zo lang geleden werd verstrengd, mét steun van de N-VA. ‘Daarin zijn de elementen taal, integratie en zelfs werk opgenomen, waarmee we verder gaan dan Nederland. Bovendien zijn ook de instellingen aangeduid die de nodige attesten mochten afleveren. Vreemd dus dat die attesten nu blijkbaar plots niet meer volstaan voor N-VA’.
Geen meerwaarde
Lanjri noemt het absurd dat iemand die hier geboren en getogen is op zijn 18e een examen zou moeten afleggen. ‘Wat bijvoorbeeld met mensen die naar het buitenland verhuizen om voor pakweg een ngo of een ambassade te werken? Wij willen geen tweederangsburgers’.
Volgens Lanjri volstaat de huidige wetgeving ruimschoots om misbruik tegen te gaan en heeft een examen geen enkele meerwaarde. ‘Wie de Belgische nationaliteit heeft, maar hier nooit gewoond heeft, moet voor zijn 28ste op eigen initiatief aangeven of hij Belg wil blijven. Er zijn overigens al Belgen in het buitenland die daar niet van op de hoogte waren en hun Belgische nationaliteit verloren’.
Geen voorwaardelijke burgers
Eerder had ook Open VLD zich al tegen het voorstel uitgesproken. Voor de Vlaamse liberalen kan er geen sprake van zijn te raken aan de fundamentele nationaliteitsvoorwaarden van kinderen van Belgische ouders of een Belgische ouder, aldus Kamerlid Carina Van Cauter. Ze wil gerust mee nadenken over manieren om het burgerschap van nieuwkomers te versterken, maar Van Cauter kant zich tegen dergelijke ‘uithollingen van het nationaliteitsrecht’.
‘Neem nu een dochter van een koppel waarbij beide partners Belg zijn en die voor het werk een jaartje in Parijs verblijven en daar ouders worden. Dat kind zou slechts voorwaardelijk Belg zijn en op zijn of haar achttiende verjaardag een burgerschapstest moeten ondergaan. Het broertje dat hier wordt geboren echter niet. Dat is niet logisch en niet wenselijk’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier