Bouchez: ‘Onderhandelen niet met partijen die akkoord sluiten met Vlaams Belang of PVDA’

MR-voorzitter Georges Bouchez © BELGA

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil geen federale regeringsonderhandelingen voeren met partijen die op regionaal niveau samenwerken met Vlaams Belang of de PVDA. Dat verklaarde hij in het VRT-programma ‘De afspraak op vrijdag’.

Na de verkiezingen wil de MR alles in het werk stellen om een centrumrechtse regering te vormen. Er moeten voor Bouchez grote hervormingen komen om het begrotingstekort te tackelen. Maar bevoegdheden verder verdelen zoals de voorbije decennia levert volgens hem alleen maar meer problemen en hogere uitgaven op. Bouchez pleit daarentegen wel voor financiële responsabilisering op regionaal niveau. “Wallonie en Brussel lopen achter op Vlaanderen qua werkloosheid. Maar wie betaalt ervoor? Het federale niveau. Dat is niet normaal. Wallonië en Brussel moeten hier zelf voor opdraaien en hervormingen doorvoeren, ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt Bouchez, die erop wijst dat dit ook een belangrijk punt is voor N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Tegelijk wil Bouchez onderhandelingen uitsluiten met partijen die op andere niveaus zouden samenwerken met Vlaams Belang of de PVDA. “Wij willen geen regeerakkoord met Vlaams Belang of de PVDA”, zegt hij. “We willen ook niet samenwerken met partijen die met die extreme partijen akkoorden sluiten.” De MR-voorzitter verwijst daarbij naar een mogelijke samenwerking tussen Vlaams Belang en de N-VA in Vlaanderen of de PS en de PVDA in Wallonië. Lokale samenwerkingen zijn voor hem evenwel minder problematisch. Zo noemt hij de huidige samenwerking tussen Vooruit en de PVDA in Zelzate of het district Borgerhout “kleine theoretische samenwerkingen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content