Burgemeester van Sint-Gillis reageert op kritisch artikel over ‘gevaarlijkste station van Europa’

De omgeving rond Brussel-Zuid © Belga

De burgemeester van Sint-Gillis, Jean Spinette (PS), zegt woensdag dat de lokale autoriteiten wel degelijk goed werk leveren in de strijd tegen de criminaliteit in en rond het Brusselse Zuidstation. Dat doet hij na de publicatie van een artikel op de nieuwswebsite Politico, waarin het station weggezet wordt als ‘het gevaarlijkste van Europa’.

Het is niet de eerste keer dat het belangrijkste treinstation van België, dat tevens een knooppunt is voor het internationale spoorverkeer, het nieuws haalt in verband met problemen rond criminaliteit en netheid. In de zomer van 2023 trok NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir nog aan de alarmbel voor wat ze de ‘dramatische situatie’ rond het station noemde.

Premier Alexander De Croo riep alle betrokken partijen toen rond de tafel om een gecoördineerde aanpak te verzekeren en te vermijden dat ze de bal naar elkaar zouden doorspelen. Dat probleem wordt in het artikel van Politico ook aangehaald door de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette zegt dat de betrokken gemeenten hun deel van het werk doen. Alleen al de politie van de zone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) is vorig jaar en dit jaar 443 in actie gekomen in het gebied rond het Zuidstation. Er werden 389 processen-verbaal opgesteld en 420 arrestaties verricht. In totaal presteerden de agenten van de zone zo 12.000 werkuren.

‘Samenwerking loopt goed’

Wat het probleem van de netheid betreft, werken de teams van de gemeente samen met Net Brussel, zegt Spinette. Zo werd vorige week nog de tunnel van de Veeartsenstraat, die onder sporen doorloopt en vaak door migranten als slaapplaats wordt gebruikt, schoongemaakt. Sociaal werkers hebben elke dag contact met de vele dak- en thuislozen in de omgeving. Ook vindt er op geregelde tijdstippen overleg plaats om het beheer van de grote bouwwerf ‘Constitution’ – in het kader van de aanleg van metrolijn 3 – te verbeteren.

‘Ook al gaat niet alles zo snel als we zouden willen en blijft de situatie moeilijk, is het verkeerd om te stellen dat er niets gebeurt en dat de verschillende beleidsniveaus niet samenwerken’, zegt Spinette. ‘We hebben de steun van de federale politie, die overigens zelf met een capaciteitsprobleem kampt, en de samenwerking tussen de gemeenten Sint-Gillis en Anderlecht, de politiezone Zuid en de zone Brussel Hoofdstad Elsene loopt goed.’

Partner Content